Sarcozy, reținut pentru finanțarea ilegală din străinătate a campaniei pezidențiale din 2007. Pe când arestarea lui Dodon pentru același delict în 2016?

 

 

Fostul președinte al Franței, Nicolas Sarkozy, este anchetat pentru finanțarea ilegală a campaniei prezidențiale din 2007, informează Reuters, citând o sursă judiciară.

Nicolas Sarkozy a fost plasat în custodie la sediul poliției judiciare din Nanterre (Hauts-de-Seine), în cadrul anchetei privind finanțarea din Libia a campaniei prezidențiale din 2007, conform Adevărul.

Este pentru prima dată când fostul șef al statului francez este audiat de la deschiderea unei anchete judiciare în acest dosar, în aprilie 2013. Sarkozy poate fi reținut pentru cel mult 48 de ore și ar putea fi prezentat judecătorilor care vor decide plasarea sau nu în arest preventiv.

De la publicarea, în mai 2012 pe site-ul Mediapart, a unui document libian care evoca finanțarea campaniei lui Nicolas Sarkozy de către regimul din Libia condus de Muammar Ghaddafi, investigațiile magistraților au avansat considerabil, amplificând suspiciunile legate de finanțarea campaniei electorale din 2007 a fostului președinte francez.Un fost ministru și colaborator apropiat al lui Sarkozy, Brice Hortefeux, este și el audiat marți de poliție în legătură cu ancheta privind finanțarea din Libia.

Până în prezent, Sarkozy a respins toate acuzațiile de finanțare ilicită a campaniei sale electorale pentru alegerile prezidențiale din 2007, acuzații pe care le-a calificat drept ‘grotești’.

https://www.historia.ro/sectiune/actualitate/articol/fostul-presedinte-al-frantei-nicolas-sarkozy-retinut

 

Banii din Bahamas ai lui Dodon

Multe dubii provoacă modul de finanțare a Partidului Socialiștilor condus de Igor Dodon. Jurnaliștii de investigație au dezvăluit în ultima perioadă mai multe scheme prin care la partid ajungeau bani din zone off-shore sau de la persoane dubioase.

Rise Moldova a publicat o investigație potrivit căreia Partidul Socialiștilor ar fi beneficiat de sponsorizări de milioane de lei, proveniți dintr-o afacere secretă cu o companie off-shore din Bahamas, conectată la Federația Rusă. Compania ar fi făcut un transfer de peste 30 de milioane de lei, iar banii au intrat în Moldova cu câteva luni înainte de prezidențiale, prin intermediul Exclusiv Media, firmă deținută astăzi de deputatul Corneliu Furculiță și administrată de Petru Burduja, consilier municipal al PSRM în Chișinău. În baza unor contracte de împrumut, milioane de lei au ajuns din această companie la mai multe persoane apropiate partidului și sponsori ai acestuia.

vezi și http://valeriusaharneanu.com/afacerea-bahamas-zabala-lui-plahotniuc-in-gura-lui-dodon-un-ecou-la-investigatia-rise-moldova/

Deși provine din Bahamas, contractul de împrumut semnat de off-shore și firma lui Furculiță a fost redactat în rusă și engleză, iar toate litigiile provocate de contract sunt reglementate de legislația materială și procesuală a Federației Ruse și urmează să fie examinate de Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț din Moscova.

Pe parcursul celor cinci ani de când se află în fruntea PSRM, partidul a beneficiat constant de donații generoase din partea angajaților Exclusiv Media. Aceștia au donat, spre exemplu, aproximativ câte 85.000 de lei în cadrul campaniei electorale din 2014.

Sursa: https://anticoruptie.md/ro/electorala-2016/banii-afacerile-si-interesele-lui-igor-dodon-si-aliantele-cruciale-pd-psrm

Lasă un răspuns