Rușii îl deconspiră pe Dodon și încep să-și dea seama de ce este atât de „pro-rus”

 Se pare că rușii au înțeles cine este de fapt Dodon și ce rol joacă el în scenariul  geopolitic de tragere pe sfoară a Rusiei, pe de o parte și a Occidentului, pe de alta, scris pentru el de Plahotniuc.

Într-un articol amplu al unuia dintre cele mai influente publicații moscoviteКоммерсантъ”, răspândit sâmbătă, 26 ianuarie, și pe pagina ei electronică, ziarul vine să explice cititorilor săi cum Republica Moldova a ajuns să devină o problemă pentru Rusia și pentru Occident în aceeași măsură.

Articolul se întitulează „Moldova ca diagnostic” și începe cu o constatare gravă –  „Moldova a devenit una dintre principalele furnizoare a știrilor rele pentru Moscova”. Veștile se vor înmulți considerabil în anul acesta, apreciază ziarul, pentru că în toamnă sunt preconizate alegeri parlamentare. Alegerile, evident, vor avea ca subiect principal confruntarea dintre forțele pro-ruse și pro-occidentale. Pe de altă parte publicația moscovită deduce că bătălia geopolitică este doar o fumigenă.

Komersant descrie rolul lui Plahotniuc în tot ce se întâmplă în Republica Moldova, inclusiv pe tărâmul relațiilor geopolitice și se concentrează în mod deosebit pe figura „prietenului devotat” al Moscovei, președintele pro-rus Dodon.

Ziarul descrie etapele înaintării lui Dodon pe scena politică și constată că fiecare pas al lui este legat de necesitățile extinse ale lui Plahotniuc în drumul acestuia de monopolizare a puterii. Dodon a fost inventat să întruchipeze tancurile rusești, să exprime în formă cât se poate de convingătoare marea primejdie rusească pe care oligarhul Plahotniuc o convertește cinic în voturi și susținere necondiționată din partea Occidentului.

Escapadele antirusești ale lui Plahotniuc (Candu, Filip), (formale, declarative, fără fond, contraproductive – n.n.) au aceeași menire în justificarea susținerii generoase a lui Dodon în fața Kremlinului.

Cu rezervele necesare,  articolul se citește ca o deconspirare vădită a ceea ce comunitatea de presă independentă și analitică din Republica Moldova o spun de la bun început: că Dodon este masca lui Plahotniuc în jocul geopolitic dublu care are drept scop tragerea pe sfoară a Rusiei și a Occidentului în aceeași măsură.

Interesant ce va zice Putin după ce va citi materialul și va înțelege că Dodon este un măscărici de doi bani într-o piesă de două parale.

Valeriu Saharneanu, 27 ianuarie 2018

 

Articolul original: https://www.kommersant.ru/doc/3529417

Lasă un răspuns