Șahul, Putin, Nebunul și Sintagma

Dacă Dodon e șahist, precum pretinde, atunci dacă ar fi să-l comparăm cu careva piesă de pe tabla de șah, lui Dodon i se potrivește Nebunul. Nu pentru că o face pe nebunul din poziția celei mai înalte funcții a statului, ci pentru că este un nebun de legat. De ce? Pentru că în loc să fie rege (fie și unul fals cum l-a făcut Plahotniuc temându-se de Maia), să se comporte ca un rege, așa cum i-o permite statutul, Dodon a ales să fie Nebunul lui Putin, o figură de sortul doi pe tabla acestuia de joc. Spuneți și dumneavoastră dacă Dodon nu e nebun de legat?

Nelegat de Dodon, specificul Nebunului pe tabla de șah este că el nu mută frontal și nici în părți, ci numai pe diagonală. Asta e regula. Nebunul nu poate sări peste alte figuri și dacă în debutul jocului nu este atent, mutările lui pot fi lesne blocate de o șarjă bine desfășurată a pionilor mai isteți. Ieșirea din această poziție ingrată este sacrificarea Nebunului.

Legat de figura Dodon, Nebunul de pe tabla de joc al lui Putin se află într-o poziție mult mai proastă ca cea a Nebunului nelegat de Dodon. Poziția lui este de așa natură, de parcă cel care-l mută dintr-un pătrat în altul ar vrea cu tot dinadinsul să-și bată joc de biata figură. Să purcedem la o succintă analiză a momentului de joc din perspectiva figurii examinate.

Azi nebunul legat de figura Dodon nu numai că nu poate să miște frontal, est-vest, să zicem, dar nici pe diagonală. Dacă s-ar duce în Ucraina ar putea fi pur și simplu împușcat ca un câine râios pentru poziția agresivă anti-ucraineană epatată repetat – ca să placă lui Putin. Dacă ar vrea să se ducă în România… nu s-ar duce, pentru că și acolo are certificat de câine râios. Nu poate fi primit fără o dezinfecție mintală fundamentală. În poziția asta ingrată, figura Dodon s-a pomenit din cauza declarațiilor lui obraznice și jignitoare în adresa vecinilor ucraineni și a fraților români. Toate făcute din postura Nebunului lui Putin, ignorându-și cu perseverență criminală statutul de „rege” al R. Moldova.

Nici pe diagonală nu are cum să se miște. Mai cu seamă după declarațiile debile făcute la Adunarea Generală a ONU, atunci când a implorat nebunește și mincinos ca acest respectabil for mondial să binevoiască a garanta neutralitatea țării lui cu tot cu trupe rusești de ocupație pe teritoriul ei. Dacă propunerea s-ar fi pus imediat la vot, cu siguranță că toți ceilalți șefi de state și conducători de guverne ai lumii ar fi votat… trimiterea acestui „rege” dement direct la casa de nebuni. Mulți nebuni a suportat tribuna ONU. Cam toți s-au scandalizat din exces de naționalism. Dar un rege nebun care să facă act de înaltă trădare a propriei țări la tribuna ONU, nu s-a mai văzut. Pe care deci linie diagonală să se miște figura Dodon? Poate pe direcția Georgia? Ori pe cea opusă – Germania? Exclus.

O direcție îi este, totuși, deschisă lui Dodon, cea către Moscova. Doar că Moscova nu este o direcție. Dacă ar fi ca nebunul să aibă viziune de rege, el ar putea să vadă măcar cu ochii minții că Moscova nu este o direcție, Moscova este drum închis, adică tupic, pre limba ei. Drumurile care duc numai încolo, nu duc nicăieri. Este deja o axiomă știută și însușită de toată lumea care s-a fript, inclusiv de servitorul ei cel mai devotat până la apariția lui Dodon, dictatorul Bielorusiei, Lukașenko.

Drept se spune că cel ce se naște găină, nu poate ajunge vultur. Așa se întâmplă și cu figura Dodon: născut rob… cel puțin al propriilor metehne, el nu poate ajunge să gândească și să procedeze ca un rege, chiar rege fiind, din greșeală. Dacă e să trădeze – o trădează și pe maică-sa; dacă e să fure – își fură și propria visterie; dacă e să vândă – își vinde și coroana, și propriul regat.

În planurile lui de joc, Putin a limitat la minim spațiile de mișcare ale Nebunului său, profitând de ceea ce are el mai mult – obtuzitate, prostie și lăcomie. Totodată i-a creat iluzia mișcării frontale pe un mic pătrățel, spre est, direcția Tiraspol, dar nu până la capăt, ci îngrădindu-i drumul cu pionul Krasnoselski și egalându-l ca valoare de joc cu acesta.

Kremlinul știe că Dodon este prea odios în ochii electoratului de acasă și nu va putea să-și redobândească un nou mandat fără voturile livrate de peste Nistru. Putin le controlează pe acestea prin namestnicul Krasnoselski. Namestnicul nu este recunoscut la Chișinău în calitate de președinte al așa numitei republici moldovenești nistrene. Iar Kremlinul urmărește de multă vreme să scoată din gura vreunui oficial moldovean mai vândut ori mai prost măcar un cuvințel în acest sens. Și iată că în calea Moscovei a apărut un Dodon care le are pe toate – vinde orice pentru interesul propriu și e prost de-ngheață apele.

Condiția a fost simplă: dacă vrea promisiunea că la toamnă i se vor livra voturi de peste Nistru, Dodon va trebui să-și reconfirme mai întâi de toate postura de Nebun al lui Putin în exercițiul funcțiunii. I s-a cerut foarte puțin vizavi de capacitățile mizerabile de care dispune și anume, să rostească într-un cadru oficial, cu public cât de cât la cravată și, neapărat, în prezența presei, o nevinovată sintagmă în momentul când îl va prezenta pe Krasnoselski, să articuleze: președintele republicii nistrene. Atât, la moment.

În codrii de la Condrița, Dodon s-a achitat de misiune ireproșabil. A făcut-o teatral, cu pauză de logică, cu intonație solemnă, așa, ca să fie cu efect. A fost mai puțin plăcut ca datul cu mutra de asfalt a veteranilor războiului de pe Nistru, dar a fost totuși o plăcere. Recompensa cea mare o va avea bineînțeles de la stăpân. Parcă vede cum acesta îl va mângâia pe cap și îi va spune cu dulceață în glas: Bravo ție, Nebunul meu curajos, bravos paiaț-o, bravos scârnăvie! Așa s-o ții.

Valeriu Saharneanu

1 august 2020

Lasă un răspuns