O problemă de logică: cum să faci o guvernare din trei care se mănâncă între ei, Lupul, Capra și Varza  

Motto: Cică un om, avea să ducă la târg un lup, o capră și o varză.

Ajunge în dreptul unui râu pe care trebuie să-l treacă cu o luntre mică.

Cum să facă și să dreagă, știind că:
– lupul papă capra şi capra mănâncă varza;
– omul nu poate să-i treacă pe toți o dată şi nici câte doi;
– numărul de traversări trebuie să fie minim?

Se pare că electoratul moldovean a pus în fața aleșilor trecuți prin scrutinul din 24 februarie o problemă prototip similară. Trei formațiuni provenite din regnuri politice diferite au fost aduse în fața unei probleme de logică: cine cu cine să guverneze ca niciuna să nu fie mâncată de cealaltă. Și încă în așa fel, ca omul (electoratul) să nu rămână în pierdere.

În manuale, problema are următoarea soluție: Omul trece mai întâi capra. O lasă acolo și se întoarce după varză. O trece pe aceasta pe partea opusă, dar nu le lasă împreună: ia capra cu el. Ajuns pe celălalt mal, priponește capra și ia cu el lupul pe care îl duce pe partea unde a dus varza. Lasă lupul cu varza și se întoarce după capră. Astfel, în câteva mișcări omul a rezolvat problema gospodărește. Toate-s cu el și întregi-s toate: și fiara, și dobitocul și zarzavatul.

În realitatea noastră politică lucrurile stau mult mai complicat. Mai întâi de toate pentru că omul, în cazul nostru, electoratul, și-a încheiat misiunea de o zi și s-a retras până la altă mobilizare la urne. Cele trei însoțitoare trecute peste pârleaz au rămas de capul lor. Au însă poruncă de la electorat să se asocieze cum vor găsi de cuviință și să gospodărească treburile pajiștii în următoarea perioadă postelectorală, 2019-2023. Regula este că dacă nu reușesc, vor fi duse înapoi de unde au pornit și vor fi puse să treacă repetat sita alegerilor. Pentru unele dintre ele poate fi foarte riscant, fiindcă mofturile omului nostru (electoratului) sunt extrem de schimbătoare. Nici bani nu ar ajunge să asigure, la cota exorbitantă de cheltuieli care s-au făcut pentru 24 februarie, repetarea la fel de favorabilă pentru ei a scrutinului. La o mobilizare masivă și cu caracter răzbunător pentru furtul miliardului, unii ar putea lesne să nu treacă pârleazul (pragul electoral).

Privim cu atenție la ce se întâmplă după alegeri pe toloaca națională. Lupul (Partidul Democrat), din tupeu, se crede îndreptățit să-și aroge inițiativa selecționării partenerului de guvernare. De ochii lumii, el arată că ar vrea să guverneze cu Capra (Blocul AUM). Considerentul jucat este că ambele ar face parte din același regn animalic (Lupul+Capra) și amândouă privesc adicătelea spre aceeași pajiște europeană. Deși, de când e lumea, Lupul e mereu cu ochii spre pădure și cu gândul la pradă. În mintea lui, Lupul vrea alături Capra din considerente pur gastronomice: un dejun copios la îndemână nu strică niciodată.

Acoperit cu o blană de oaie, Lupul i-a trimis deja scrisori Caprei spre a o ademeni. Capra renunță cu încăpăținare. Nu că i-ar fi străin regnul animalic ori pajiștea europeană. Ea știe ce se ascunde sub blana cârlionțată. Apoi, ea este tocmai cea cu experiența caprei cu trei iezi din poveste. Este deci extrem de dureros familiarizată cu deprinderile monstrului. Ceea ce își dorește din toată inima, este să-și ademenească dușmanul cu niște sarmale otrăvite, să-l așeze pe un scaun de ceară de-asupra unei gropi cu foc mare în care să-l vadă căzând, mistuindu-i-se în vâlvătaia răzbunării și blana și năravurile. Pentru ACUM și pentru totdeauna.

Lupul își dă seama de gândurile negre pe care i le poartă Capra. El este conștient că pârjolul pe care i l-a făcut, devorându-i hulpav iezișorii (Miliardul și Alegerile din 2018) nu va fi uitat. Instinctul de fiară prădalnică îi spune să se ferească ori să o devoreze și pe ea, cum a devorat atâtea altele. Lupul a făcut tot ce a putut să nu o lase intrată pe pajiștea guvernării. A măsluit cu tupeu de fiară alegerile, dar iată că omul (electoratul) i s-a opus, a trecut-o pe nărăvașă pe acest mal select. Scandalos, pentru că de vreo patru ani pajiștea fusese capturată și luată în posesia exclusivă a Lupului.

Acum, acest statu-quo este pus sub amenințare. Lupul pare să intre în panică. Vremea trece și lucrurile trebuie așezate pe pajiște în conformitate cu porunca lăsată de electorat. O revenire la judecata acestuia în caz de impas este pentru el o variantă de coșmar. Momentul adevărului se apropie și curând, Lupul va trebui să arunce de pe el blana de oaie și să își arate colții, adică natura. Soluția pe care o are ascunsă sub blana de oaie încă de la începuturile campaniei este să guverneze cu… Varza (Partidul Socialiștilor).

La ce bun Lupului Varza!? Este nefiresc!? Nu-i priește la stomac!?

Este adevărat. Dar Lupul nici gând nu are să încropească cu Varza o alianță gastronomică. Varza e bună de altceva: de decor și de instrument. În plantațiile ei stufoase Lupul își poate ascunde de minune făptura lui prădătoare, iar suitul deasupra unei îngrămădiri de căpățâni socialiste îi deschide orizonturi nebănuite peste pajiștea dedată jafului. Lupul va face cu Varza o alianță prădalnică, în sensul cel mai direct al noțiunii. Ăsta este rostul Verzei în alianța cu Lupul, unul de decor și de instrument de pradă. Așa cum a fost și până acum.

Valeriu Saharneanu

9 martie 2019

Lasă un răspuns