Reportaj. Cum a intrat curcanul în istoria Republicii Moldova

Este un eveniment care trebuie bine fixat în memoria posterității. Este pentru prima dată când o pasăre, cu atât mai mult una din categoria celor croncănitoare, reușește această performanță. Au mai încercat și alte animale să pătrundă în manuale dar nu au reușit decât în cele de zoologie, ecologie, anatomie ori gastronomie. În cele de istorie însă nu. Tentative au avut loc. Prin anii 1990 s-a întâmplat că un țăran (istoria nu i-a reținut numele), supărat pe guvernare (una din multele), a dat drumul în Piața Marii Adunări Naționale unui cârdișor de porci, insinuând nereguli la Piața Centrală.

În 2009, la început de an electoral, activistul Anatol Mătăsaru a pornit prin republică ducând de curmei un măgar îmbrăcat în polițist, insinuând și el că Voronin, pe atunci președinte, ar fi instituit un stat polițienesc. Mătăsaru a mai încercat să ducă același porc la Procuratura Generală pe vremea deja actualului regim oligarhic și tot nu a reușit să bage eroicele animale în manualele de istorie. Nici măcar inscripția tare, „Sunt procuror corupt”, aninată de gâtul porcului nu l-a ajutat. A reușit să răzbată cu animalele doar în cronicile zilei și, în mod neașteptat, dânsul personal, deja fără animale, la doi ani de închisoare. A scăpat de executare abia la începutul acestui an, grație Curții de la Strasbourg. Dar asta este altă poveste. Este povestea unui om neastâmpărat. Noi vorbeam însă de animale inocente și cuminți care să răzbată în manualele de istorie.

Lucrul acesta s-a reușit abia ieri, 9 iunie 2019, în jurul orelor amiezii, în prezența unui mare buluc de oameni și sub supravegherea atentă a unor înalte oficialități: unele deja foste, altele încă nu deja. Înainte de a vă spune cum se numește animalul/pasărea erou, trebuie să spunem că accederii acesteia în istoria țării i-a fost dedicată o întreagă ceremonie. De prin orașe și sate au fost aduși în Marea Piață a Capitalei câteva mii de susținători. Acolo s-au ținut cuvântări înflăcărate despre alte tentative ingrate care s-au prăbușit rușinos și despre faptul că cineva vrea să captureze ceva ce în fapt este de multă vreme capturat. Înfierbântată de aceste pătrunzătoare cuvântări, mulțimea a pornit în urale și chiuituri către Președinție. Ajunși acolo, au dat numaidecât de o poartă nouă. S-au oprit deștept în fața ei și au încercat să gândească. Puseul nu a reușit însă să-i deruteze. Pe fețele fiecărui participant putea fi citită deplina determinare. Se arătau total pregătiți să facă față misiunii lor istorice. Toți, inclusiv însuflețitorii actului măreț, domnii Vladimir Plahotniuc, liderul lor, și Pavel Filip, prim-ministru care trebuia să plece dar care s-a reținut special în această funcție pentru a consfinți evenimentul, aveau chipul mândru și ținuta entuziastă. Au vrut să arate că sunt pe deplin conștienți de importanța momentului istoric al cărui făuritori sunt chiar ei, aleșii sorții, membrii marcanți ai Partidului Democrat din Moldova.

După o scurtă ceremonie de maximă concentrare intelectuală, aleșii sorții au trecut la partea finală a ceremoniei. În uralele aproape frenetice ale admiratorilor, rând pe rând, binecuvântați de liderii lor, protagoniștii, între ei un director de întreprindere, un primar și alte nobile cadre de partid, au aruncat peste gardul înalt a Președinției câțiva… curcani.

Da, doamnelor și domnilor – CURCANUL -, aceasta este pasărea care la 9 iunie 2019, în jurul orelor amiezii, a intrat în manualul de istorie a Republicii Moldova.

Procedura nu a fost fără incidente. Pentru că unii curcani erau cu picioarele legate, iar gardul era prea înalt, impactul cu asfaltul nu a fost prea moale pentru bietele păsări. De aici și rumoarea cârcotașă  stârnită în presă că s-a procedat la un act nemilos de mutilare a bietelor ființe, că este inumană și condamnabilă fapta, că așa și pe dincolo. Se confirmă trista consemnare a vestitului anonim că orice faptă măreață își are cârcotașii ei.

În fine, ceea ce trebuie să reținem întru binele posterității este faptul că de azi înainte intrarea jertfelnică în istorie a curcanului va consemna ieșirea grotescă din ea a Partidului Democrat. Pentru care emulație merită să jubileze toți curcanii.

Valeriu Saharneanu

10 iunie 2019

Lasă un răspuns