Valeriu Saharneanu

Când ai dubii, spune adevărul. (Mark Twain)

Home » Muma dictaturii și-a ieșit din minți. Post scriptum la protestul BSC

Muma dictaturii și-a ieșit din minți. Post scriptum la protestul BSC

Muma dictaturii și-a ieșit din minți. A ajuns să se renege public pe ea însăși. S-a întâmplat asta duminică, 10 octombrie, în plin centrul Chișinăului. S-a autoblamat nu că ar fi fost victima unui accidental proces de conștiință. Exclus. În lipsa conștiinței niciun proces pe substanța ei nu este posibil. Iar Muma dictaturii, se știe, nu are conștiință. S-a văzut: răcnetul nu i-a ieșit din gâtlej involuntar, ca un icnet de pe urma unui impact neprevăzut. Actul a fost planificat de cu vreme, a fost ales ora și locul, s-a asigurat transmisiunea video în direct și filmul este disponibil în arhivă. Și iată că în aceste condiții de maximă transparență, Muma dictaturii din Republica Moldova în persoana blocului socialiștilor și comuniștilor a răcnit duminică din toți bojocii: „Spunem NU dictaturii!”, „Jos dictatura!”, ceea ce în traducere logică ar însemna „Dați-mă dracului!”, „Jos cu mine!”

Asta, pentru că mama dictaturii se identifică în Republica Moldova cu regimul mafiot comunist al lui Voronin, iar Voronin a fost prezent în carne și oase la manifestație și chiar a luat cuvântul, lăudându-și făcătura. Prezent a fost și discipolul Dodon, urmașul întru mafie a lui Voronin și angajatul part-time întru dictatura lui Plahotniuc, pe care l-a scos din joc tocmai din calculul refacerii cu sprijinul rușilor a potențelor dictaturii-mumă în favoarea sa exclusivă. Dodon s-a abținut să vorbească la așa numita manifestație civică a partidului său, dar, ceva mai dintr-o parte, s-a declanșat cu amenințări în adresa noii cârmuiri a statului în fața camerelor de luat vederi ale holdingului propagandistic pe care îl întreține.

Cu Muma de față deci, microfonul a fost încredințat lui Batrâncea, nepotul și speranța ei de viitor în condițiile unui viitor deloc luminos care i se arată începând cu luna noiembrie a anului trecut. Există pericolul să-și dea duhul cu totul dacă Sistemul mafiot al marii corupții  – depozitarul puterii ei de viață – este lăsat să se dezintegreze sub presiunea actualei stăpâniri pro-europene. Sistemul are nevoie de semnale de susținere, de manifestări de încurajare la rezistență. Asta l-ar ajuta s-o lungească până la vremuri mai bune, până la o eventuală poticnire a noilor guvernanți de careva cioturi lăsate prevăzător în urmă. Cioturile corupției sunt cele mai mult răspândite și cel mai ușor de aninat de funcționari. Mai ales de cei mari, care gestionează fonduri importante. Iar dacă se mai adeverește o dată în plus că puterea corupe, cât ar fi să se repete fericita pentru Mumă cădere în păcat a pro-europenilor după cotitura de la 2009?

Atunci, Muma era ca și moartă. Se și vedea după gratii, având păcate mari legate de atacuri raider, de ucideri, de torturi și furturi fără seamăn. Europa și atunci le-a promis pro-europenilor bani și susținere ca să pună în funcțiune statul de drept. Lucrurile chiar începuse să se miște periculos în acea direcție. Noroc de cioturile corupției lăsate pes-tot locul  de statul mafiot. S-au dovedit a fi de mare folos și la scurt timp faimoasa poveste de succes a pro-europenilor s-a transformat într-o mare rușine.  Butada că puterea corupe s-a afirmat pe seama lor ca la carte. Astfel, Sistemul a supraviețuit și Muma a putut s-o ducă într-o veselie un deceniu în plus. Vremurile i s-au sluțit din nou în deceniul următor, dar amintirea răsunătoarei poticneli a rivalilor îi hrănește azi speranța că lucrurile  ar putea să se repete. Cu atât mai mult, cu cât la zi, rivalii dețin puterea absolută, iar partea a doua a butadei așa și spune: puterea absolută, corupe absolut.

Speranța recidivei este bună, dar ajutorul cel mare într-un caz de răsturnare de situație ar putea să vină din nou pentru Mumă din străfundurile Sistemului. El este încă viu, încă în putere și rivalii încă nu-l controlează, dar i-au pus gând rău, îl atacă sistemic, deci, foarte periculos. Așa că s-a bătut alarma și cei din soldă au fost chemați să se ridice. Motivul mobilizării la proteste a venit ca la comandă, dacă nu a fost comandat chiar: suspendarea și reținerea fortuită a procurorului general Stoianoglo. Muma a căpătat astfel pricină să se primenească în conformitate cu rolul bătăios și să se erijeze în apărătoare a spiritului legii și luptătoare cu abuzurile puterii.

Dar iată că în loc să se replieze pe această nouă stare de spirit războinic și să atace guvernarea în tot ce are ea mai sfânt, nepotul casei politice mafiote, Batrâncea, o dă în bară chiar din prima: el organizează un miting cu un generic nu doar neinspirat, ci de-a dreptul auto-defăimător, – „Spunem NU dictaturii!” -, la care Muma dictaturii în persoană să iasă și să răcnească cu uitare de sine: „Jos dictatura!”, adică „Dați-mă dracului!” Nebunie curată, nu?

Valeriu Saharneanu

12 octombrie 2021  

Name of author

Name: Valeriu Saharneanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.