Scrisoare deschisă șefilor de state ale lumii. Postfață la vizita unuia dintre ei

Excelențe,

În temeiul unei experiențe terifiante trăite de noi, citadinii Chișinăului, orașului-capitală a Republicii Moldova, în zilele de groază când careva dintre domniile voastre cutează să viziteze din curiozitate cel mai corupt stat din Europa, ultima fiind cea a tovarășului președinte al Belarusiei, Lucașenko, vă rugăm respectuos:  aveți milă de noi!!!

Vă implorăm să vă abțineți, să anulați ori măcar să amânați pentru vremuri mai bune vizitele dumneavoastră la Chișinău. Vă vom fi foarte recunoscători. Un astfel de gest ar fi egal pentru noi cu o grațiere de la o pedeapsă ordinară nemeritată, o manifestare de umanism în raport cu noi, cetățenii acestui oraș și acestei țări, care suntem tratați de Guvernul nostru ca niște ființe de prisos ori inutile, chiar dacă muncim, plătim impozite și ținem în viață acest stat.

Nemila și lipsa de umanism față de cetățenii săi este firească felului de a fi al guvernării noastre, făcute în miez de noapte prin scheme de uzurpare – nu alese. Dar nemila, acest flagel mazochist, se manifestă cu putere înzecită în zilele vizitelor dumneavoastră. Atunci, ea folosește motivul și își arăta tot disprețul care ni-l poartă: sub pretextul măsurilor de securitate luate pentru a vă proteja de naiba știe care teroriști, ea închide străzi, blochează cartiere, anulează rute de transport public, schimbă sensuri de mers și limitează accesul către domicilii. Este un adevărat supliciu să locuiești în cartierele din preajma sediilor în care vi se acordă reședința temporară ori vi se organizează întâlniri, recepții  ori banchete. Poate nu știți, dar în Republica Moldova numărul polițiștilor la cap de locuitor este unul dintre cele mai mari în lume. Supunerea acestora este oarbă. După torturile pe care poliția le-a practicat în masă împotriva tineretului revoltat de fraudarea alegerilor de către regimul comunist în aprilie 2009, lumea noastră se teme să se revolte public.  Puțin fardat și sub acoperirea unei organizații para-politice cu titulatură democratică, regimul a rămas același, de esență comunistă, adică de ne-respect față de cetățeni.

Noi, cetățenii știm asta. Iată de ce forma cea mai răspândită de protest la moldoveni este fuga din țară, exodul pe alte meleaguri, în țările multora dintre dumneavoastră unde cetățeanul este respectat și chiar adulat ca stăpân suveran al statului. Acolo unde polițistul și toată funcționărime are conștiința angajatului, a respectului față de angajator, care este nimeni altul decât poporul. Asta scrie și în Constituția noastră, dar guvernanților noștri le este în cot de această prevedere, ca și de toate celelalte scrise în legea fundamentală a statului.

Știm că unii dintre dumneavoastră ați luat deja mărinimoasa hotărâre de a nu mai vizita Republica Moldova atât timp cât la putere mai sunt acei care ne-au furat nouă, cetățenilor, Miliardul din rezerva statului (de fapt sunt mai multe miliarde),  care au transformat statul în sinecură personală și de gașcă, sub acoperirea partidelor. Cu siguranță, cunoașteți că aceste partide și liderii lor sunt o formă mascată a crimei organizate, că sunt adevărate organizații de gangsteri. Faceți bine că nu doriți să dați mâna cu cei care au uzurpat puterea, au anulat independența justiției, controlează pe linie publică și privată mass-media și au transformat funcționarii statului în servitori și clientelă. Este o ușurare pentru noi, cei care suferim supliciile regimului, însuși faptul că aveți înțelegerea deplină a stărilor de fapt din Republica Moldova, pentru care lucru vă mulțumim foarte mult.

Mai știm că unii conducători de state din aceeași categorie de imoralitate cu ai noștri vor insista să ne viziteze. Modelul de democrație perversă, iertați-ne termenul, care a ajuns să funcționeze la noi, îi va atrage. Ei ar vrea să preia experiența nefastă. Formele hibrid de organizare și funcționare a statului sunt acum la modă, iar Republica Moldova se află în topul acestei categorii, cel puțin în Europa. Nu este un lucru simplu să furi bănci, aeroporturi, ramuri întregi ale economiei naționale și să rămâi neatins de lege. Și asta având, ca toată lumea, instituții hrănite de noi: procuraturi, centre anti-, curți supreme, consilii superioare în depline atribuții, procurori și judecători cu cele mai mari salarii și pensii. În Republica Moldova asta se întâmplă, modelul democrației perverse funcționează.

Dar ce ziceți să nu ai dram de încredere printre cetățenii-alegători și să stai în fruntea treburilor statului, ținând sub talpă parlamentul, guvernul, președinția, justiția, vama și alte acareturi ale statului?  Noi le zicem peiorativ, acareturi, pentru că ele sunt arondate direct la interesele unei persoane, a unei găști din jurul ei. În Republica Moldova starea aceasta este în norma lucrurilor din 2014 încoace.

Credeți că la următoarele alegeri persoana și gașca va primi cartonașul roșu al alegătorului? Greșiți amarnic. Poate ați auzit cât de obraznic a înfruntat regimul aciuat de la Chișinău recomandările Comisiei de la Veneția, a dumneavoastră – șefii statelor partenere de dezvoltare, ale UE și SUA, referitoare la trecerea  cu orice preț la sistemul de alegeri mixt. V-ați întrebat de ce s-a mers va-banc, până la riscul de a pierde susținerea financiară a dumneavoastră? Vă răspundem noi: pentru că finanțele dumneavoastră sunt limitate și, mai cu seamă, învelite în drăcovenii de condiționalități, iar în statul controlat de partidul-gangster, statul este o fabrică de bani scoși pe conveier. În acest stat condiționalități nu există.

De aici vine curajul, din frica de a pierde controlul peste această fabrică. Iată de ce, către sfârșitul lui 2018, modelul s-a angajat să demonstreze o altă contraperformanță – că alegerile se pot face și fără alegători. Adică cu ei, dar separați de votul lor, de această expresie a voinței lor politice. Veți spune că este un atentat la votul suveran al cetățeanului?  Întocmai. Dar vă rugăm încă o dată să țineți cont de ceea ce vă spuneam la începutul acestei scrisori: că în Republica Moldova statul hibrid este o realitate dură, iar pervertirea democrației a ajuns să devină model. Model diabolic, dar model. Iar în acest model alegerile nu doar că pot fi trucate la nesfârșit: ele se pot câștiga cu garanții sută la sută.

O alchimie social-politică de invidiat chiar și de cele mai odioase dictaturi ale lumii. Măiestria e să poți fura fără a putea fi tras la răspundere, să menții sărăcia și exodul populației la cote stabile și, cu ajutorul instituțiilor capturate, să poți schilodi în așa măsură democrația, încât din ea să nu rămână decât numele.

Așa că modelul funcționează și el va atrage ca la iluzion dictatori care vor dori să-l preia pentru dânșii, ca să-și mai coloreze imaginea boțită în zeama difuză și cleioasă a democrațiilor perverse. După cel venit în aprilie, iată că se așteaptă să vină un altul în luna mai. Din păcate mama celor care dă naștere acestor netrebnici e mereu gravidă pe globul nostru pământesc.

Excelențe,

Noi cetățenii Republicii Moldova nu ne facem iluzii. Ne dăm seama că suferința noastră va continua în zilele venirii acestora în orașul și țara noastră. Va trebui să le înfruntăm stoic și pe acestea, dar și alte suplicii inventate generos de regimul pervertitor de democrație de la putere. Ne mai dăm seama și cât va ține regimul, dar și cum poate fi făcut să dispară modelul lui de nemilă și batjocură față de noi, cetățenii.

Cu toate acestea, ținem să vă mulțumim pentru înțelegere. Vom considera abținerea dumneavoastră de la tentația de a vizita rezervația falsei democrații moldovenești drept o manifestare de solidaritate cu lupta noastră pentru triumful adevăratei democrații în Republica Moldova.

Pentru conformitate, al dumneavoastră, unul dintre citadinii orașului-capitală martir Chișinău și cetățean al Republicii Moldova,

Valeriu Saharneanu, 22 aprilie 2018

Lasă un răspuns