Valeriu Saharneanu

Când ai dubii, spune adevărul. (Mark Twain)

Home » Plecată incognito la Moscova, Z. Greceanîi a adus în poșetă numele unui prim-ministru novice ori Noviciok-ul este ea însăși?

Plecată incognito la Moscova, Z. Greceanîi a adus în poșetă numele unui prim-ministru novice ori Noviciok-ul este ea însăși?

Întâmplător, jurnaliștii de la Chișinău au descoperit azi (sâmbătă, 27 februarie) că Zinaida Greceanîi, președintele Parlamentului Republicii Moldova, s-ar fi aflat toată săptămâna în capitala Rusiei. Probabil, jurnaliștii au bănuit că doamna speaker este încurcată în vreo treaba ferită de ochii lumii, de îndată ce Parlamentul nu a dat semne de viață într-o săptămână obișnuită de lucru. De ce tace Parlamentul în plină criză pandemică și alta politică, unde e năstrușnica speakeriță de nu convoacă obișnuitele ședințe plenare săptămânale?, se tot frământa lumea, încercând să afle ce e cu ea.

O scurtă procesare a universului informațional și, iată, doamna Greceanîi a și apărut, licărind pe radarele agențiilor de știri. Jurnaliștii au depistat-o. Unde credeți? Corect! La Moscova, în habitatul natural al ei și al lui Dodon. Realitatea.md notează că totul a ieșit la iveală după ce presa rusă (TASS-n.n.) a scris că Zinaida Greceanîi a oferit un interviu unde a vorbit despre situația politică din Republica Moldova.

Am dat și noi de interviul TASS din 25 februarie în care dna Greceanîi afurisește alegerile anticipate asupra cărora insistă Maia Sandu. Cu capul în poalele Mumei sale, în sughițuri și lacrimi de crocodil, devotata Zina invocă sfânta stabilitate pe care o poate garanta doar un guvern format de drept credincioasa și neprihănita majoritate, încropită în jurul socialiștilor. În interviu, dna Greceanîi dă dovadă de multă vigilență. Atentă la aceea ce spune și, mai cu seamă, unde își varsă năduful, ea are mare grijă să nu se atingă în elucubrațiile sale de fenomenul corupției – motivul-esență al crizei din țara în care este președinte de parlament și pe care, putem bănui, o spionează. Or, a rosti la Moscova cuvântul corupție, ar fi însemnat să dea dovadă de lipsă de tact și de bună creștere. Este ca și cum ai vorbi de funie în casa spânzuratului.

Eh, dar nu spusele dnei Greceanîi la Moscova ne interesează în speța cazului. Pentru un interviu dat TASS-ului sau Sputnik-ului nici ne era nevoie să facă un așa drum în plină pandemie, și încă pe furiș, să se facă de râs, ba chiar să se descopere ca agent. Toate aceste surse rusești își au filiale bine-mersi la Chișinău. Curiozitatea noastră este să aflăm în calitate de ce, ori de cine, și cu care prilej/misiune oficială (personală?) a plecat la Moscova demnitarul moldovean.

Lucru straniu, scrie și Relitatea.md, întrucât secretariatul Parlamentului nu a informat opinia publică despre vreo deplasare peste hotarele țării ale dnei Greceanîi. Iar explicația agenției TASS, adnotată interviului, că dna Greceanîi s-ar fi aflat la Moscova într-o vizită de lucru la invitația* Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă sună ca dracul. Cum adică un președinte de Parlament să plece într-o vizită peste hotare la invitația propriei Ambasade? Normal, și în firescul lucrurilor, ar fi fost ca ambasadorul nostru din respectiva țară să vină în permisie acasă, solicitând în prealabil ori pe loc o întrevedere cu președintele Parlamentului, dacă circumstanțele ori chiar urgența o cereau. Nu pleacă Muntele la Mahomed; vine Mahomed la Munte.

Întrucât vizita pe furiș, inopinată și neanunțată a președintelui nostru de Parlament la Moscova continuă să fie învelită în mister și de departe seamănă cu plecarea la Centrală pentru raport ori pentru a lua instrucțiuni noi, deosebit de importante și secrete, a rezidentului rețelei de spioni ai Federației Ruse în Republica Moldova, jurnaliștii sunt în drept să construiască pe marginea faptului propriile supoziții. Ipoteza noastră este că doamna Greceanîi a plecat incognito la Moscova nu doar pentru a lua instrucțiuni noi. Desigur, și acestea sunt de mare preț în situația, când potențialul electoral de imagine și credibilitate al socialiștilor scade catastrofal cu fiecare zi, iar Maia Sandu îndreaptă lucrurile cu îndârjire de neimaginat pe direcția alegerilor parlamentare anticipate. Pentru socialiști și aliații lor – șoriștii și transfugii plahiști – anticipatele sunt ca și abatorul pentru turma de oi sortită gastronomiei. Ceea ce face ca miza luptei dintre forțele pro-europene coordonate de Maia Sandu și mercenarii pro-ruși coordonați de agenții Greceanîi-Dodon să crească enorm. Chiar dacă sunt sprijiniți de Moscova și ajutați de ea în tot felul, centrul de coordonare a celor doi agenți își dă bine seamă că având poporul Republicii Moldova de partea sa, Maia Sandu are mult mai multe șanse să bage turma socialistă în abatorul anticipatelor. Salvarea socialiștilor este deci formarea și legiferarea cu orice preț a unui guvern cu împuterniciri depline care să funcționeze până în 2023. Indiferent cum să se numească: Durleșteanu, Năstase ori, mai simplu, – Șor.

Apoi, dacă miza este atât de mare și încrâncenarea luptei atinge cote paroxistice, de ce nu s-ar fi gândit tovarășa Greceanîi să se ducă în mare taină la Moscova pentru a aduce de acolo cea mai nouă armă a luptei cu opoziția anticorupție – o doză specială de Noviciok, ori ceva din aceiași categorie care să poată anihila opozanta, apretându-i grijuliu lenjeria. Arma secretă poate fi adusă în simpla poșetă de damă a dnei Greceanîi, dar cred că se va renunța la acest procedeu, urmare a cazului fiasco împotriva lui Navalnîi care a scandalizat întreaga lume. Se va renunța și pentru că în Republica Moldova este mult mai rezonabilă procedura transformării în toxină a unei purtătoare de poșetă, dotată cu misiuni speciale, iar doamna Greceanîi convine sută la sută acestui nou plan de acțiuni hibride.  

Dar haideți să vedem de ce anume ei, dnei Greceanîi, și nu lui Dodon, i se încredințează vajnica misiune? Pentru merite, desigur. În aprilie 2009, când tovarășa Greceanîi, atunci prim-ministru comunist al Republicii Moldova, a solicitat și a primit de la Moscova în regim de urgență câteva avioane pline cu bastoane, echipament de asalt, cătușe, baloane cu gaze lacrimogene și altă muniție de luptă cu protestatarii, Dodon era un nimeni. În fișa de post a Moscovei, Dodon așa și a rămas. Socotelile serioase pe segmentul Republicii Moldova, Moscova le face în continuare cu tovarășa Greceanîi. Tovarășa Greceanîi este nu doar un militant vechi și dârz al cauzei rusești în Republica Moldova. Ea este un veteran al luptei cu opozanții reformatori, iar valoarea ei pe piața gorilelor teroriste, aflate la guvernare la noi și în alte țări, se poate vedea în supranumele de Zina-Carabina, căpătat tot în 2009, atunci când a amenințat la televizor că se va trage cu gloanțe de luptă în copiii și tinerii care vor ieși în piețe și străzi la proteste. Dna Greceanîi concurează pe această piață cu Lucașenko, în Europa, cu Maduro, în America Latină, iar idolul ei este Putin, desigur.

Acum, în contextul unui aparent avantaj al Maiei Sandu în fața aliniamentelor din ce în ce mai panicate ale taberei dodoniste, să nu vă mirați prea tare dacă în zilele următoare dna Greceanîi, purtătoare de poșetă, va apărea în calitate de nou candidat al grupării Dodon-Șor-Plahotniuc la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. La ce altceva ar fi plecat dumneaei atât de grabnic, de silențios și tainic în vizită de lucru la Moscova la invitația Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă. Ea ar putea fi Noviciok-ul, pregătit de Moscova întru contracararea Maiei Sandu și a tentativelor acesteia de declanșare, prin blocarea formării unui nou Guvern, a alegerilor anticipate, ca unică modalitate de scoatere a statului din captivitatea sistemului corupt. Este o constatare ipotetică, desigur, dar să nu se uite faptul că în războiul hibrid de lungă durată contra Republicii Moldova, Moscova a mizat și mizează în primul rând pe agenții săi testați în ticăloșenii și implantați mult prea sus în structurile statului nostru. Acești indivizi se dovedesc a fi la fel de toxici în procesele politice autohtone, pe cât de letale sunt neurotoxinele rusești de tip Noviciok în cele biochimice.

…Vorbeam despre doamna Zinaida Greceanîi, președintele Parlamentului Republicii Moldova, surprinsă de jurnaliști la Moscova, plecată într-o vizită tainică, ca de spion: sub acoperire, aparent fără motiv, conținut și formă. Ce surpriză ne-a adus poșetă prin purtătoarea ei?

Valeriu Saharneanu

27 februarie 2021

* председатель парламента республики Зинаида Гречаный, находящаяся в Москве в рабочей поездке по приглашению посольства Молдавии в России.

 (TASS)

Name of author

Name: Valeriu Saharneanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.