Prestanța pilduitoare a Bisericii Sf. Mc. Pantelimon din Bălți care a refuzat mita infractorului public, Dodon

Majoritatea dintre cetățenii noștri au trecut prin sărbătorile de Paște ale anului acesta arătând respect atât spiritului celui mai mare eveniment creștin al anului, cât și legii impuse de nevoia combaterii pandemiei de coronavirus. Reținerea, sobrietatea, ascultarea – toate ieșite din grija fiecăruia de viața și sănătatea celor apropiați, dar și de cea a comunităților – au fost atotcuprinzătoare.

Cu excepția câtorva manifestări nu doar regretabile, dar de-a dreptul revoltătoare ale lui Dodon.

Obsesia lui Dodon de a stoarce dividende de imagine din orice și oricând s-a manifestat în forma cea mai iresponsabilă și mai dezgustătoare chiar sâmbătă seara, la aducerea Focului Haric de la Ierusalim. La Aeroport a dat la o parte preoțimea, a pus hulpav mâna pe Foc și s-a arătat în fața camerelor de luat vederi ca cel ales de pronie să fie purtătorul lui. A venit apoi în centrul orașului, unde a provocat o întreagă îmbulzeală. Nici aici nu a cedat rolul unui arhiereu, cum se obișnuiește și cum ar fi fost în firescul lucrurilor să se întâmple. Lacom de imagine, Dodon a insistat să dea lumina personal celor adunați. Nu a ținut cont de restricții, de starea de urgență. A sfidat toate normele impuse restului cetățenilor de chiar statul în care el însuși îndeplinește funcția de președinte și unde este obligat să fie primul exemplu. Posesiv, arogant, hapsân și nemăsurat, Dodon a ținut cu tot dinadinsul să stoarcă până la ultima picătură foloasele din evenimentul cu aducerea Focului Haric, expunându-și riscului chiar și propria familie.

Pericol public

Dacă abaterile cu organizarea unor ceremonii de masă, clar restricționate de lege în regimul stării de urgență, mai pot fi trecute cu vederea de procurori, apoi o faptă penală perfect demonstrabilă cu implicarea lui Dodon va fi imposibil de pus sub preș. Este vorba de faptul remarcat de presa națională în ziua de Vinerea Mare, 17 aprilie, care arăta că președintele raionului Călărași, socialistul Ștefan Bolea, a colindat toată ziua cele 30 de biserici din raion ale Mitropoliei Moldovei (biserica rusă), împărțind așa numite cadouri din partea președintelui Dodon în sumă de 3 000 de lei fiecare. Pentru Ziarul Național, de exemplu, informația a fost confirmată de parohul bisericii „Sfânta Treime” din Călărași, părintele Ioan Mutu, care, citat de ziar, spune așa cum i-o cere învățătura lui Hristos, că „nu este normal ca un politician să meargă să mituiască preoții, mai ales că acest lucru este „cu bătaie lungă”. Nu cred că e normal ca președintele raionului să meargă pe la biserici cu torba cu bani. E vorba de mituirea preoților înainte de alegeri”. Procurorii pot găsi declarația întreagă a cinstitei fețe bisericești pe paginile sursei citate.

Părintele Mutu a fost foarte exact în exprimarea sa: MITĂ – așa trebuie calificate cadourile lui Dodon, distribuite de funcționari socialiști preoțimii moscovite. Mită în proporții foarte mari, răspândită într-un spațiu cvasi național, cu implicarea a două instituții. Una, oficială a statului – președinția, și altă a cultelor – mitropolia rusă a Moldovei, constituțional despărțită de stat. Poporul cinstit și onest este în drept să întrebe procurorii cu acest prilej: cu ce drept, domnilor procurori, un oficial al statului trece atât de ușor peste rigorile legii și, foarte important, de unde a luat oficialul banii pentru mituirea unei vajnice biserici? Scormoniți și voi nițel prin schemele lui de aprovizionare cu bani murdari, că de aia vă plătim copios. Poate o descoperiți intactă pe cea a Bahamasului, abandonată de voi vara trecută, ori poate, între timp, oficialul și-a împletit altele noi? Voi nu observați că oficialul profită de inacțiunea voastră și recidivează. I-a socotiți: numai pentru mituirea din Săptămâna Patimilor, săvârșită aproape la vedere, a parohiilor din raionul Călărași, Dodon a trebuit să scoată din pungă 90 000 de lei. La cât se ridică însă suma distribuită pentru toate cele 6 eparhii și două vicariate ale acestei preacinstite Mitropolii și cât a costat însuși Mitropolitul ca să-i cedeze lui Dodon rolul aducătorului și distribuitorului de lumină în noaptea Sfintei Învieri?  Dar întreaga afacere? Se ridică probabil la sute de mii de lei. Sunt bani tranzacționați în forma mitei celei mai abjecte pentru că ea s-a făcut sub acoperirea Stării de Urgență și a Paștelui. Deschideți ochii: subiecte ale tranzacției sunt două părți perfect penale – președintele Dodon și mitropolitul Vladimir. Întâlnirea, cu tot cu declarațiile lor de intenții, au fost făcute publice în ajun. De remarcat că cei doi nu sunt la prima afacere de acest fel, adică, necurată, în cariera lor și nici la ultima din anul acesta. Ținând cont de antecedente, dar și de faptul că ambii lucrează sub jurământ rusesc, este clar că evenimentele de Paște au fost unele de start în campania-maraton de includere directă a bisericii ruse în activitățile de susținere a lui Dodon în alegerile prezidențiale de la toamnă. Iar mita, ca și implicarea cultelor în politică, ca să știți, sunt ilegale, domnilor procurori.

Un document edificator în eventualul efort al procurorilor de aducere sub incidența Codului Penal a acțiunilor necurate ale președintelui Dodon, mituitorul, și mitropolitului Vladimir, mituitul, poate servi excepționalul, prin corectitudine civică și demnitate creștină, document, emis în chiar Sâmbăta Paștelui de Consiliul Bisericii Sf. Mc. Pantelimon din Bălți. Este de fapt un comunicat dat presei, în care preotul și enoriașii acestei biserici resping categoric mita lui Dodon și, în paralel, explică, în cuvinte simple, dar pline de înțelepciune, de ce în aceste clipe de grea încercare avem nevoie de un alt comportament, de o altfel de susținere decât gesturi imorale care descompun suflete, omoară credința și aduc stricăciuni societății. Pentru că este extrem de relevant ca mesaj public, dar și foarte rar ca atitudine cetățenească, aducem mai jos textul integral al comunicatului:  

18 aprilie 2020

Comunicat de presă
al Bisericii Sf M.Mc. Pantelimon din Bălți.
După consultarea cu Consiliul Bisericesc, am luat decizia de a refuza donațiile de 3000 lei, făcute din inițiativa președintelui Republicii Moldova.
Activitatea bisericii Sf M.Mc Pantelimon se axează pe cele trei principii: pastoral, misionar, social, care în perioada pandemiei COVID 19 a fost mai evidențiat. Întru cât este un mesager, biserica (mai exact comunitatea) noastră vine cu îndrumări, conștientizări și face tot ce-i stă în puteri pentru a ajuta cât statul, in primul rând promovând intens mesajul CSE, atât și societatea.

În Republica Moldova, biserica este separată de stat, la fel biserica noastră se auto-gestioneaza din suportul enoriașilor și agenților economici, care ne ajuta cu suport tehnic și material.
La moment, avem și noi greutățile noastre, dar considerăm oportun că toate donațiile trebuie direcționate către spitalele din Republica Moldova și pentru susținerea populației sărăcite de criza provocată de pandemie.

Principiul laicității spune că statul își tratează cetățenii in mod egal și nu preferențial, adică în funcție de credință, afiliere religioasă sau lipsa ei.

Principiul ” eu ție, tu mie” este cel care pune in situația că preoții, beneficiind de astfel de donații, vor trebui să achite un preț oarecare după și, vreau sau nu vreau, preoții vor trebui să facă politică.

Din experiența altor biserici, care și au oferit proprietățile, pentru a ajuta statul în combaterea pandemiei COVID 19, comunicam că biserica noastră nu deține valori mobile si imobiliare, pământuri, conturi de depozite in bancă.
UNICA și cea mai valoroasă resursă sunt parohienii noștri.
Alături de ei, vom trece peste ispite și nevoi și împreună cu ei suntem gata să ajutăm autoritățile statului în toate demersurile.

În ajunul Sfintei Învieri, urăm ca exemplul jertfei pe Cruce a Mântuitorului Hristos sa ne lumineze sufletele și cugetele noastre.
Suntem cu rugăciunile noastre alături de voi!

Exemplară prestanță a bălțenilor, ca și cea a preotului călărășean – semn că în adâncurile ei societatea noastră este curată încă, rămâne neîntinată în urma acțiunilor imorale regretabile ale ștabilor politici de moment. În final, o întrebare pentru aceeași procurori: nu vi se pare, domnilor veghetori de lege, că  acțiunile comunicate de presă și confirmate în declarații mărturisitoare foarte concludente îl înscriu pe Dodon între infractorii de mare pericol public?

Valeriu Saharneanu

22 aprilie 2020  

Lasă un răspuns