Retrospectiva electoralei 2014. Episodul X. Alegerea geopolitică salvează și consolidează statul moldovenesc oligarhic

Alegerea geopolitică salvează și consolidează statul moldovenesc oligarhic

Considerente, 1 decembrie 2014

Fanii partidei pro-europene au răsuflat azi ușurați. Glonțul trimis de Rusia lui Putin a trecut și de data aceasta pe lângă urechea plăpândului nostru stat, șuierând amenințător. Se confirmă a câta oară că în Republica Moldova alegerile sunt dominate în primul rând de interesul geopolitic în detrimentul celui politic intern.

În detriment, pentru că geopolitica impune electoratului regula alegerii răului cel mai mic pentru a nu pierde în fața unui rău mult mai mare. Alegerea binelui este lăsată de fiecare dată pentru vremuri mai bune, el sacrificându-și, de fapt, interesul vital al aducerii la putere a unei partide naționale de certă calitate care să le transforme viața.

Iată și alegerile din 30 noiembrie 2014 au aceeași filosofie: o majoritate de expresie pro-europeană compusă din trei partide a fost preferată de alegători de teama venirii la putere a unei falange pro-eurasiatice. S-a produs, de fapt, o reeditare a alianței de guvernare pro-europeană din 2010.

Partea pozitivă a acestui fapt este că partida pro-europeană a fost lăsată să își continue proiectul de guvernare. Alternativa vectorului european a fost amendată a treia oară în ultimii cinci ani.

Partea proastă a lucrurilor este că electoratul speriat s-a văzut nevoit să treacă cu vederea peste esența celor trei partide, așa numite, pro-europene și să le promoveze în următorul parlament, așa cum sunt ele – proprietăți ale oligarhilor, niște srl-uri politice egocentrice, singurele care se fac vinovate pentru ascensiunea vertiginoasă a lepădăturilor dodoniste și pentru plonjonul provocator în realitatea noastră politică a fenomenului de sorginte banditească, Usatîi.

Ambele amenințări, asociate cu pericolul permanent al revenirii în forță al comuniștilor, au servit drept paravan după care cele trei partide s-au strecurat din nou la guvernare în urma scrutinului de ieri.

De fapt, alegerile din 30 noiembrie și întreaga perioadă de mai bine de un an au constituit o nemaipomeni de vicleană și perfidă campanie de manipulare a electoratului. Să nu se supere Măria Sa, dar comportamentul lui din 30 noiembrie a fost în mare parte ghidat să procedeze anume așa precum au vrut sforarii. Ce înseamnă numai cacealmaua în do-major, pusă pe o lungă partitură, a șanselor-neșanselor de accedere în parlament a PLR , văzut în interpretarea societăților obscure de sondaje, a așa numiților analiști de curte și a mass-media din proprietatea oligarhilor.

Electoratul, ținut în permanenta tensiune a pericolului iminent din răsărit și a revenirii la putere a emisarilor acestuia, a fost determinat să aducă drept jertfă exact ceea ce au trebuit să prețuiască cel mai mult – stabilitatea politică al cărui garant în scurta perioadă de guvernare a Coaliției a fost PLR. Manipulat cu nerușinare, electoratul a renunțat să voteze anume pe cei care au salvat vectorul european cu un an în urmă. Electoratul a fost condus îndelung și pas cu pas să voteze bomba cu efect întârziat – cele trei partide srl – componente ale stărilor de criză, al instabilității, al furturilor de ban public și fundament al statului oligarhizat.

Campania de manipulare merită o analiză obiectivă mult mai largă și în complex cu datele care dovedesc folosirea ilegală și în abuz a unui imens potențial administrativ, pentru că ele, manipulările și abuzurile, se vor repeta cu siguranță, de îndată ce cei care le-au pus la cale sunt beneficiarii direcți ai rezultatelor din 30 noiembrie.

Multă lume se bucură astăzi de rezultatele alegerilor, considerând că în urma lor a câștigat Republica Moldova și posibilitatea ei de a continua mișcarea pe drumul european.

Există, însă, lume bine informată care vede în spatele acestui „succes„ un mare pericol. El ține de caracterul celor trei partide din arcul guvernării, conduse de trei oligarhi. Asta înseamnă nimic altceva decât consolidarea a tot ce este stat capturat și stăpânit de oligarhie: justiție controlată politic, reforme mimate și croite strict pe interese de partid și mai cu seamă a liderilor acestora, mass-media din ce în ce mai subjugată. Asta înseamnă substituirea statului de drept cu un surogat de stat pătruns până la ultima celulă de metastaza cancerului oligarhic. Efectele revenirii la putere a Teribilei Alianțe pot fi mult mai grave decât pericolele avute în electorala- 2014, care a plecat deja în istorie.

Ne vom aminti foarte curând câtă dreptate au avut cei care au chemat să ne pronunțăm câți mai mulți Pentru Moldova, fără oligarhi, dar și de greșeala celor care s-au lăsat manipulați și au ales să voteze oligarhii, cărora le este în cot de Moldova. Că anume așa le este au demonstrat-o nu o singură dată.

Valeriu Saharneanu

Deputat PLR