Palma de Crăciun ori dovada că fiecare popor își merită conducătorii

Guvernele tuturor țărilor creștine să străduie să aducă de Crăciun câte un cadou popoarelor pe care au fericirea să le conducă. Ici – o mărire de pensie cetățenilor în etate, colo – o sporire de salariu cetățenilor bugetari, dincolo – o scutire de taxe celor din sectorul privat, tuturor categoriilor la un loc – un capăt de autostradă, o amenajare de parc, o gară frumoasă, o școală dotată, o grădiniță bijuterie, un spital modern.

Calitatea și utilitatea cadourilor de acest gen se cuantificată în conformitate cu un principiu devenit universal în societățile cu orânduiri republicane: Principiul a fost definit încă în secolul XVIII de filosoful francez Joseph de Maistre, cu prilejul Revoluției franceze de la 1789. De Maistre spunea, enervat pe răsturnările de ierarhii sociale pe care le-a provocat Revoluția și ceea ce a urmat după ea , că „Fiecare popor își merită conducătorii”.

Concluzia supărată a moralistului conservator francez a preluat-o și a pus-o în circuitul național încă în prima jumătate a secolului XX, pentru noi, românii, istoricul Nicolae Iorga. Iorga ne-a tălmăcit un pic mai pe românește: „Fiecare popor are conducătorii pe care îi merită” . Cu notorietatea lui de lider spiritual al națiunii, a ținut neapărat să adauge un avertisment – „Să țineți minte asta!!!”  

Așa cum învățătura din cărți, precum și ținerea de minte a ceea ce ele călăuzesc, este o gravă problemă de creștere la poporul nostru, un handicap serios al maturizării lui democratice, iată că în Republica Moldova confirmarea celor cugetate de marii gânditori ai secolelor trecute se manifestă din plin în zilele noastre. Iată că, de Crăciunul-2019, Guvernul independentei și suveranei republici vine să bucure poporul cu darea Aeroportului Internațional Chișinău în posesia unui reprezentant de top al oligarhiei putiniste ruse.

Cadou mai de batjocură și mai jignitor în adresa unui popor sărăcit nici că se putea. Aeroportul strecurat în custodia unui oligarh rus este o palmă usturătoare dată poporului. Marea promisiune a lui Dodon în procesul de dezoligarhizare se termină în coadă de pește: profitul tras de pe moldovenii mult prea călători nu se va duce în pensii, salarii și investiții. El va umple buzunarele oligarhiei ruse. Parte din ei se vor întoarce la Dodon – ca să ungă ochii sărăcitului popor. Acesta trebuie cumva amăgit ca să-l aleagă președinte încă o dată. De ce nu, dacă poporul arată că vrea? Indiferent cine este și ce face Dodon. Fără să țină seama că le pradă pâinea de dinainte și le fură viitorul copiilor lor. Marasmul răspândit la scară socială și explicat în replica – fură, dar ne dă și nouă –  este o stare de fapt, dovadă că porcărelile vor continua. Iar dacă o majoritate a poporului îl va realege la toamna anului viitor, Dodon le va oferi de Crăciunul-2020 un cadou și mai drăcesc. Se poate altfel? Va fi pe merit. Tot așa, până ce, grație marasmului cultivat și betonat pe conștiințe, ne vom pomeni făcuți cadou lui Putin cu toții.

Asta urmărește cel care a luat în gură zăbala oligarhiei ruse, impostorul președinte Dodon, făcut șef de stat de oligarhul Plahotniuc: să-i facă pe moldoveni carne de tun și salahori ieftini la ruși, iar pământul lor – bază militară rusească. Văzând cât de nătâng și de deschis se face această mârșavă urzeală, cum să nu dai dreptate altor concluzii edificatoare a realității nefaste pe care o trăim. Același Josef de Maistre raționa în sec. XVIII că „Păcătosul este propriul său călău”, iar Octavian Goga nota în interbelicul secolului XX, că „Piramida noastră socială este morbidă: vârful – bolnav de sifilis, temelia – de pelagră*”.

Fără a exagera câtuși de puțin, reflecțiile inserate sunt caracteristici exacte ale societății Republicii Moldova secolului XXI. La un Crăciun mai fericit, alături de Neam și Țară!

Valeriu Saharneanu

25 decembrie 2019

*DEX: PELÁGRĂ s. f. boală cronică provocată de o alimentație insuficientă, lipsită de vitamine și proteine animale, manifestată prin inflamarea pielii, plăgi pe corp, vomitări, diaree și tulburări psihice

Leave a Comment

(0 Comments)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *