Valeriu Saharneanu

Când ai dubii, spune adevărul. (Mark Twain)

Home » Pruncucidere politică la PLDM: Filat își contestă creatura Șor

Pruncucidere politică la PLDM: Filat își contestă creatura Șor

Azi dimineață PLDM a rupt tăcerea în care s-a afundat de câtăva vreme și a zguduit spațiul public printr-un comunicat în care banalul frizează senzaționalul. În comunicat, PLDM amenință că va declanșa proteste „în cazul în care la guvernare va ajunge majoritatea anunțată PSRM-Șor”. Senzaționalul nu se cuprinde în amenințarea cu proteste (în istorie PLDM a mai organizat proteste sterile), ci în faptul că Filat și-a pus gând rău pe Șor, copilul lui din flori pe linie politică maternă. Se știe, că dacă acest coțcar nu era născut, crescut și înfofolit de Filat în funcții cu acces nelimitat la banii statului și averea publică, Șor nu avea cum să se înșurubeze în politica din care să-și facă scut de apărare a esenței lui de tâlhar la drumul mare.

Adevărat este, că pe linie politică paternă ascensiunea șarlatanului Șor se datorează lui Plahotniuc, cel care l-a preluat pe Șor în familia lui după denunțul cerut asupra lui Filat, denunț, care a servit drept motiv pentru mutarea spectaculoasă a lui Filat din biroul Parlamentului direct în celula Penitenciarului nr. 13. Nu putem exclude că Șor a avut îndemânarea în ale coțcăriei încă din fragedă copilărie. La fel nu avem cum să cunoaștem încotro s-ar fi îndreptat drumul său de viață dacă nu ar fi dat prin 2010 de infatuatul prim-ministru Filat și în 2015 de nesățiosul coordonator, Plahotniuc, ambii avizi de bani și de putere. Ei sunt mama și tata lui Șor, hoțul devenit politician care azi, iată, dimpreună cu Dodon, altă progenitura demonică a fatidicului cuplu, amenință să pună mâna pe chiar Guvernul Republicii Moldova.

Azi, Filat vrea să ne arate că este îngrijorat de această perspectivă și cheamă partidele parlamentare să evite o guvernare de cartel care să ducă la „păstrarea intereselor oligarhice ale lui Dodon, Șor și Plahotniuc”. Nu este nimic straniu în văicărelile unui oligarh alungat de la putere pe seama matrapazlâcurilor puse la cale de ceilalți oligarhi din aceeași familie, încă aninați de putere. Indignarea lui este firească. Filat știe bine câte nereguli au săvârșit atât copilul lui din flori, coțcarul Șor, cât și partenerii lui de multiple atacuri la banii și bunurile statului, Dodon și Plahotniuc, ca să fie lăsați să-și continue nestingheriți treaba, iar dânsul să tragă ponoasele aruncat pe tușe. Ar fi vrut să fi rămas în schemă, să dicteze soluții scoase din propria mânecă, dar nu este invitat de nimeni. Ofensat, a hotărât să-și arate disponibilitatea. Filat mai dispune de mijloace îngropate prevăzător prin coclauri și offșore-uri. Cu ele, încearcă să-și cumpere altă imagine, să-și convertească arestul în capital politic, iar din produsul acestui artificiu să fie scos de martir, de pătimit al luptei pentru europenitatea Republicii Moldova. Pentru asta are nevoie de partid, de instituțiile mass-media pe care le-a întreținut chiar și din pușcărie, urmărind acest scop face comunicate.

Acum, marginalizat de foștii discipoli, de foștii parteneri și de foștii rivali, Filat beneficiază de crizele apărute în fața lor și se indignează cu folos. După o pauză de gândire, crede că este momentul relansării lui în politica de pe Bâc. Să-l asculte cine poate, să-l sufere și să-l urmeze cine și-a pierdut discernământul, dar nimeni să nu uite că cei trei netrebnici spre care arată cu degetul și care amenință să mențină statul sub talpa intereselor lor oligarhice sunt o apă și un pământ cu dânsul. Iar în ceea ce privește coțcarul Șor, este bine cunoscut faptul, că anume Filat este cel care din postura de prim-ministru l-a avut de dispecer, de om de mare încredere în schemele lui de extragere a unor sume mari de bani din băncile date cu premeditare jafului. Sub oblăduirea lui Filat s-a făcut Șor președinte al Consiliului de Administrație a Băncii de Economii, căsăpite până la temelie, și apoi a devenit stăpân sub acoperire al Aeroportului Internațional Chișinău. Aflat în grija maternă a lui Filat și apoi ocrotit de puterea paternă a lui Plahotniuc, odorul Șor a putut fure Miliardul din visteria statului fără să pățească nimic. Din contră, cu banii furați din aceste mârlănii, dar și din multe alte văzute și nevăzute porcării, a putut Șor să se facă primar de Orhei, să-și încropească un partid politic, să cumpere voturi din sărăcia oamenilor și cu ele să pătrundă în Parlament. Astăzi Șor nici nu se sfiește să pretindă funcția de prim-ministru. O cere cu nedisimulat tupeu. De ce nu, dacă este vremea lui de glorie. Promite transformarea Republicii Moldova într-un ȘorLand și o va face. Schema electorală, „fură, dar ne dă și nouă”, aplicată cu mult succes în regiunea-pilot Orhei, este bună pentru toată țara. Iar țara este deja pregătită pentru un asemenea proiect, bântuită de-a lungul și de-a latul de nevoi și deznădejde. După ani de zile de furturi și fărădelege ctitorite de Filat, poporul alegător a obosit să mai creadă în legea și dreptatea promisă. El ar crede în orice coțcar dispus să le strecoare printre degete măcar a suta parte din bunul furat, tot de la ei. Șor strecoară și mai puțin și le este ca un tată.

Iată adevărata poveste de succes a politicianului-escroc, Filat, și a partenerilor lui de stat oligarhic pe care îi contestă în acest moment de cumpănă pentru republica Moldova. Chemarea lui Filat la detestarea lui Șor ar putea să aibă și înțelesul jelaniei disperate de pruncucidere, venite dinspre un nefericit părinte, îngrozit de nenorocirile izvodite din faptele nelegiuite ale plodului său. Nu este așa: lamentările lui Filat pe marginea perspectivelor care i se deschid lui Șor în ecuația nouă a guvernării, înseamnă de fapt apoteoza genului de politică practicat de oameni liberi de sentimentul integrității, ca Filat. Șor este exemplul când odrasla îi depășește în dibăcia furtului pe cei care l-au procreat. Filat îi recunoaște această deosebită realizare. Detestându-l public pe Șor, dar de fapt elogiindu-i performanțele de mare șarlatan, Filat ne arată că adevărata lui dorință nu este izbăvirea patriei de plozi ca Șor, ci de a-și recăpăta propria condiție pentru a putea să plodească în viitor pe alții.

Valeriu Saharneanu

15 februarie 2021

Înregistrarea convorbirii dintre Filat și Șor în octombrie 2015, cu câteva zile înainte de arestul lui Filat ca urmare a denunțului lui Șor. Atenție, înregistrarea conține limbaj necenzurat. Preluată de pe agora.md

Name of author

Name: Valeriu Saharneanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.