REDIMENSIONARE PROEUROPEANĂ DUPĂ NOILE ALEGERI PENTRU PRIMĂRIA CHIȘINĂULUI

Parlamentul României

Senat

DECLARAȚIE POLITICĂ

Autor: senatorul  Ion Hadârcă
Circumscripția electorală: nr.39 Vaslui
Grupul Parlamentar: ALDE
Ședința Senatului din data de: 06.06.2018

REDIMENSIONARE PROEUROPEANĂ DUPĂ NOILE ALEGERI PENTRU PRIMĂRIA CHIȘINĂULUI

Stimate domnule Președinte al Senatului României,
Stimate doamne și stimați domni Senatori!

Duminică, 3 iunie, la Chișinău, scrutinul pentru alegerile anticipate ale primarului general al  municipiului Chișinău l-a scos învingător pe Andrei Năstase, liderul partidului antioligarhic Demnitate și Adevăr, exponentul unei alianțe preelectorale proeuropene formate din trei partide, un oponent și un critic aspru al regimului dominat de Partidul Democrat, aflat  la guvernare În Republica Moldova.

Astfel, prin înfrângerea candidatului socialist și victoria forțelor proeuropene, decorul politic al Chișinăului își reconfigurează opțiunile. Durata mandatului câștigat de Andrei Năstase este scurtă, de un an de zile. Importanța lui însă este majoră.  

Istoricește vorbind, Chișinăul a jucat un rol important în mișcarea de eliberare națională a românilor basarabeni de la sfârșitul secolului trecut, tot așa, precum a fost și declanșatorul Marii Uniri și a consolidării României Mari. Chișinăul a fost inima și sufletul acelor mari evenimente care au dat, ca prin minune, sens și formă aspirațiilor naționale în vremuri grele, de cumpănă. 

Chișinăul nu a încetat să fie bastion al românității nici după cucerirea independenței și constituirea Republicii Moldova ca cel de-al doilea stat românesc în 1991. Pentru reconfigurarea românească a Chișinăului s-a luptat și s-a murit în anii de ieșire de sub ruinele imperiului sovietic.

Marii noștri dispăruți, Ioan Alexandru, Grigore Vieru, Ion Ungureanu, Adrian Păunescu vorbeau, în termeni poetici și spirituali, că în Basarabia, la Chișinău, se află de fapt centrul de vitalitate al românismului. Pornind poate de la faptul că geografic Chișinăul se află în partea estică a românității, ea a fost cel mai des expusă invaziilor și ocupațiilor străine, rezistând acestora cu stoicism. Dar, apropo, tot Chișinăul, în condițiile Reunirii mult visate, poate asigura scoaterea județelor românești limitrofe, inclusiv a Vasluiului, de sub incidența complexelor de zone periferice, marginale.

Bătăliile electorale pentru controlul politic al capitalei Republicii Moldova  întotdeauna au fost grele și pline de dramatism. Politicile contondente ale unei Rusii care se vrea moștenitoarea deodată și a țarismului și a bolșevismului, nu renunță la încătușarea, pentru a treia oară, a ceea ce a rămas din Basarabia istorică, în spațiul intereselor ei geopolitice. Mai ieri comuniștii, acum socialiștii, susținuți logistic-financiar de Rusia, luptă să pună mâna, mai întâi, pe cârma Municipiului.

Victoria de duminică a partidei proeuropene a fost posibilă datorită unității de care a dat dovadă pe ultima sută de metri partidele anti-oligarhice, pro-europene și unioniste. Mă bucur, că Partidul Liberal Reformator din Republica Moldova, pe care îl reprezint aici, a militat și militează pentru consolidarea acestor forțe. Victoria redă speranța repunerii ferme a Republicii Moldova pe drumul european, în alegerile parlamentare din toamnă.

Anevoioasa campanie care a precedat acest scrutin municipal demonstrează și faptul că Republica Moldova se mai află în convulsiile abandonului și sfâșierilor intereselor geopolitice. Ei i se pregătește înfundarea pas cu pas într-o zonă gri, departe de România și de Uniunea Europeană.  Modelul de guvernare  dorit de alianța dintre marii corupți și coloana a cincea rusească, aflată azi la putere în Republica Moldova, este cel de la Moscova, al lui Putin, și nicidecum cel democratic european.

Mankurtismul, sărăcia, depopularea, debusolarea tineretului, și sfidarea legilor democratice sunt sirenele sinistre ale cântecului de pierzanie pregătit Republicii Moldova.

Cu atât mai valoroasă este victoria lui Andrei Năstase și a partidei anti oligarhice, unionist-proeuropene, obținută în alegerile de duminică de la Chișinău.

Sincere felicitări și succese, domnule Primar General al Chișinăului românesc, Andrei Năstase!

Ion Hadârcă

Lasă un răspuns