Valeriu Saharneanu

Când ai dubii, spune adevărul. (Mark Twain)

Home » PENTRU MOLDOVA, FĂRĂ OLIGARHI

PENTRU MOLDOVA, FĂRĂ OLIGARHI

10672107_1551039125109916_2986624419385959956_nDiscurs, prezentat în cadrul evenimentului de lansare în campania electorală a 

Partidului Liberal Reformator

Stimaţi colegi şi invitaţi,

În viziunea mea, două lucruri importante s-au întâmplat în perioada de cinci ani trecută de la a două prăbuşire în 2009 a regimurilor comuniste în Republica Moldova.

Primul: este fulminanta dezvoltare a presei libere, fenomen explicat prin reacţia promptă a spiritului de libertate la tentativa de suprimare a ei în toţi cei aproape nouă ani de guvernare a regimului mafiot al comuniştilor. Spiritul de libertate care a mocnit în toată perioada grea de ocupaţie sovietică, a fost descătuşat în debutul anilor 90 datorită prestanței curajoase a generaţiei de intelectuali al cărei exponent de frunte a fost şi este preşedintele Ion Hadârcă. Pe acest spirit s-au construit structurile de rezistenţă care s-au împotrivit celui de-al doilea regim comunist, acolo având rădăcinile și manifestările de revoltă ale tinerilor în aprilie 2009 care au condus în final la răsturnarea nesuferitului regim.

 Omagiul nostru generaţiilor anilor 1989 şi 2009 care s-au jertfit în numele libertăţii!

Cel de-al doilea lucru important al acestor ultimi cinci ani a fost apariţia pe scena politică autohtonă a Partidului Liberal Reformator. O spun nu pentru a reliefa electoral Partidul ci, pentru că încă niciodată în istoria Republicii Moldova apariţia unui partid nou nu a produs atâtea beneficii pentru cetăţenii ei, precum s-a întâmplat în cazul PLR.

Voi aminti câteva dintre aceste beneficii: reformatorii au pus capăt crizei politice în 2013, au pus prima piatră de temelie stabilităţii politice şi noii guvernări a Coaliţiei Pro-Europene, au curmat tentativele de aducere la putere a celui de-al treilea regim comunist şi prin aceasta au salvat destinul european al Republicii Moldova. Întrun an şi cinci luni de zile Republica Moldova a realizat atâtea obiective pe calea integrării europene încât suntem în drept să etichetăm această perioadă ca cea mai prolifică în toţi cei 25 de ani de existență a Mişcării de Eliberare Naţională. Sute de kilometri de drumuri moderne, şosele şi străzi au fost aduse la standarde europene, mii de kilometri de apeducte şi sisteme de canalizare au fost construite în sate, alte zeci de şcoli, grădiniţe, cămine culturale au fost reparate ori construite din temelie. Asta este noua dimensiune a Mișcării de Eliberare Națională și ea se numește modernizare, ea înseamnă pași concreți spre civilizația europeană. Nu doar declaraţii fals-înflăcărate, goale şi extrem de personalizate, egoiste. Lupta pentru identitate în această scurtă perioadă a depăşit etapa eminamente a mitingurilor, marşurilor, demonstraţiilor.

Ea a intrat, în sfârşit, în etapa ei pragmatică, şi-a găsit aplicare în efortul concret de îmbunătăţire a calităţii vieţii, de promovare a reformelor în justiţie, educaţie, îngrijirea sănătăţii. Eforturi care urmează să se traducă în calitatea care a fost suprimată cel mai mult de către regimurile comuniste – conştiinţa naţională, fără de care nu poate exista ceea ce vrem să edificăm drept finalitate a acestui efort – un cetăţean cu demnitate întro ţară bogată, ocrotită, dată la adăpost, şi cu dreptate pentru el. Era oare posibilă o apropiere atât de strânsă şi de prodigioasă cu România, cu ţările europene, cu Statele Unite pe care o avem astăzi dacă în 2013 Republica Moldova o lua razna, aşa cum era tocmită de nişte căpetenii politice rătăcite.

Erau oare toate astea posibile fără proiectul politic, aducător de pace, de stabilitate, de zidire a unui trai mai bun, de justiţie dreaptă care se numeşte Partidul Liberal Reformator? Evident că nu era!

Este tocmai momentul să le amintim oamenilor despre faptul că Partidul Liberal Reformator nu şi-a încheiat nici pe departe misiunea, cum încearcă să acrediteze acest gând anumite forţe interesate. Ea se află abia la început de cale dacă ne-am propus scopul să construim o Moldovă fără corupţie, o Moldovă fără oligarhi, o Moldovă pentru cetăţeni. Pentru că societatea este alarmată, pe drept, de oligarhizarea Republicii Moldova, fenomen periculos din ce în ce mai evident, care este un produs sută la sută comunist, adaptat la un regim democratic în tranziţie ca al nostru pe care tinde să îl subjuge. Cum se întâmplă.

Desigur vă amintiţi când prin expulzarea obraznică şi hoţească din Republica Moldova a Televiziunii Române în 2007, regimul Voronin a încheiat procesul de luare sub control a tot ce emitea informaţie. Atunci jurnaliştii s-au văzut nevoiţi să deschidă în scuarul Teatrului de Operă un, cum l-au numit ei, spaţiu liber de dezbateri. Era o formă de luptă contra cenzurii, dar şi o încercare de a risipi disperarea. Această platformă de dezbateri în aer liber a fincţionat timp de peste doi ani, până în 2009, când regimul minciunii a căzut şi el.

Am pemenit că răbufinrea fulminantă a presei libere după 2009 a fost unul dintre evenimentele cele mai importante ale perioadei pe care o trăim.

Astăzi trebuie să constatăm cu îngrijorare că presa, în special cea audiovizuală, cade din nou în robia unor clanuri politice, ea este pervertită, îşi pierde rolul de purtătoare de informaţie echidistantă şi obiectivă, devine tot mai pronunţat, instrument de propagandă, unealtă de dezinformare. Urmărim această cumplită degradare, la o parte din ea, deja controlată, în campania electorală din acest an. Asta se întâmplă pentru că Republica Moldova este atrasă din ce în ce mai mult în mrejele ucigătoare ale unor oligarhi scăpătaţi , lacomi, obraznici, hrăpăreţi şi perfizi. Dacă acest proces de monopolizare a presei va continua, vom ajunge din nou la situaţia să ne informăm numai la mitingurile de protest ori în spaţii de dezbateri de felul celui care a existat între 2007-2009 în scuarul Operei.

Sistemul oligarhic este, precum am subliniat, de sorginte comunistă. El nu are nevoie de o presă liberă pentru că tot ce face este în afara legii, iar presa liberă tocmai asta este chemată să combată. Un sistem oligarhic nu are nevoie de partide care să servească interesele cetăţeanului, pentru că tocmai asta este esenţa lui – se jecmănească cetăţeanul, controlând statul. Controlând presa şi dominând politicul, sistemul oligarhic controlează banul, cel care îl vedem curgând şuvoae în formă de reclamă electorală ca să turmenteze alegătorii. Este un semn clar al degradării statului democratic.

Privind în esenţa acestor lucruri putem găsi şi explicaţia de ce Partidul Liberal Reformator nu este dorit în viitoarea guvernare, de ce este atacat în aceste zile în modul cel mai perfid prin ruperea verigilor slabe, ademenirea cu ciolane a unor persoane imature politic şi avide de funcţii. Pentru că urmează marile privatizări şi marile finanţări europene pe care sistemul oligarhic nu vrea să le rateze, iar un partid ca cel reformator le va da peste mână, aşa cum s-a întâmplat cu afacerile murdare din jurul Aeroportului şi a Băncii de Economii. De ce toate mecanismele de manipulare ale sistemului oligarhic trudesc de o bună samă de vreme să acrediteze ideea că Partidul Liberal Reformator nu are şanse. Din considerentele amintite mai sus, dar şi din calculul perfid de a lipsi cetăţeanul de şansa alegerii unei alte variante decât cea gândită, croită şi cusută, ca o cămaşă de forţă, în care sistemul ologarhic vrea să bage cetăşeanul şi statul la 30 noiembrie.

Convinegerea noastră este că cetăţeanul nu va pierde nici speranţa că lucrurile pot fin îndreptate în folosul lui prin susţinerea PLR, nici şansa să promoveze la putere o forţă politică tânără, curată, sinceră, competentă şi devodată interesului naţional, precum a demonstrat că este PLR în acest an şi jumătate de când există.

Apelul nostru adresat cetăţenilor Republicii Moldova din ţară şi de pretutindeni este că la această răspântie complicată a istoriei au în persoana Partidului Liberal Reformator o forţă politică care le reprezintă şi speranţele, dar oferă şi garanţia edificării unui stat al lor. Statul oligarhic care tinde să pună mâna pe toată mass-media, pe toţi banii, pe toată justiţia şi să guverneze în desfrâu şi fărădelege are alternativă. Alternativa este Partidul Liberal Reformator, cel care optează pentru libertatea autentică a presei, pentru o lege a lustraţiei, pentru de-oligarhizarea Republicii Moldova şi pentru un stat care să funcţioneze conform legilor democraţiei europene, adică în interesul cetăţeanului.

Să mergem, deci, în alegeri, stimaţi prieteni, cu capul sus. Cauza noastră este dreaptă. Ea este pentru Moldova, pentru Moldova fără oligarhi, pentru o Moldova liberă şi bogată, pentru o Moldovă europeană.

Valeriu Saharneanu,

Chișinău, 19 octombrie 2014

Palatul Național „Nicolae Sulac”

Name of author

Name: Valeriu Saharneanu