Valeriu Saharneanu

Când ai dubii, spune adevărul. (Mark Twain)

Home » „Redacția „Unimedia” minte

„Redacția „Unimedia” minte

„Redacția „Unimedia” – așa este semnată pseudo-știrea de sâmbătă, 10 octombrie despre lansarea lui Dorin Chirtoacă în campania electorală. Am etichetat știrea cu elementul pseudo, care în compunerea unor substantive le dă sensul de „fals”, pentru că „redacția „Unimedia” se încumetă să-și trateze publicul ca pe niște pseudo-cititori; ființe imbecile, retardate, nepricepute – demne de a fi dezinformate în modul cel mai grobian.

Nu zicem ba, ar putea să existe și asemenea ființe dacă ele ar citi timp îndelungat și exclusiv „Unimedia”, mai ales de când portalul a devenit proprietatea ascunsă a lui Dodon. Așa însă, cititorul de azi are la dispoziție sumedenie de surse, inclusiv pe cea a subiectului care a generat evenimentul. Tehnologiile permit conexiuni multiple la realitatea din jur. În felul acesta oricine ar vrea să știe ce s-a întâmplat în spațiul nostru informațional sâmbătă, 10 octombrie, și din nenoroc ar da mai întâi de „Unimedia”, ar rămâne consternat din ceea ce i s-a propus să citească din această sursă despre lansarea lui Chirtoacă și ceea ce s-a întâmplat în realitate.

Boțul de fraze încâlcite, lipite anapoda, șochează de inexactități voit montate în corpul diform al pseudo-știrii, semnată „Redacția „Unimedia”. După titlul care anunță că „Dorin Chirtoacă s-a lansat în campania electorală…” și propoziția de prezentare a formațiunii candidatului, autorul textului, nimeni altul decât însăși „Redacția „Unimedia”, începe să-și bată joc în ultimul hal de cititorii săi. Ea refuză cu tot dinadinsul să-i informeze unde s-a desfășurat evenimentul. „Unimedia” recurge chiar din a doua frază la sperjur profesional și afirmă, ipocrit nedumerită: „Candidatul la prezidențiale a ales să se lanseze în campania electorală, în apropiere de o pădurice, în spatele căruia se aflau susținătorii Mișcării politice UNIREA”. Este normal că luând cunoștință de acest detaliu incitant, cititorul să pornească iute cu ochii în jos pe text în căutarea dezlegării acestui mister: De ce candidatul Blocului UNIREA a ales, precum spune „redacția „Unimedia”,să organizeze lansarea în campanie în apropiere de o pădurice oarecare, ce simbol o fi având păduricea și ce i-o fi legat pe unioniști de ea? Numai că în continuare, mai la vale pe text, cititorul avea să se încâlcească în fraze lipite alandala una de alta cu vădita rea-voință a unor detractori profesionali. La ieșirea din câlții frazelor îngrămădite fără sens, nenorocitul cititor  era așteptat să i se dea lovitura de grație: „Conferința de presă, afirmă aproape că frenetic și apocaliptic „redacția „Unimedia”, s-a întrerupt întrucât au fost întâmpinate defecțiuni tehnice.”

Gata, știrea propriu-zisă despre eveniment s-a terminat aici, cortina a căzut și în zadar vor fi toate frământările cititorului cultivat, deprins să i se dea răspuns deplin la întrebările obligatorii ale unei știri clasice – cine?, ce?, unde?, când?, de ce? Abia de a aflat de la „Unimedia” cititorul cine stă la originea evenimentului, dar că a fost lansare de campanie ori conferință de presă; că una ori alta au fost duse până la capăt, numai alte surse, mult mai credibile ca „Unimedia”, ar putea să o știe. Așa că doar părăsind „Unimedia” cititorii interesați au putut să afle ce s-a întâmplat cu adevărat sâmbătă, 10 octombrie.

Sursele mass-media autentice au relatat onest și corect că lansarea în campania prezidențială a lui Dorin Chirtoacă a avut loc nu la o margine de pădurice, cum a afirmat mincinos „Unimedia” lui Dodon, ci pe malul nemijlocit al Prutului de la Cotul Morii, la hotarul învelit de sovietici în sârmă ghimpată – simbolul despărțirii de Neam și de Țară pe care Blocul UNIREA și candidatul lui planifică să-l înlăture. Cititorii interesați au putut să afle că evenimentul a fost unul plin de conținut, de mesaje coerente, concise și clare, că a fost dus până la capăt și nu a fost întrerupt de careva defecțiuni tehnice. Defecțiunile invocate în așa numita știre provin în totalitate din defecțiunea intervenită în politica editorială a redacției „Unimedia”.

Teoria și practica jurnalismului statuează că atunci când un text publicat – fie el un anunț, o știre, un editorial ori un comunicat – este semnat cu numele instituției de presă, exigențele în ceea ce privește expunerea și corectitudinea lui nu pot fi decât ireproșabile. Cu alte cuvinte, acest tip de texte instituția de presă le semnează cu însăși onoarea ei. În cazul semnalat de noi, redacția „Unimedia” nu numai că minte în ceea ce privește datele unui eveniment, dar și se dezminte că ar fi o instituție de presă credibilă, că i-ar fi rămas dram de onoare.  

Valeriu Saharneanu

12 octombrie 2020

Name of author

Name: Valeriu Saharneanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.