Povestea bradului Primăriei ajunsă mau celebră ca Povestea porcului a lui Ion Creangă

Cine mai ține minte „Povestea porcului” a lui Ion Creangă? Poate niște copii, acolo, mai curioși și mai setoși de carte.

Oamenii mari nu mai scociorăsc acum prin cărți și nu-și mai împovărează mintea cu texte vetuste, fie ele și ale sfătosului humuleștean, care încep cu atemporalul „Cică era odată o babă și un moșneag…”

Oamenii mari trăiesc azi cu actualitatea, se culcă, dorm și se trezesc înfășurați în gigabiți, conectați cu toate orificiile și organele de sesizare-interceptare pe care le au la rețele, canale, situri, bloguri, platforme.

Haideți să vedem ce texte au pătruns în orificiile/organele lor, de exemplu, la prima butonare făcută în dimineața zilei de 2 decembrie 2017.

Primul site titreză triumfător: „Pomul de Crăciun, adus din regiunea Iaremcea, a ajuns în această noapte în țară, iar autoritățile au început să-l instaleze în această dimineaţă în Piața Marii Adunări Naționale…”

O scurtă mișcare de cursor și în ochi sare știrea instigatoare a altui site: „ Bradul instalat în această dimineață în Piața Marii Adunări Naționale a fost demontat pentru că a ajuns distrus. Va fi efectuată o anchetă care să stabilească ce s-a întâmplat pe drum cu bradul…”

O a treia sursă se include în direct la pagina de pe rețea a primarului interimar. Penetrarea vine să ne edifice nu doar în temă, dar și în sentimentele/reacțiile proaspetei edile, Silvia Radu: „Am dispus sa fie scos imediat bradul instalat în această dimineață în PMAN, el a ajuns pur și simplu distrus…  Unii foarte tare își doresc ca locuitorii Chișinăului sa nu aibă brad de Craciun anul acesta… Iar ca să elimin orice noi posibile riscuri, voi cumpăra personal acest brad, din bani proprii…”

Începută cu vreo două săptămâni în urmă cu subiectul extrem de actual: „Câte braduri trebuie să aibbă Chișinăul de Crăciun și unde să fie instalate – ale cui în Piață și ale cui alături?”, subiectul va continua să domine cu intensitate din ce în ce mai mare, din câte se vede, opinia publică a urbei.

Pentru că este de unde: interimara, iată, bănuiește o diversiune. Ddiversiunea presupune existența unor diversioniști. Diversioniștii, trebuie să ne închipuim, sunt executorii uneltirilor unor cercuri de interese. Cercurile de interese, suntem obligați să bănuim din vigilență, pun la cale pregătirea unei lovituri de palat, dacă nu chiar de stat. Dacă suntem patrioți ai acestui stat stabil și dezvoltat, dacă ținem la vectorul geostrategic care ne e scump, trebuie să cerem Partidului Democrat și Guvernului Democrat ca toate forțele democrate ale Procuraturii, SIS-ului și IGP-lui să lase naibii fleacul ăla cu furtul Miliardului și să se ocupe fundamental de cazul bradului subversiv, intrat pe rol în dimineața acestei zile.

Bradul Primăriei Chișinău nu este la prima lui poveste. Cu ani în urmă deliciul publicului l-a făcut păruiala din jurul pomului de Crăciun dintre Hârca comunistă Voronin și Făt-Frumosul poporului Chirtoacă. Era prin 2007, primul an al aflării în jilțul de primar al Făt-Frumosului și anul intrării în marasm al Hârcăi. Câte emoții și trăiri a stors atunci din spectatori telenovela epică a pusului-furtului-găsitului-pusului la loc a bradului?!

Și iată că Povestea bradului Primăriei se repetă peste ani, la nici o lună însă de la așezarea în interimatul jilțului de primăreasă a Cozânzenei Radu. Nu putem crede că e o lucrare de PR. E o poveste adevărată cu subiect de certă actualitate, cu intrigă, suspans, dar cu final previzibil. Net superioară și mult mai celebră, deja, ca biata „Povestea porcului” a lui Ion Creangă, cu începutul ei acronic „Cică era odata…”

Valeriu Saharneanu, 2 decembrie 2017

Lasă un răspuns