Valeriu Saharneanu

Când ai dubii, spune adevărul. (Mark Twain)

Home » Războiul deschis al Guvernului fantomă a lui Dodon împotriva Republicii Moldova a început cu atacul ministrului justiției

Războiul deschis al Guvernului fantomă a lui Dodon împotriva Republicii Moldova a început cu atacul ministrului justiției

Liliputanul, în materie de intelect, ministru al justiției dodoniste, Nagacevschi, a sărit azi la gâtul președintelui Maia Sandu, amenințând-o cu închisoarea. Faza a început de la o scrisoare adresată fostului prim-ministru Chicu, în care Maia Sandu îi răspunde acestuia de ce nu poate emite decretul de aprobare a demisiei miniștrilor finanțelor, economiei și sănătății și muncii.

Scrisoarea prim-ministrului Chicu cu demersul ca Președintele să ia act de demisia celor trei miniștri a fost expediată Președinției după ce Chicu își anunțase intenția de demisie, fapt ce implica, conform Constituției, demisia întregului Guvern. În acest context, Maia Sandu îi amintește lui Chicu despre obligația constituțională a tuturor miniștrilor de a-și continua exercitarea funcției până la momentul când un nou Guvern va depune jurământul și îi va ocupa locul celui demisionat. „Mai mult decât atât, scrie în documentul semnat de Maia Sandu, Constituția și cadrul legal infraconstituţional nu reglementează posibilitatea unui membru al Guvernului aflat în demisie să refuze exercitarea atribuțiilor până la numirea unui nou Executiv.” 

Într-adevăr, Constituția stipulează în mod expres în Art.103 (2) că „Guvernul, în cazul … demisiei Prim-ministrului… îndeplinește funcțiile… până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern”. E firească și normală prevederea Legii fundamentale ca statul să nu rămână fără Executiv nici măcar pentru o clipă.

Comentând disputa apărută parcă de niciunde, reputatul constituționalist și fost judecător la Curtea Constituțională, Nicolae Osmochescu, precizează pentru una dintre sursele mass-media că „refuzul ministrului de a apărea la serviciu și a-și exercita funcțiile este o încălcare a jurământului și a articolului 103 al Constituției…”

Tot parcă de niciunde și parcă tot nechemat de nimeni, în tumultul controversei apare pe  neașteptate tocmai ministrul justiției fostului Guvern demisionat, dar și al actualului Guvern în exercițiu, Fadei Nagacevschi. Avan, ministrul sare cu istețime peste cele prevăzute de Constituție și se adresează direct articolului 168 din Codul Penal, care stabilește pedepse pentru infracțiunea impunerii muncii forțate. Da, ministrul justiției privește lucrurile în profunzimea drepturilor și obligațiilor cetățenești generale. Ca să arate că este un doct, Ministrul citează pe Facebook din corpul numitului articol al Codului Penal, că „obținerea muncii de la o persoană împotriva voinței ei, prin constrângere sau înșelăciune… se pedepsește cu închisoare de la 2 la 6 ani; (2) Aceeași acțiune săvârșită: (a) împotriva a două sau mai multor persoane… ce pedepsește cu închisoare de la 6 la 10 ani” și tot așa mai departe.   

Câtă perspicacitate juridică, ce orizont larg de magistru: să invoci în disputa intra-instituțională argumentul irezistibil al muncii forțate, practicate, adicătelea, de Președinție, atunci când face trimitere la obligațiile constituționale ale Guvernului și miniștrilor lui?! Nu căutați logică în afirmațiile parcă căzute din pod ale ministrului. Atacul lui e de sorginte psihologică, pentru că la lecturarea mesajului său, înainte de a ceda juridic, oricine este înzestrat cu bunul simț se va vedea obligat să cedeze sentimental. Miza ministrului este că oricine, de aceeași judecată cu el,  va recunoaște că Maia Sandu se acoperă de ochii lumii cu prevederi din Constituție, în fapt, ea încercând să impună miniștrilor munca forțată. La un asemenea truc, însuși Ostap Bender, marele combinator, ar fi rămas încântat, dacă ar fi fost lăsat să treacă Nistrul, de agerimea nonșalantă a funcționarului moldovean și s-ar fi văzut nevoit să-i cedeze postura.

La modul serios, trebuie să recunoaștem că atacul parcă prostesc al ministrului justiției în adresa Președintelui Maia Sandu de departe nu este unul exclusiv comic. În structura lui criptată se conține un mesaj de serioasă și puternică semnificație belicoasă. În prostia lui, Ministrul dă în vileag întreaga tevatură a planului pus în aplicare de Dodon: de a o lăsa pe Maia Sandu cu un Guvern total dezgolit de împuterniciri, fără prim-ministru, miniștri și secretari de stat responsabili, față în față cu nevoile unei țări pârjolite prevăzător și cu rea-credință de Dodon și acoliții lui.

Mesajul ministrului justiției trebuie înțeles așa cum este. El înseamnă că Guvernul fantomă a lui Dodon, cu prim-ministrul lui laș și miniștrii lui dezertori, precum cei ai economiei, finanțelor și sănătății/muncii, cu miniștrii în exercițiu formal, dar sabotori, de felul ministrului justiției, a declarat război deschis Republicii Moldova.  

Valeriu Saharneanu

4 ianuarie 2021

Name of author

Name: Valeriu Saharneanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.