Valeriu Saharneanu

Când ai dubii, spune adevărul. (Mark Twain)

Home » O guvernare fără PLR – va fi ori o coloană a cincea războinică ori o prădalnică SRL

O guvernare fără PLR – va fi ori o coloană a cincea războinică ori o prădalnică SRL

Note de campanie

Ultima săptămână a campaniei electorale se arată extrem de agitată. Miza scrutinului din 30 noiembrie poate fi ușor comparată cu cea din 27 august 1991. Pentru că ea, miza, ține de destin, care în funcție de rezultat poate avea două variante de desfășurare: una geopolitică și alta – de regim politic intern.

Geopolitc lucrurile trebuie văzute astfel:

  • Deschiderea către Occidentul civilizației de pace, democrație și bunăstare, susținerea puternică și interesată din partea aliaților – UE și SUA – este o nemaipomenită șansă dată Republicii Moldova la această răspântie a istoriei să se rupă de trecutul ei de năpastă. Republica Moldova nu a mai beneficiat de atâta sprijin moral și material, de atâta înțelegere a destinului ei din trecut și cel care ar trebui să îl aibă în viitor ca în acest an de grație 2014. Salvarea este aproape, la doi pași. Doi pași făcuți nu oricum, ci corect, în direcția aliaților salvatori. Primul pas sunt alegerile din 30 noiembrie din care cetățenii Republicii Moldova de opțiune europeană trebuie să iasă câștigători. Cel de-al doilea este un pas mare, cât un ciclu electoral de patru ani. El revine pe seama următoarei guvernări care trebuie să facă reformele: să instituie statul de drept funcțional, să inițieze politici economice de încurajare a afacerilor mici și mijlocii, a investițiilor care vor genera multe locuri de muncă bine plătite. Dacă să extragem două mari sarcini a acestei perioade ele ar fi următoarele: 1. Supremația legii și 2. Eradicarea sărăciei. Ambele sunt realizabile pe deplin doar cu spijinul fraților și aliaților – România, UE, SUA.
  • Pe de altă parte, Ruisa înceracă să folosească alegerile din 30 noiembrie ca să-și anexeze Republica Moldova cu ajutorul voturilor, spre deosebire de Ucraina, unde ea o face cu ajutorul tancurilor. Profitând de acoperirea mediatică masivă avută aici, angajând în lupta pentru putere partide, mișcări și persoane finanțate din gros, de capitalul pe care îl controlează cu ajurotul sistemului bancar, Rusia vrea să își instaleze la Chișinău un regim politic care să-i ofere posibilitatea menținerii Republicii Moldova în zona de interes propriu. Pașii în realizarea politicilor pentru următorii patru ani, în caz de câștig, sunt renunțarea la arealul european de dezvoltare, miza pe forța brută, menținerea statutului de colonie pentru Republica Moldova ca metodă eficientă de export în Rusia a forței de muncă ieftine. Două sarcini are Rusia pentru viitorul Republicii Moldova: 1. Să ne aducă Războiul și 2. Să adâncească Sărăcia.

Planurile Rusiei se pot realiza dacă la guvernare sunt aduse PD, PCRM, PSRM, Patria și alte componente ale coloanei a cincea.

Se speculează și variantă pasului pe loc, mai bine zis a facerii unui pas înapoi și aducerea la guvernare a componentelor Alianței din perioada 2009-2013.

De către cine și de ce este agreată această variantă?

De către oligarhii vechiului regim comunist, consolidați în regimul Alianțelor, și de către oligarhii apăruți în această perioadă tulbure – Plahotniuc, Filat, Ghimpu. Având partide SRL la îndemână ei pot controla mai departe Legea, Economia și Capitalul în Republica Moldova.

Certurile în acest trio politic sunt inevitabile, dar sunt ușor de aplanat prin cedări și compromisuri reciproce și temporare în treburile murdare de partajare a sferelor de influență. Compromisurile nu vor avea în vedere facerea reformelor, punctarea unor obiective ce țin de interesul naíonal.

În situația dată, reformele vor fi mimate în continuare, corupția se va concentra și pe îngurgitarea nesăbuită a banilor europeni, sărăcia se va menține la cote stabile, dezastruoase pe fundalul spațiului european în continuă perfecționare. Se va instala un regim constituit din trei SRL-uri politice prădalnice, extrem de fățarnice, care vor compromite democrația, valorile europene și vor motiva populația să se răzbune prin aducerea la putere a forțelor politice antieuropene.

Nota bene: ceea ce se întâmplă astăzi cu apariția pe scena politică a unor partide provenite din lumea interlopă, ca Patria d.e., și cotarea în continuare în intențiile de vot a coloanei a cincea a Moscovei, se datorează cu prisosință acelui regim prăpăstios al Alianței. Lăcomia, aroganța, imaturitatea politică și lipsa de răspundere față de actul gubernamental: metehne de felul acesta au generat apariția unor mutanți și menținerea în topul interesului electoral a unor forțe antinaționale și antieuropene retardate.

O guvernare axată pe realizarea obiectivelor naționale, o guvernare liberă de corupție, bazată pe forța Legii, pusă să scoata cetățenii din sărăcie o poate garanta numai Partidului Liberal Reformator, poate fi făcută doar cu participarea lui.

Este în puterea alegătorului să o facă prin mobilizarea totală și generală. Măria Sa, Alegătorul, are acum în mâini destinul lui și al Republicii Moldova.

Valeriu Saharneanu

21 noiembirie 2014

Name of author

Name: Valeriu Saharneanu