Valeriu Saharneanu

Când ai dubii, spune adevărul. (Mark Twain)

Home » Senator de România: noul mandat istoric al președintelui PLR, Ion Hadârcă

Senator de România: noul mandat istoric al președintelui PLR, Ion Hadârcă

Senator de România: noul mandat istoric al președintelui PLR, Ion Hadârcă

Scriam recent că Ion Hadârcă este omul care știe să îndrepte istoria pe calea cea bună. Poate unora li s-a părut exagerată afirmația, făcută în fierbințeala caracteristică perioadelor electorale cu scopul de a impresiona publicul alegător. Este adevărat; materialul a fost scris și afirmațiile cuprinse în el au fost făcute în plină campanie electorală cu emoțiile ei inerente, dar rog să observați că fondul lor factologic nu este deloc exagerat. Faceți și Dumneavoastră un exercițiu de memorie și încercați să suprapuneți cumpenele istorice trăite de noi în ultimii treizeci de ani datelor biografice ale compatriotului nostru Ion Hadârcă. Veți vedea că datele și cumpenele se ating în  momentele cruciale ale acestei perioade, devenite deja istorie, iar rolul lui Ion Hadârcă în apariția, constituirea și evoluția lor a fost unul determinant. Nu doar determinant, dar și benefic, ași mai adăuga, de bun augur pentru Mișcarea de Eliberare Națională, puse pe calea care să aducă foloase poporului Republicii Moldova, în egală măsură națiunii titulare și etniilor minoritare conlocuitoare.

Pornind de la efervescența răscolitoare a Marilor Adunări Naționale, trecând prin emoțiile Podurilor de flori și ajungând la salvatorul efort, încununat cu semnarea Acordului de importanță strategică de Asociere cu Uniunea Europeană, – evidențiem traiectoria unui parcurs, pe a cărui schele găsim din abundență amprentele mai vechi ori mai proaspete ale lui Ion Hadârcă. Amprentele nu sunt unice și nu doar ale lui Ion Hadârcă: tot ce a făcut și realizat cu relevanță istorică a avut girul numeroșilor confrați de idei, a prietenilor și a echipelor de colaboratori cu care a lucrat pe tărâmul civic. Să nu spun asta ar însemna să-i fac un deserviciu cetățeanului și colegului Ion Hadârcă.

Amprenta lui Ion Hadârcă și doar a Poetului – Academician Ion Hadârcă, unică, inconfundabilă și profundă o putem descoperi de câte ori vrem, deschizând volumele lui de poezie, de eseuri, traducerile din marii poeți ai lumii, abecedarele, articolele pe care le-a scris în nopțile scurte ori  în intervalele de luminișuri dintre marile evenimente care l-au solicitat din plin. L-am auzit nu o dată tânguindu-se că angajarea în viața publică îi lasă prea puțin loc pentru proiectele lui de creație, multe și interesante, pentru masa de scris, pe care o consideră locul de muncă de bază a vieții lui.

Ultima dată s-a plâns de această situație în octombrie trecut, când a apărut ideea ca președintele Partidului Liberal Reformator din Republica Moldova să participe pe lista fostului Partid Liberal Reformator din România, actualmente ALDE (PLR+PC), la alegerile parlamentare din România.

I-a fost greu să accepte. Își dădea seama că îl așteaptă o precampanie și o campanie electorală istovitoare, după altă campanie încă neîncheiată atunci în republică, etapă nouă, cu  multe necunoscute într-un spațiu de la care am fost rupți cu decenii în urmă și pe care trebuia să-l exploreze din mers, în condiții care presupuneau o rivalitate politică, dacă nu chiar o luptă. Având însă în spate îndemnul și sprijinul hotărât al colegilor din propriul partid și în față deschiderea extraordinară a colegilor din partidul omolog din Țară, personal ale co-președinților ALDE, Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Constantin, a acceptat să se implice și în acest proiect inedit al vieții lui. Specificul situației în care trebuia să intre și în care se ascundea cea mai mare dificultate, era că Ion Hadârcă trebuia să candideze ca și basarabean nu pe listele diasporei, ci drept candidat în Senatul României într-o circumscripție internă națională, cuprinzând județul Vaslui, cu acceptul și susținerea organizației locale ALDE vasluiene.

Rând pe rând problemele au fost rezolvate, compatibilitățile juridice,  financiare, politice, organizaționale și omenești au fost aranjate în consecutivitatea priorităților și echipa lui Ion Hadârcă a intrat din mers în campanie. Este locul să menționăm calitățile excepționale de organizator de care a dat dovadă în această perioadă colegul Oleg Bodrug, co-președintele PLR, cel care și-a asumat responsabilitatea managerului de campanie, cu toate consecințele și angajamentele ce decurg din această funcție. Capacitățile lui de comunicare/coordonare/organizare au sudat rapid și într-un tot întreg echipele – cea de la Chișinău și cele de la Vaslui-Huși-Negrești – sporindu-le mobilitatea și, implicit, eficiența. Acum, când zbuciumul, dar  și temerile noastre învăluite de necunoscute au rămas în urmă, când ele s-au constituit nu doar într-o experiență acumulată, dar și într-o valoare de izbândă, putem schița și un foarte lapidar bilanț.

1.      Primul lucru care trebuie menționat este că unificarea/integrarea politică între partidele cu doctrine similare de pe ambele maluri ale Prutului pot da rezultate bune atunci când ele se pliază pe un acord de continuitate a scopurilor și obiectivelor în spațiul jurisdicției lor și nu se suprapun pe activități paralele de concurență sau rivalitate politică. Partidul Liberal Reformator din Republica Moldova și ALDE au convenit și conlucrează eficient, conducându-se, în mod constructiv și responsabil, de aceste principii.

2.      Senatorul Ion Hadârcă, Președintele Partidului Liberal Reformator a fost ales în Parlamentul României pe listele ALDE de către alegătorii județului Vaslui. El va reprezenta în Senat interesele vasluienilor, dar va avea în vedere dezvoltarea, în context european, a unei regiuni mult mai extinse în care se cuprinde și Republica Moldova.

3.      Participarea echipei PLR în campania electorală a arătat că populația din România, alegătorii simpli din cele mai diverse și mai largi pături sociale – angajați și angajatori, țărani și fermieri, tineri și oameni de vârsta a treia – sunt deschiși și binevoitori cu frații lor basarabeni, le pare rău de suferințele prin care au trebuit să treacă, le înțeleg problemele, sunt gata să îi ajute și îi așteaptă cu drag acasă.

Sloganul ALDE în campania care s-a încheiat a avut trei cuvinte: ”Redăm România Românilor”. Echipa PLR l-a citit în felul în care sloganul permite să fie completat: „Redăm Toată România Tuturor Românilor”. În acest context noul mandat istoric al lui omului politic Ion Hadârcă se umple de conținutul lui firesc.

Valeriu Saharneanu, Chișinău, 16 decembrie 2016

Name of author

Name: Valeriu Saharneanu