Partidul Liberal Reformator, tot mai aproape

Considerente, 11 noiembrie 2013

       Vorbeam săptămâna trecută la această rubrică despre virtual și real în politica de la Chișinău, despre consecințele reale, pline de suferință suportate de noi în rezultatul unor erori săvârșite de decidenții politici ai momentului și de îmbunătățiri care ar fi trebuit sa aibă loc în mod obiectiv în viața noastră, dar care au trecut în planul virtual, au fost ratate ori scăpate din mâini din aceleași motive. Trebuie să vă atrag atenția, dacă nu ați observat, că am vorbit atunci despre decidenți de-ai noștri, cum s-ar spune, patrioți de marcă, oameni luați ca de bună credință, nu despre trădători sub acoperire care au procedat și mai procedează cu rea-voință precum le este misiunea.

Asta ca să arăt că atunci când intri în politică și urci pe scara ei ierarhică, din pricepere sau muncă, din carismă sau întâmplător, pe val, către obiectivul ei major – puterea, ca să faci lucrurile pe care le așteaptă de la tine cei care te-au propulsat acolo, sus, nu este suficientă aura de mare patriot, de fabricație proprie în cele mai dese cazuri, ci este de mare trebuință caracterul, capacitatea de a discerne esențialul de secundar, abilitatea, onestitatea, înțelepciunea. De mare folosință este priceperea de a comunica, de a purta negocieri, de a face compromisuri rezonabile în numele unui scop ori beneficiu major. Toate aceste calități la un loc luate pot ajuta decidentul să adopte soluția cea mai bună pentru majoritatea societății în situații de importanță crucială pentru prezentul și viitorul ei.

Am enumerat în materialul precedent câteva exemple elocvente. Compararea situațiilor din anii 2013 și 1999 este cea mai grăitoare din toate punctele de vedere: greșeala ori trădarea din 1999 a depărtat cu 14 ani actul apropierii noastre de spațiul comunitar european și a prelungit cu zeci de ani tranziția chinuitoare, cu toate supliciile provocate cetățenilor și societății. Am subliniat și voi menționa de câte ori va fi nevoie, esențialul: contracararea de către liberalii reformatori în anul 2013 a tentativei de subminare a guvernării democratice și de aducere la putere a comuniștilor a repus Republica Moldova pe făgașul dezvoltării europene, fapt care, implicit, va pune capăt supliciilor populației în viitorul cel  mai apropiat.

Insist asupra acestui subiect, pentru că mai există voci care fără să cunoască nici măcar de suprafață situația din primăvara trecută din interiorul Partidului Liberal, nici pe cea din interiorul Alianței de guvernare, situații extrem de grave pentru Republica Moldova, pentru viitorul și destinul ei, continuă mai mult să desconsidere decât să aprecieze acțiunea liberal reformatorilor. Unii o fac din oportunism, adică din anumite interese care nu se văd cu ochiul liber. Mă refer aici la unii directori de opinie. Alții, din categoria oamenilor de bună credință ce țin la unitatea Mișcării de Eliberare Națională, o fac din convingere chiar, din convingerea că liderii cutare trebuiau convinși să procedeze altfel, pentru ca să fie evitată scindarea partidului.

Dacă am ajuns să ne referim odată în plus la acest subiect, trebuie să subliniem că exprimarea dezacordului majorității deputaților și a grupului guvernamental din Partidul Liberal de la 12 aprilie cu politica promovată de lider și cu comportamentul lui, nu a avut alternativă. Asta a demonstrat-o nu numai perioada imediată ce a urmat acelor zile încordate, când se decidea soarta Republicii Moldova, dar și în perioada ulterioară, inclusiv acum, în toamnă, când un partid care se declară european, ține, din trufie deșartă, să rămână în afara unei acțiuni pro-europene populare de proporții, cum a fost cea din 3 noiembrie din Piața Marii Adunări Naționale.

În asemenea împrejurări catastrofice pentru un partid de dreapta, numai oameni fără structură de demnitate pot afirma că este un „merit de însemnătate crucială” (a fost un citat) opacitatea politică demonstrată într-o situație care, așa cum a fost gestionată de cei cu „merit de însemnătate crucială”, era în mod evident în defavoarea obiectivelor naționale de integrare europeană și servea exclusiv interesele inamicului politic intern și a celui geopolitic din exterior. Să afirmi că: „PL a fost scos din Guvern la comanda Moscovei” este o fabulație bahică. Altfel, trebuie să înțelegem că mana Moscovei a desenat pe vatman strategia 2026, tot ea a legat mâinile liberalilor să nu voteze un guvern pro-european și a ordonat trecerea ștampilei PL în opoziție.

Adevărul este că de la guvernare PL a fost scos de însuși liderul PL, dar și de către cei care au insistat, din pură lașitate, să elogieze, agățați de urechea lui, comportamentul și declarațiile cele mai penibile ale acestuia, manifestări care au adus prejudicii enorme nu doar Guvernării democratice, nu doar Partidului Liberal, ci și întregii Mișcări de Eliberare Națională la care pretindea ca lider exclusiv și de necontestat. Iar liberal reformatorii au fost nevoiți să adopte ideea creării unei formațiuni politice noi, lovindu-se de respingerea brutală a revendicărilor lor de modernizare a PL. Astăzi, așa cum se prezintă prin exponenții săi din Parlament, dar și din Primăria Municipiului Chișinău, PL compare alături de comuniști, socialiști și alte grupări antinaționale drept o „caricatură impostoare”  a promotorilor cauzei naționale, declamate ritos și patetic pe la microfoane, dar trădată rușinos și concret ca atare.

Așa cum timpul trece nemilos și mâne se vor împlini exact 7 luni de la proclamarea Consiliului de reformare a PL și de la publicarea Declarației explicative, timp în care majoritatea reformatoare nu a primit din partea deținătorilor de ștampilă nici un răspuns care să deschidă calea către un dialog între cele două aripi ale sale, dialog menit să evite scindarea definitivă, trebuie să înțelegem că PL a ales să renunțe la șansa istorică oferită de renaștere și de modernizare a sa, asumându-și odată cu această transformare și rolul de pionier în procesul de europenizare și democratizare a partidelor și clasei politice din Republica Moldova. Faptul este regretabil, cu atât mai mult cu cât între cele două facțiuni nu există divergențe și disesinsiuni de ordin ideologic ori doctrinar. Ceea ce a generat desprinderea și este neagreat de reformatori ține de modul cum este organizat și cum funcționează partidul – ca un srl politic; cum este gestionat –  ca o proprietate privată; cum sunt elaborate și luate deciziile – ca în armata roșie.

În această situație, rolul de pionier în noul ciclu de modernizare a mediului politic va trebui să și-l asume liberal reformatorii, viitorul Partid Liberal Reformator. Mesajul lor, din câte se simte, este pe înțelesul adepților și simpatinzanților noii formațiuni, a celor care în aceste zile desfășoară la sate și orașe adunări generale de constituire a organizațiilor locale și de alegere a delegaților la Congresul de constituire. Așa, precum s-a întâmplat ieri la Călărași, adunare la care am participat împreună cu colegul deputat, Anatol Arhire, și consilierul municipal Chișinău, Vasile Grama. Ceea ce vor cu multă pasiune și cu ardoare chiar, cetățenii, este ca pe scena politcă să apară un partid care să vibreze în consens cu aspirațiile lor, să răspundă cerințelor vitale ale oamenilor, un partid care să exprime, în sfârșit, și să realizeze, atât în declarații cât și în practica de zi cu zi, interesul național, să apere și să promoveze folosul public în activitățle de stat.

Partidul Liberal Reformator poate deveni un asemenea exponent, el fiind constituit din oameni fără ambiții mesianice, fără lideri infatuați, bogați și aroganți, care sunt gata să dea foc la casă de dragul unor orgolii personale. În noul partid este nevoie de oameni cunoscători, muncitori, deschiși, gata să sară la nevoie, apți pentru munca în echipă, numaidecât morali, responsabili, curați la suflet și la faptă, pregătiți să țină piept nevoilor și să înfrunte vicisitudinele, căci viața ni le oferă pe toate. Dacă sunteți dintr-aceștea, sunteți bineveniți în Partidul Liberal Reformator. Nu uitați că izbânda se dă celor cărora le pasă.

Valeriu Saharneanu,

Partidul Liberal Reformator

Lasă un răspuns