Radio Vocea Basarabiei: istoria unui atac raider

Astăzi (Iunie 2015)  postul de radio (fost independent) se află în captura oligarhului Filat. Vlad Filat și l-a însușit prin metode de corupere a administratorului V. Țibuleac. V. Țibuleac a trădat interesul național pentru care a fost creat radio Vocea Basarabiei și contra unor sume metaforice (30 de arginți) și a unei case reale în Chișinău i l-a pus pachet în tentaculele caracatiței Filat.

În iunie 2012 postul de radio avea deja probleme financiare. Relația cu finanțatorii externi a fost compromisă. Acum îmi dau seama, în mod intenționat, de către Țibuleac. Am propus alte soluții, inclusiv abonamente cumpărate de publicul radioascultător, care ne-a sugerat ideea. Ideea a fost tranșată cu Ministerul de resort și Poșta Moldovei. A fost blocată de Țîbuleac. Acum e clar de ce? Au fost discutate și alte soluții, inclusiv angajarea unui manager cu pregătire în domeniu. Respinsă și ea ca și multe altele. Omul avea un plan deja în 2012 la care „lucra” cu osârdie de când a devenit membru al partidului lui Filat: să i-l aducă plocon. Evident, nu degeaba.

Mai jos publicăm o scrisoare deschisă emisă la 18 iunie 2012 la aniversarea a 12 a postului de radio în care se conțin zbaterile noastre sincere. Îmi dau seama acum cât sunt ele de naive pe fundalul pidosnicei trădări care se punea la cale pe la spate.

Vom reveni și cu alte materiale relevante.

SCRISOARE DESCHISĂ

a fondatorilor postului de radio Vocea Basarabiei

Stimaţi prieteni ai postului de radio Vocea Basarabiei,

Această scrisoare vă este adresată dumneavoastră, iar prilejul este unul cum nu se poate mai bun: astăzi postul de radio împlineşte doisprezece ani. De la 18 iunie, anul 2000 şi până la 18 iunie, anul 2012 este o perioadă suficientă pentru a vedea cât de mare şi de robust s-a făcut pomul, ce roade face, cât de bune şi folositoare sunt fructele lui. Puneţi pe cântar toate secundele, minutele, orele, zilele şi anii şi daţi-ne verdictul: este sau nu este radio Vocea Basarabiei un post de care aveţi nevoie, care vă informează destul de bine, vă ascultă părerile, vă frământă gândurile, vă animă mintea, vă stârneşte emoţiile? Şi dacă toate acestea se întâmplă, vă mai întrebăm dacă sunt emisiunile postului de radio un îndemn la cunoaştere, vă ajută ele să vă orientaţi mai bine în vâltoarea vieţii, vă oferă ele destule repere ca să vă puteţi schiţa un plan de acţiune? Sunaţi azi toată ziua la redacţie şi spuneţi-vă părerea în direct. Va fi nota de maturitate dată postului de radio şi exclusivitatea vă aparţine.

Nu cerem laude, dar nici critici gratuite nu aşteptăm. La acest hotar de timp avem nevoie de sprijin şi mai puţin de complezenţă, fiindcă atingând astăzi o vârstă, am atins şi o limită a posibilităţilor noastre în a întreţine instituţia. Pornind de la o frecvenţă în Nisporeni în anul 2000 suntem astăzi un post de radio de categorie naţională ce difuzează pe 14 frecvenţe întinse pe o reţea ce acoperă de la nord la sud şi de la est la vest aproape 90% din teritoriul Republicii Moldova, iar difuzarea prin internet nu are limite şi este răspândită pe întreg globul. La Vocea Basarabiei ştirile sunt separate de comentarii, iar comentariile de opinii. Vocea Basarabiei transmite majoritatea emisiunilor în direct şi acoperă cu ştiri şi reportaje toate evenimentele de importanţă naţională. Vocea Basarabiei s-a declarat un post de radio care îşi construieşte politica editorială reeşind din interesul naţional al românilor basarabeni – parte componentă a naţiunii române. Unitatea de neam este piatra de temelie a întregii activităţi editoriale. Reeşind din condiţiile istorice, dar şi din cele geopolitice actuale în care a trăit şi mai trăeşte populaţia Republicii Moldova, radio Vocea Basarabiei a adoptat o poziţie militantă în efortul de redobândire a conştiinţei naţionale alterată de propagandă fostului imperiu sovietic care a separat prin forţă şi agresiune naţiunea română. Integrarea Europeană, reîntregirea naţională, întrarea sub scutul de securitate al Alianţei Nord-Atlantice, integrarea reprezentanţilor altor etnii conlocuitoare la valorile naţiunii titulare sunt obiective-cheie promovate în emisiunile de analiză şi dezbateri ale postului de radio.

Anume această poziţie tranşantă a fost şi este cauza izolării postului de radio de piaţa publicitară – sursa de existenţă a tuturor instituţiilor media independente. Cu multă indignare trebuie să spunem, că până azi această sursă se mai află în mâini străine, ca şi întreaga economie, de altfel. În mod ostentativ monopoliştii de pe piaţa de publicitate ocolesc instituţia noastră, deşi este ştiut că radio Vocea Basarabiei este ascultată zilnic de peste o sută de mii de radioascultători. Şi nu radioascultători simpli, ci dintre cei activi, purtători de opinii, pentru care interesul de a şti şi de a cunoaşte este un mod de viaţă. Nici autorităţile nu au făcut prea multe pentru a demonopoliza publicitatea, pentru a institui norma firească a difuzării ei exclusive în limba oficială a statului.

Având în vedere că noi, fondatorii postului de radio, nu am avut, nu avem şi nu intenţionăm să dobândim dividende personale din activitatea postului de radio şi că el este dedicat în întregime promovării interesuluiu public, vom veni în curând în faţa dumneavoastră, stimaţi radioascultători, cu un proiect, care să presupună participarea financiară voluntară, prin contribuţii sau abonamente, a radioascultătorilor la susţinerea activităţii unui post de radio cu adevărat popular precum este radio Vocea Basarabiei. Este una dintre ultimile şanse de a salva postul nostru de radio. Or, dispariţia lui din spaţiul mediatic al Republicii Moldova ar constitui un gol imens şi motiv de bucurie pentru toţi cei ce vor ca Republica Moldova să rămână o ţară săracă, rătăcită între est şi vest, o colonie depopulată de moldoveni şi controlată de străini.

Jinduim speranţa că aşa ceva nu are cum să se întâmple. Radio Vocea Basarabiei are viitor, cum are viitor poporul Republicii Moldova. În unire ne vom împlini visele şi destinul. La mulţi ani, Radio Vocea Basarabiei, La Mulţi ani, stimaţi radioascultători!

 

Fondatorii Postului de radio.

Chişinău, 18 iunie 2012