Molima COVID-19 în Republica Moldova: stare de urgență sabotată, fake-news-urile și fake-președintele

Stare de urgență sabotată de șeful statului

Duminică dimineață (22.03.20) ministra Sănătății din Republica Moldova a apărut la ordinarul ei briefing cu cele din urmă date despre starea de lucruri în lupta eroică a autorităților contra noului coronavirus. A apărut singură, fără a fi încadrată de alți specialiști, de ce nu, – miniștri, secretari de stat, șefi de agenții și instituții responsabili de domenii conexe angajate ansamblului de măsuri pe care statul le aplică (ori ar trebui să le aplice) în lupta cu perfida molimă: cum ne-cum, în „țară” e declarată stare de urgență. Iar situația, dacă analizăm tendințele, nu este deloc liniștitoare, cum a vrut să ne arate ministra prin apariția ei mai mult impasibilă și sentimental-afectivă, decât responsabilă și îngrijorătoare, cum ar cere circumstanțele real existente.

Haideți să analizăm starea în care se află Republica Moldova astăzi, reieșind din datele enunțate de doamna ministră. La ora actuală pe paturi de spital se află 80 de persoane diagnosticate cu noul coronavirus, dintre care 6 cazuri sunt grave. 770 de persoane sunt în proces de investigare. Fără să comenteze datele, doamna ministră a dat în trecere și, probabil, fără să-și dea seama, informația cea mai importantă a momentului. Este vorba despre așa numita structură a procesului de răspândire a virusului. Reiese că 34 de cazuri de covit-19 provin din „import”, adică infecții aduse de cetățenii repatriați în ultimele săptămâni și, atenție!, 44 sunt cazuri locale, provenite din infecții comunitare, conform termenului uzual de specialitate.

Schimbarea raportului de cazuri de infectare dinspre categoria celor aduse din alte state către categoria celor transmise local, dezvăluie o tendință gravă în răspândirea infecției pe teritoriul R. Moldova. Asta înseamnă că neglijența din februarie-început de martie a autorităților în ceea ce privește măsurile de prevenire a răspândirii virusului începe să se răzbune. Autoritățile au mimat atunci măsurile ori chiar le-au neglijat în forma cea mai regretabilă. Ele au simulat iresponsabil protocoalele sanitare, mai mult vorbind despre ele, decât încercând să le pună în aplicare. S-a văzut: întreaga activitate de PR a Guvernului Dodon s-a prăbușit la impactul cu primul caz de coronovirus, atunci când purtătoarea lui, venită din Italia, a fost purtată pe la mai multe instituții spitalicești, iar pasagerii însoțitori ai avionului cu care a venit au fost lăsați să se răspândească pe la casele lor fără a trece un control elementar, care era obligatoriu. Indicată era băgarea lui în carantină.

Din ziua de 7 martie, data primului impact și până azi, în Republica Moldova au întrat sute și mii de persoane, fără ca ele să treacă prin careva filtre sanitare serioase. Nimeni nu a fost pus în carantină, iar principalul remediu invocat a fost sfatul ca cei veniți să se autoizoleze. În felul acesta coronavirusul a pătruns în mai mult de jumătate din raioane, s-a extins în capitală, a fost descoperit chiar și în rândul medicilor – forța de aur în luptă de lungă durată împotriva molimei. Un focar de groază a infecției a devenit raionul Hâncești, unitatea administrativă în care Guvernul Dodon a insistat, în ciuda tuturor avertizărilor, să desfășoare alegeri parlamentare în ziua de 15 martie. Nu este de mirare că primul caz de deces din cauza COVID-ului a fost înregistrat anume acolo, în circumscripția din care face parte și satul Bălceana, locul de baștină a victimei.

 Fake-președintele își confirmă incompatibilitatea funcțională

De acolo, din Bălceana, infecția a ajuns la Chișinău, purtată de o studentă de la Universitatea Tehnică, locatara unui cămin de 40-50 de persoane. Deși din data de 17 martie în Republica Moldova a fost introdusă starea de urgență, autoritățile nu relevă prin nicio acțiune pertinentă în cele cinci zile care au urmat până azi, că starea excepțională are un obiectiv strict sanitar, de grijă pentru sănătatea oamenilor, și nu unul politic ori cu totul de altă natură. Populația nu numai că nu este chemată cu insistență să se conformeze, să renunțe la vizite, întâlniri de grup și petreceri, ea, din contră, ea este încurajată să nu ia în samă pericolul. Asta o face chiar omul cu funcția cea mai vizibilă, cea a șefului de stat. La trei zile de la instituirea stării de urgență, președintele Dodon declară, într-un descalificant film de PR, următoarea prostie: ”Poate o să se supere colegii de la Ministerul Sănătății pe mine. Coronavirusul poate să treacă prin organismul omului și nici să nu observăm. Așa cum trece o gripă simplă, parcă ai avut oleacă de probleme cu nasul, ți-a trecut răceala prin tine și tu ai trecut coronavirusul. Nici nu ai știut de lucrul acesta.”

Ar fi fost incredibil să auzim asemenea enormități de la un edil de stat dacă nu ar fi difuzat-o public el însuși. Este o faptă contrar regulilor instituite de o stare de urgență. Mai mult, este o acțiune criminală de descurajare a măsurilor pe care trebuie să le urmeze cetățenii în asemenea situație extremală. Or, Dodon a făcut declarația în situația când virusul deja trecuse „oleacă” prin organismul unei persoane, devorând-o necruțător și luându-i viața, când alți cetățeni suferă în stare gravă pe paturi de spital. Era ziua când lumea îngrozită își dădea seama de catastrofa umanitară din Italia și alte țări din Europa, când sute și mii de cetățeni de-ai statului peste care a ajuns fake-președinte au venit din zonele contaminate ale Europei și continuă să vină, fără a fi examinați, din Rusia și Ucraina, contaminate și ele. Declarația este un act de maximă dovadă a incompatibilității emițătorului ei cu funcția, dar și un autodenunț care poate fi constituit într-un rechizitoriu al unei cauze penale împotriva lui Dodon, la vremuri când Procuratura Generală va ajunge, în sfârșit, să dea semne de independență profesională.

Adevăratele strădanii ale fake-președintielui

În aceeași înregistrare, fake-președintele Dodon vine să ne demonstreze că în sinistrele vremuri pe care le trăim, el, garantul statalității moldovenești, are și preocupări cu adevărat serioase. Grija lui cea mare este imaginea sfântă a sponsorului său principal – a Rusiei lui Putin. Erijând-u-se în toga falsă a luptătorului împotriva fake-news-urilor, Dodon face trimiteri la „exemple” de distorsionări media răspândite în Republica Moldova, precum și în Rusia – de mai multe ori, în Ucraina, Kazahstan, Belarus, în alte „țări din zona noastră” pe tema luptei cu coronavirusul. Aproape să facă spume la gură, amenințând și trăsnind teatral, Dodon a promis răzbunarea fermă și neîntârziată a lui, chipurile, a cavalerului luptei pentru adevăr și dreptate. Sforăiala fake-președintelui trebuia să inducă îngrijorarea că bietele „țări din zona noastră”, cu „angelica” Rusie a lui Putin în centru, sunt obiect de atac cibernetic mârșav din partea unor forțe infame în lume și adverse nouă. Cine este întruchiparea acestor forțe în retorica de ultim deceniu a stăpânului lui Dodon? Desigur, Statele Unite ale Americii, Occidentul, UE, lumea liberală.

Asta a fost esența bâlbâielii vloggeriste a lui Dodon – să creeze confuzie, să spele, atâta cât poate un servitor de categoria lui, fața forței ingrate pentru care lucrează. Ieșirea lui a fost, probabil, o comandă, coborâtă lui de sus, cu patru zile înainte de vajnica lui apariție publică, Rusia a fost prinsă din nou cu fapte rele și urâte. Este vorba de un document de 9 pagini emis la 16 martie,de Serviciul European de Acțiune Externă, care îl asistă pe Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă și securitate comună  în care se atestă „o semnificativă campanie de dezinformare” desfășurată de mass-media rusă împotriva Occidentului, „pentru a agrava impactul noului tip de coronavirus, a genera panică şi a semăna neîncredere”. Documentul relevă că este în curs o semnificativă campanie de dezinformare din partea mass-media de stat ruse şi furnizorilor de ştiri pro-Kremlin cu privire la COVID-19”. Fără ocolișuri, în document se spune că „scopul global al dezinformării desfășurate de Kremlin este de a agrava criza de sănătate din ţările occidentale… în linie cu strategia mai amplă a Kremlinului de a încerca să submineze societăţile europene”.  

Valeriu Saharneanu

22 martie 2020

Lasă un răspuns