Valeriu Saharneanu

Când ai dubii, spune adevărul. (Mark Twain)

Home » Săriți! OSCE vrea să se sinucidă

Săriți! OSCE vrea să se sinucidă

Cred că mai multă lume a avut un sentiment de disconfort moral, cel puțin, la știrea răspândită de unele surse de presă despre „noul job” al lui Serghei Sîrbu. Citând contul de Facebook al individului, acestea, fără să vrea, au dat o veste senzațională: cică din luna august Serghei Sîrbu este „expert/observator din partea Oficiului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) al OSCE”.

Nu-mi vine să cred. Cum adică, o organizație europeană de asemenea importanță, îmbibată de atâtea principii pe care să le predice altora, să înghită ea, fără să se uite la etichetă, scursura otrăvită a celor mai corupte și antidemocratice regimuri moldovenești?! Să nu știe Misiunea OSCE că Sîrbu a fost ani în șir purtătorul de oală de noapte a capilor de mafie Voronin, Plahotniuc, iar azi este vicepreședinte de partid la tâlharul dat în căutare, Șor?

Ce face OSCE?  Tot veghind la securitatea europeană a uitat de propria-i securitate? Să nu-și dea seama că aducerea în organele propriei structuri a unor asemenea elemente nocive e curată sinucidere. Și dacă a hotărât să se sinucidă, de ce să n-o facă rapid, brusc, în suferință mai puțină. Este adevărat, Sîrbu este foarte toxic, el cu siguranță va provoca moartea organizației, dar asta se va întâmpla lent, va dura în timp, va produce chinuri lungi. Rugăm OSCE să ne scutească de scene care să ne afecteze populația emoțional: să-și scurteze cât poate de mult autodafeul. Să se adune cu puterile și să ia dintr-o dată doza mortală sigură. Asta se poate, dacă o absoarbe și pe Violeta Ivanov, de exemplu, o componentă toxică grea, un pic mai îndulcită ca amărâtul Sîrbu. Pentru siguranță deplină ar putea să administreze pe oricine altcineva în parte ori la pachet întreaga partidă de pe raftul cu otrăvuri rafinate ale faimosului laborator din proprietatea Companiei Plahotniuc & Șor.

Haide OSCE, curaj, înghite scârboasa tinctură. Poate că moartea ta, ne salvează pe noi. Dacă totul va fi bine, adică dacă tu mori și, cu prețul vieții tale noi, moldovenii, ne salvăm, îți promitem să te declarăm erou și așa să te avem mereu în amintirea noastră. Atâta timp însă cât mai ești în viață, dă-ne voie să-ți spunem că acum, cu angajarea lui Sîrbu ca expert(!) pe domeniul electoral (!???), ne faceți să înțelegem multe lucruri legate de activitatea ta în Republica Moldova.

Nu zicem de trândăvia remarcabilă în care vă petreceți zilele pe bani europeni grei. Se mai întâmplă și în alte structuri asemănătoare. Zicem de fapte cu totul reprobabile, când organizația menită să fie arbitru în conflictele dintre state este descoperită făcând interesul părții agresoare și presând victima agresiunii. Asemenea distorsiuni de funcție pot să apară doar acolo unde anumiți experți sunt ori racolați de agresor și trecuți în solda lui, ori sunt răsplătiți din gros pentru servicii separate.

Mai clar: un expert de tipul și formația morală a celui angajat de tine în Republica Moldova este capabil de orice, fiindcă profesia lui adevărată este să vândă tot ce i se dă pe mână și să se vândă pe sine. Asemenea tipi nu au repere morale, fie acasă, fie plecat la vecin. Individul la care ne referim a vândut nu o dată interesele țării sale și nu va sta pe gânduri nici pentru o clipă să le vândă pe cele ale unor țări străine în care tu îl vei trimite ca expert, în cazul în care cineva o să-i propună un preț.

În fine, dragă OSCE, să știi, dacă totuși, noua ta achiziție toxică nu te va omorî la propriu, așa precum am presupus că vrei să procedezi din inconștiență ori ba, apoi să știi că omorâtă va fi cu siguranță încrederea noastră în tine, atâta cât a mai rămas în ceea ce te privește în Republica Moldova.

Valeriu Saharneanu

3 septembrie 2021

Name of author

Name: Valeriu Saharneanu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.