Scandal uriaș în Rusia în urma dezvăluirilor masacrului din Siria. Putin e dat dispărut de la Kremlin

Jocul Kremlinului de-a războiul hibrid în Siria se transformă pentru Putin într-un grandios scandal după moartea în noaptea de 7 spre 8 februarie a unui număr mare de militari ruși din așa zisele forțe militare private.

Vă spuneam ieri pe această pagină, că în urma unui atac declanșat de forțele pro-Assad, susținute de forța vie și tehnica militară rusă, coaliția anti-Assad, asistată de forțele militare ale Statelor Unite ale Americii, au omorât în jur de 300 de militari ruși din formațiunea mercenară „Vagner”.

Eșecul și tragedia poate nu căpătau dimensiunea pe care o au acum în mass-media și opinia publică rusă și internațională, dacă americanii nu respectau codurile de comportament stabilite între ei și ruși în teatrul de război sirian. Asta presupune informarea reciprocă a aflării militarilor ambelor părți în cutare ori cutare locație, luptă ori deplasare de forțe. Astfel, în momentul declanșării atacului din 7 februarie, comandamentul american a cerut de la comandamentul rus informația dacă printre atacanți sunt și militari ruși. Răspunsul a fost negativ. Cu toate acestea, americanii nu au deschis focul imediat. Ei au ridicat, preventiv, de-asupra fortificațiilor de apărare steagurile SUA, dând un semnal clar atacatorilor că vor avea riposta forțelor americane. Nu a urmat nicio reacție care să potolească avântul și focul părții adverse. În aceste condiții, și văzându-se în pericol, forțele americane au angajat toate tipurile de arme de la sol și din aer disponibile și i-au lichidat pe atacatori cu tot cu tancurile, blindatele și artileria angajate în luptă.

Câteva zile în șir, Moscova a negat implicarea militarilor ruși în atac. La o săptămână ea a răspândit un comunicat în care recunoaște moartea câtorva militari. În același timp, agențiile internaționale susțin că în atacul de la Deir ez-Zor au murit de la 100, până la 200 de ruși. Jirinovski și Alcsnis, din sursele lor, au pomenit de 300-334.

Astăzi Internetul este deja plin de informații și date detaliate despre masacru. Este oarecum grăitor faptul că opiniile, atitudinile abundă nu venind de la sursele americane, care se mențin în continuare pe o notă sobră, am spune chiar, de nedumerire pe marginea celor ce s-a întâmplat. Reacțiile au stârnit un tzunami informațional în spațiul ucrainean, vecin nouă, pe de o parte, și rușilor pe cealaltă parte. Reacția este una explicabilă: gruparea mercenară „Vagner”, decimată de americani în Siria, „s-a antrenat” în arta uciderii în Donbasul și Crimeea ucraineană, unde conform lui Putin, militari ruși nu aveau de unde să fie.

Azi la rampă au apărut mai multe personalități din însăși Rusia, care tratează cazul în fel și chip, învinuind Kremlinul și protipendada militară rusă de crimă.

Este de remarcat între aceste voci, pe cea a lui Alfred Koch, fost vicepremier în guvernul Elțin, un oponent aprig al politicilor lui Putin.

 

Koch susține că la 7 februarie a avut loc o luptă ideală din perspectiva testării pe teren a eficienței tuturor componentelor unui război ne-atomic modern: de la planificarea operațiunii, până la realizarea ei practică, incluzând elementele de cercetare, desfășurarea luptei și acțiunile operative de comandă și manevrare a trupelor.

În lupta în care „americanii” au participat cu armele și tehnologia americană, iar „rușii” cu armele și tehnologia rusească, americanii au demonstrat superioritatea copleșitoare a armelor lor, a tehnicii și tehnologiei lor, dar și a modului de organizare și desfășurare a unei lupte, notează Koch.

Politicianul rus descrie amănunte ale evenimentului dramatic din Siria și arată cine se face vinovat din partea rusă de deznodământul lui tragic pentru foarte multe familii și destine.

Koch aruncă vina cea mare în responsabilitatea lui Putin, cel care, iată, este dat dispărut de la Kremlin deja a doua săptămână după cele întâmplate în Siria cu cetățenii lui.

Koch îi amintește lui Putin că acesta a introdus forțele militare ruse în Siria ca participând la simple manevre tactice. În timpul lor, însă, avioanele rusești au aruncat mii de bombe asupra orașelor siriene, ucigând femei și copii.

După ce ai vărsat sânge sirian, se adresează Koch direct lui Putin, acum ai hotărât să încerci la gust și sângele rusesc.

A avut dreptate Fiodor Mihailovici (Dostoievski), încheie Koch: hoțul dacă nu se oprește, o termină întotdeauna ucis.

Mai mulți analiști independenți ruși și comentatori politici din alte țări sunt de părerea că tragedia din Siria poate afecta foarte mult imaginea lui Putin în alegerile din 18 martie.

Totodată, ei împărtășesc părerea că în condițiile controlului deplin și total pe care îl are asupra instrumentelor de informare și propagandă, Putin poate folosi durerea familiilor și sângele vărsat din vina lui în Siria pentru a declanșa o campanie nebunească de înfierare a Statelor Unite ale Americii ca dușman de moarte a Rusiei. Alăturată altor ani electorali, procedura are mai multe precedente. Ea a fost testată în repetate rânduri pe corpul viu al poporului rus – iubitor fără de margini al Conducătorului.

Valeriu Saharneanu, 21 februarie 2018

Vezi originalul materialului de referință pe: https://www.obozrevatel.com/abroad/chtob-tyi-sdoh-upyir.htm

Lasă un răspuns