Recomand pe Heraclit consilier la Maia Sandu și Andrei Năstase

Presa de azi, 6 septembrie 2019: „Liderul PPDA, ministrul Afacerilor Interne Andrei Năstase, este candidatul Blocului „ACUM” la funcția de primar general al municipiului Chișinău. Anunțul a fost făcut de premierul Maia Sandu, în cadrul emisiunii „În profunzime”. Potrivit Maiei Sandu, decizia privind înaintarea lui Năstase la funcția de primar general a fost luată de mai mult timp…”  

Andrei Năstase despre posibila sa candidatură la primăria Chișinău:. „Voi fi onorat de această susținere, dar mai presus de susținerea politică… este susținerea cetățenilor manifestată anul trecut.”

*       *        *

Sfatul nostru pentru Andrei Năstase este că o astfel de decizie nu poate fi luată doar consultându-se cu Maia Sandu. I-o cere statutul omului care nu se sfiește să afirme public că el ne-a adus (poporului) libertatea. Egoismul, infatuarea și aroganța politică sunt contraproductive. Pe termen scurt ele par să ajute în obținerea unor scopuri mărunte, pe termen lung însă au efect de bumerang, aducând pierderi mari (fac trimitere punctuală la Filat).

La subiect. Pentru a avea câștig de cauză în alegerile pentru Primăria Chișinăului (în special) este nevoie de un consens mai larg. Nu poți merge neglijându-i din nou pe ceilalți, ca apoi, în fervoarea luptei, să le „forțezi” susținerea necondiționată, cum s-a procedat anul trecut. Altfel devii din start „sponsorul” lui Dodon, ajuți omul lui să vină la Primăria Capitalei. Dacă nu există o înțelegere expresă în acest sens cu Dodon, atunci atât Andrei Năstase, cât și Maia Sandu (în cazul în care le miroase o consultare cu alte partide) ar trebui cel puțin să-l consulte pe Heraclit, un grec mai înțelept ca noi care cu ceva mii de ani în urmă a zis:  „Nu poți intra de două ori în același râu, pentru că noi ape curg mereu la vale.

Declarațiile celor doi lideri ai Blocului ACUM denotă o stare de spirit care îngrijorează. După ce s-au văzut cu sacii în căruță, obținând anul trecut de facto Primăria Chișinăului (nu și de jure) și anul acesta Guvernarea, cei doi lideri au hotărât să repete procedura. Reiterez și nu este o părere izolată: Năstase, Sandu și Blocul au obținut cele două obiective datorită unui consens național tacit, dar eficient, al societății civile, al unor partide de pe eșichierele adiacente și a multor alegători luați separat care, evocând miza, au punctat în susținerea lui Năstase în 2018 și a Blocului ACUM în 2019.

Astăzi, fără a lua în vedere schimbările reale intervenite pe scena politică, cele două componente ale Blocului ACUM anunță, din turnul lor de fildeș în care s-au izolat, decizia de a repeta nu doar itinerarul „amețitoarelor succese” de ieri, dar și procedura obținerii lor astăzi, mizându-se iluzoriu pe „susținerea cetățenilor manifestată anul trecut”.

Este de bun simț și ține de realitățile politice nou instituite ca cei din Blocul ACUM să nu se grăbească să-și delege un candidat al său pentru Primăria Chișinăului ori, cu atât mai mult,  același candidat cu care au mers în alegeri anul trecut. Fiindcă s-ar putea să dea cu oiștea în gard și să aducă pentru prima dată la Primăria Chișinăului un exponent al stângii extreme pro-ruse.

Invocând interesul național, care, precum știm, le este drag celor două partide ale Blocului, ele ar putea recurge la o mișcare tactică matură și de toată lauda: să renunțe anul acesta la punerea pe liste a candidatului lor pentru funcția de primar al Chișinăului în favoarea unui candidat desemnat de un consens larg al forțelor democratice pe care să se oblige – noblesse olige – să-l sprijine necondiționat.

Principalul argument în favoarea acestei mișcări ar fi următorul: circumstanțele luptei pentru scoaterea din captivitate a Republicii Moldova au făcut ca Blocul ACUM să exercite guvernarea într-o înțelegere cu Partidul Socialiștilor. PSRM, un partid al binomului Plahotniuc-Dodon, este exponentul stângii extremiste care de mulți ani pretinde să i-a în captivitate Capitala. Blocul ACUM și PSRM sunt, într-un fel, aliați pe teren național, iar participarea candidaților lor în postura de concurenți pe teren local, ar putea părea nu doar confuză, dar și necredibilă, cel puțin în ceea ce privește candidatul Blocului ACUM. Confuzia i-ar putea determina pe unii alegători, inclusiv dintre cei care au votat cum trebuie anul trecut, să ezite să se prezinte la urne, iar pe alții să-i lipsească de încrederea că jocul este cinstit și să voteze dispersat, la întâmplare. Consecințele unui astfel de comportament sunt ușor previzibile. Ele sunt dezastruoase pentru imaginea Republicii Moldova, în general, și catastrofale pentru imaginea Blocului ACUM, în particular.

Panta rei, afirma Heraclit, adică „totul curge, nimic nu rămâne neschimbat”. Convingerea pe care o predica filosofic era că schimbarea este un lucru real, de care trebuie să țină seama toți, inclusiv mai marii zilei, și că stabilitatea este iluzorie. Heraclit avea perfectă dreptate. Păcat că predicile lui, cel puțin cea referitoare la stabilitatea iluzorie, pe care a marșat plină de aroganță fosta guvernare PD-istă, a rămas neraportată ex-atotputernicului Plahotniuc. Poate avea altă soartă decât cea a câinelui alungat de-acasă.

Memento, oameni politici și decidenți ai momentului: „Omnia fluunt, omnia mutantur.”

Valeriu Saharneanu,

6 septembrie 2019

Lasă un răspuns