Valeriu Saharneanu

Când ai dubii, spune adevărul. (Mark Twain)

Home » Partidele cu discurs electoral anti-european trebuie eliminate din cursă şi radiate din liste

Partidele cu discurs electoral anti-european trebuie eliminate din cursă şi radiate din liste

       Partidele componente ale Coloanei a cincea a Federației Ruse (PCRM, PSRM, Patria, etc.) sunt deosebit de agitate. Au şi motivul: finanţatorul de la Kemlin le-a pus misiunea subversivă să deturneze Republica Moldova de pe drumul european cu alte metode decât cele aplicate în Ucraina. Sarcină deloc ușoară din postura ingrată de arcan politic al Moscovei care trebuie aruncat electoral pe grumazul Republicii Moldova.

De ce? Pentru că Rusia arată acum urât ca niciodată – este țară agresoare, certată cu toată lumea civilizată pentru doborârea avionului malaiezian şi războiul purtat împotriva Ucrainei. Este un fel de paria mondială. A face propagandă pro-rusă astăzi în Republica Moldova este ca şi cum a invita nişte nuntaşi dichisiţi să ia masa la treuca porcului.

Adevărat, în această operă de manipulare sunt aruncaţi foarte mulţi bani, iar unii cetăţeni de ai noştri s-ar lăsa convinşi să intre în coştireaţa porcului ca să împartă lăturile cu el, amăgiţi de glasurile unor vedete îmbătrânite în sistem. Cea mai mare parte a lumii moldovene fac însă diferenţa de ţinută. Ei sunt deja europeni în maniere şi în gândire. Nu se pot lăsa duşi de nas în plin secol al informaţiei libere. Aceşti cetăţeni îşi dau seama unde sunt momiţi şi de unde vine marea agitaţie în sânul stângii pro-moscovite.

Facturile cu sumele fabuloase pe care falanga le-a semnat contra servicii de subminare sunt de fapt nişte credite cu rata dobânzii foarte ridicată care trebuie achitate. Este indicată ziua și ultimul termen al scadenței – 30 noiembrie 2014, ora închiderii centrelor de votare – 21.00. Ceasul poate fi chiar al morții lor politice în cazul unui rezultat negativ opțiunii pentru care au fost recrutaţi şi plătiţi ca nişte killeri de profesie. Falanga se agită, arată nerăbdare, este îngrijorată peste măsură. În această stare face greşeli. Unele foarte grave.

De exemplu, sesizarea depusă de PCRM la Curtea Constituţională în vară, la 14 iulie, privind neconstituţionalitatea unor prevederi conţinute în Acordul de Asociere la Uniunea Europeană, semnat şi parafat de guvernare, s-a întors, în data de 9 octombrie, ca un bumerang împotriva propriei lor cauze.

Spre marea lor nemulţumire, Curtea a statuat că „…procesul de integrare europeană a Republicii Moldova nu numai corespunde identitţii constituţionale a Republicii Moldova, ci orice altă orientare contrară este a priori neconstituţională.

Iar asta înseamnă că toată activitatea acestor partide componente ale Coloanei a cincea este neconstituţională, fiindcă ele propagă nebuneşte, într-o formă obscenă, dacă ţinem cont de mijloace şi de scopuri, „orientarea contrară” a Republicii Moldova. Ei îndeamnă cetăţenii Republicii Moldova într-un spaţiu economic dominat nu de reguli economice, de corectitudine şi de respect, ci bazat pe şantaj, pe legea forţei nu pe forţa legii; pe avantajul brutei asupra victimei, nu pe avantajul reciproc al partenerilor.

Este un spaţiu virtual, existent doar în minţile bolnave ale propagandiştilor plătiţi, dar realmente războinic, sângeros, agresiv, destabilizator. Este spaţiul unei efemere Uniuni Vamale, încropite de câteva regimuri dictatoriale din estul ex-sovietic. Prin urmare, propaganda masivă anti-europeană şi pro-univamală este o acţiune premeditată împotriva intereselor vitale ale cetăţenilor moldoveni, o ademenire conştientă cu rea-credinţă în capcana intereselor străine interesului naţional. Este o activitate care vine în contradicţie cu valorile fundamentale puse la baza statului prin Declaraţia de Independenţă şi asimilate de Constituţie.

Asta a avut în vedere Curtea Constituţională când a formulat verdictul precum că „altă orientare contrară este a priori neconstituţională.

Asta mai înseamnă că şi Comisia Electorală Centrală trebue să se autosesizeze, să examineze implicit şi de urgenţă legalitatea participării unor partide, blocuri (PCRM, PSRM, Patria, … şi altele) la cursa electorală cu discursuri neconstituţionale. Dacă ea ezită sau se va preface că nu „este la curent” cu încheerea Curţii, oricare partid concurent, organizaţie a societăţii civile este în drept să atace cazul în instanţa de drept comun.

Farsorii şi detractorii, minciunoşii şi răuvoitorii, cozile de topor şi lichelele, idioţii utili şi profitorii, negustorii de destine şi profanatorii, corupţii şi vânzătorii patrimoniului strategic de stat: toată adunătura anti-naţională, coruptă şi hoaţă trebuie să fie aleasă ca şi gunoae de partidele care concurează onest pentru dreptul de a servi cu credinţă şi devotament poporul, în chiar interesele lui vitale.

Valeriu Saharneanu, deputat, Partidul Liberal Reformator

Name of author

Name: Valeriu Saharneanu