Partidul Liberal Reformator: prestanță europeană la Congresul Liberalei Internaționale

WP_20140425_002WP_20140425_007WP_20140425_008Astăzi, 25 aprilie 2014, la Rotterdam, Olanda, va avea loc deschiderea oficială a celui de-al 59-a Congres al Internaționalei Liberale (IL).

Pentru prima dată la Congres participă și o delegație reprezentativă a Partidului Liberal Reformator care a încheiat formalitățile legale de înregistrare ca partid politic la 31 decembrie 2013.

Din componența delegației fac parte dlr Tudor Ulianovschi, viceministru MAEIE, Dorin Dușciac, vicepreședinte PLR pentru diaspora și subsemnatul, deputatul PLR, Valeriu Saharneanu.

În preziua deschiderii, conform uzanțelor, a avut loc procedura de prezentare a noilor aspiranți la Liberala Internațională.

Procesul de aderare la IL este împărțit pe etape: prima fiind etapa în care noii candidați au calitatea de aspirant, a doua este cea de observator și a treia – de membru cu drepturi depline a Internaționalei.

Opțiunea pentru promovarea PLR în calitatea de partid observator în cadrul IL a fost prezentată în preliminariile Congresului de dl Tudor Ulianovschi. Întro manieră de diplomat de profesie și întro engleză excelentă dl Ulianovschi a expus în timpul rezervat obiectivele Partidului Liberal Reformator în plan politic intern și în cadrul mișcării liberale internaționale.

A fost subliniat că PLR a apărut pe scena politică a Republicii Moldova întrun moment critic când aceasta risca să fie deturnată de pe vectorul integrării europene. PLR este un promotor al reformelor de sistem în toate domeniile de activitate ale statului, care trebuie să fie orientate spre garantarea drepturilor și libertpților cetățenilor, pentru a interesa și motiva cetățeanul să participe activ, bine informat și conștient la formarea acestor politici prin delegarea la putere a unor partide responsabile. S-a mai menționat că PLR este un partid de esență europeană în care toate deciziile sunt luate în cadrul unor dezbateri colegiale și urmând voința exclusivă a majorității, nu așa cum s-a procedat până la apariția lui – deliberat de o singură persoană, în maniera partidelor oligarhice.

Delegația Partidului Liberal Reformator a avut discuții cu exponenți ai conducerii Liberalei Internaționale, cu membri ai multor delegații naționale prezente la Congres în vederea stabilirii unor relații de colaborare, cooperare pe linie de partde, dar și de susținere a procesului foarte important de integrare europeană a Republicii Moldova.

Cu amănunte vom reveni.

 

Lasă un răspuns