Valeriu Saharneanu

Când ai dubii, spune adevărul. (Mark Twain)

Home » Reședința Condrița după Dodon: dând glas pustietății

Reședința Condrița după Dodon: dând glas pustietății

Jurnaliștii de la Chișinău au fost invitați deunăzi la o excursie prin casa și acareturile care compun Reședința prezidențială Condrița, din Codrii Strășenilor.

Așa cum nu prea ai ce vedea și nici ce admira în această locație, decât peisajul, dar și acela în anotimpurile verzi sau galben-ruginiu ale anului, jurnaliștii au căutat să dea culoare reportajelor lor printr-un recurs la exercițiul comparației. 

Era unicul procedeu care ar fi putut da nerv unui material jurnalistic pe tema descinderii în această zonă îngrădită și subiectul era la suprafață: să inspecteze mult-lăudatele de Dodon beciuri, umplute de el cu sticle de vin, borcane de murături și produse de carne conservată – arsenal pentru petreceri – și să vadă dacă beciurile au rămas la fel de pline ori au fost golite la plecarea precedentului. O intrigă de doi bani, dar în lipsa alteia…

Descoperirea din spatele ușilor ferecate a fost pe deplin previzibilă: Dodon a golit stăruitor și hulpav conținutul hrubelor. În afară de câteva borcane, lăsate într-un ungher de raft, ca mesaj de ocară pentru „nemeritata” izgonire din raiul prezidențial a „gospodarului” Igor, toate celelalte stelaje arătau goale-goluțe. 

Acest tablou golit de conținut are și el un tâlc, și încă unul foarte expresiv prin goliciunea lui: mesajul este al pustietății. Dacă l-ar fi citit corect, jurnaliștii ar fi avut o excelentă parabolă pentru cununa de final al unui reportaj de senzație. Ei ar fi putut conchide că imaginea pustiită de Dodon a beciurilor de la Condrița este tabloul miniatural al pustietății la scară națională, lăsată moștenire neagră de la impostorul președinte, fie-i numele nedemn de rostire.  

Valeriu Saharneanu

12 martie 2021

Name of author

Name: Valeriu Saharneanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.