Sâmbăta neliniștii

Sâmbăta dinaintea turului doi al alegerilor primarului general al municipiului Chișinău nu a reușit să se petreacă în liniște, așa cum îi dictează acestei zile Codul Electoral. Liniștea nu a fost perturbată de careva dintre candidați și nici de echipele mai pătimașe de fani ai celor doi protagoniști. 

Să tulbure liniștea urbei în preziua alegerilor a îndrăznit nimeni altul decât măria sa Sărăcia, exact aliatul electoral al binomului de la guvernare Plahotniuc-Dodon. Numai că de data aceasta Sărăcia nu a adus făuritorilor ei poclon mii de voturi contra ofrande electorale și promisiuni deșarte.  Ea a scos în stradă nemulțumiții de politicile promovate de politicienii de la guvernare. În special cele legate de ridicarea prețurilor la carburanți: preludiul unei noi spirale de scumpiri care vor abate ca un vifor pustiitor peste buzunarele și așa golite ale bietului cetățean consumator și plătitor de toate cele.

Șoferii de taxiuri au fluierat ore în șir guvernul și au dat un semnal clar că lumea este revoltată de modul în care guvernul încearcă să întoarcă miliardul furat din contul scumpirilor, a amenzilor multe, mari și nemăsurate.

Protestatarii au ținut să precizeze că nu au fost organizați de către careva forță politică ori comitet organizatoric. Ei au spus că în stradă au fost scoși de obrăznicia cu care sunt tratați de poliție și de celelalte instituții ale statului puse pe urmele lor cu scopul de a stoarce câți mai mulți bani pentru buget. Prin orice metode.

Ceva se întâmplă acolo, în străfundurile societății. O nemulțumire aprigă străbate prin betonul stabilității false jucate de PDM-PSRM.

Sâmbătă, 2 iunie, am avut mai degrabă o zi a neliniștii, decât a liniștii ajunului de alegeri. Fenomenul prevestește o duminică de 3 iunie fierbinte, dar mai ales o toamnă social-politică incendiară. Vulcanul începe să se trezească, iar primele semne ale unui cutremur social de proporții au fost înregistrate la Chișinău.

Ieșim să votăm!

Valeriu Saharneanu, 2 iunie 2018

Lasă un răspuns