Valeriu Saharneanu

Când ai dubii, spune adevărul. (Mark Twain)

Home » Marele război pentru apărarea statului marii corupții începe joi

Marele război pentru apărarea statului marii corupții începe joi

Taberele politice din Republica Moldova trăiesc zilele și orele unei așteptări nervoase. Perioada declarațiilor pe tema cine se teme mai tare și cine mai puțin de alegerile anticipate se încheie azi. Asta, pentru că mâine, joi, 11 februarie, vorbele și pozele belicoase vor trebui să facă față clipei adevărului. Momentul se va instala odată cu punerea la vot în Parlament a învestirii Guvernului Gavrilița, emanat de președinta Maia Sandu. Emoții contradictorii au ambele tabere. Maia Sandu a pus pe tapet o închipuire de Guvern drag ei, dar pe care nu-l vrea votat, ochind provocarea alegerilor anticipate. Partida oponentă, Dodon-Plahotniuc-Șor, din contră, va avea în față un proiect de Guvern pe care nu și-l dorește instalat, dar care s-ar impune să fie votat de ei din considerente de supraviețuire în mandatul de deputat a ultimelor două componente.

Vrerile și mișcările taberei pro-europene sunt clare:  să nu voteze două propuneri consecutive de guvern și astfel să facă posibile alegerile anticipate nu mai departe de începutul verii. Disconfortul este că atât propunerea de guvern, cât și respingerea ei trebuie să vină dinspre aceeași partidă pro-europeană. Este ca și cum ai fi nevoit să-ți dai cu stângul în dreptul întru a simula o incapacitate de muncă; un soi de automutilare în public.

Este o situație creată artificial, indusă polit-tehnologic de tabăra pro-rusă, coroborată minuțios cu grupul de la Moscova, dacă nu chiar elaborată integral acolo. Conform acesteia, Dodon în înțelegere cu Șor și grupul de deputați luați în chirie de la PD-ul lui Candu, via platforma „Pentru Moldova”, trebuia să facă același joc pe care l-a făcut și în perioada de după desfacerea alianței cu PD-ul lui Filip, urmare a înfrângerii lui în alegeri. Jocul a presupus că Dodon, Șor și resturile PD se vor ține împreună, vor acționează complice în Parlament, vor vota proiecte pe principiul împărțelii hoțești – o lege ție, o lege mie -, dar nu vor declara formalizarea unei majorități parlamentare cu identitate de alianță. Adică, majoritatea există de facto, dar de jure nu prea. Mecanismul jocului duplicitar a funcționat mai cu seamă în luna decembrie a anului trecut, când într-o nebunie s-au votat mai multe legi anticonstituționale.

Comportamentul hibrid al partidei pro-ruse, coordonate pe teren politic autohton de Dodon, este parte a războiului-revanșă pus la cale de comandamentul de la Kremlin, responsabil de R. Moldova, în vederea recâștigării pozițiilor pierdute în noiembrie.

Împărțit pe operațiuni strategice și acțiuni tactice, acest război prevede și el, ca strategie, provocarea alegerilor parlamentare anticipate în Republica Moldova, dar în condițiile în care ele vor fi organizate și gestionate de Dodon și acoliții lui, nu de un Guvern al Maiei Sandu.

Pe plan tactic, războiul prevede o perioadă mai îndelungată de hărțuire instituțională și de terfelire a imaginii Maiei Sandu și a partidei pro-europene. Marea sperietoare pentru Moscova și Dodon continuă să fie uriașul vot pro-european consolidat, din noiembrie, care l-a făcut praf pe Dodon, în rolul lui de candidat al Moscovei. Prin rateul lui Dodon, Moscova a pierdut cumplit și umilitor. Iată de ce, în conformitate cu planul tactic de război, anume acest vot consolidat va fi atacat cu toate mijloacele, se va acționa eșalonat ca să fie ros, erodat, fragmentat, diluat, făcut scrum, dacă se poate.

Planul de atac împotriva lui a fost prevăzut să se desfășoare în două faze, una pasivă și alta activă. Prima fază, cea pasivă, se încheie azi, 10 februarie. Conform măsurilor acesteia, Maia Sandu a trebuit ținută în suspans în așteptarea vreunei propuneri din partea unei majorități formalizate, care, desigur, nu a venit. Astfel Maia Sandu a fost obligată de Constituție să desemneze pe cineva din anturajul ei, să alcătuiască și să propună un Guvern nou. Ceea ce Maia Sandu a și făcut împuternicind-o pe Natalia Gavrilița să formeze un cabinet de miniștri, să elaboreze un program de guvernare și să se prezinte cu ele în Parlament pentru învestire.

Gavrilița va veni cu echipa în Parlament mâine, 11 februarie. Actul va servi și de semnal pentru începerea fazei a doua, a celei active a atacului diviziunilor coordonate de Dodon. Totul, de ce este capabilă în a face mai urât, mai zgomotos, mai perfid și mai grețos această garnitură, va da în vileag la această ședință. Zelul ei va depăși orice imaginație. Miza acestei ședințe de Parlament este una foarte mare în ansamblul operațiunilor de discreditare, compromitere și mânjire a Maiei Sandu, în special, și a partidei pro-europene, în întregime. Servanții lui Dodon-Șor vor face abstracție de bruma de intelect pe care pretind că a au și vor umple Parlamentul, dar și împrejurimile, de atacuri la persoană, de perorații dintre cele mai brutale, de invectivele cele mai abjecte, de fantasmagoriile cele mai stupide pentru a impresiona publicul. O vor face fără a ține cont de bun simț, morală și decență.

Desigur, gruparea Dodon-Șor va respinge propunerea de Guvern a Maiei Sandu. Mergând pe linia de consecvență, dar și pe cea a obligațiilor constituționale, Maia Sandu va trebui să revină a doua oară în Parlament cu candidatura aceluiași prim-ministru desemnat și cu aceeași componență a cabinetului. Nu are rost băgarea în mașina parlamentară de terfelire și a altor nume de oameni onești. Gruparea Dodon-Șor va profita și de această situație. În runda a doua, dacă se va ajunge până acolo, ea va păstra tonalitatea înverșunată, intens disprețuitoare față de oponent, dar va isteriza accentuat discursul, invocând o catastrofă gata făcută odată cu intrarea în mandat a Maiei Sandu. Totodată, va clama urgența intrării neîntârziate în scenă a unei forțe politice salvatoare.

Această forță va apărea pe dată. Ea va avea, desigur, chipul unei alianțe, de data aceasta, formalizată de o majoritate parlamentară, aranjată pecuniar între deputații lui Dodon, Șor și a resturilor PD. Întrucât Dodon a promis Moscovei să transforme Republica Moldova într-o anexă a Transnistriei, el va insista să conducă personal „guvernul salvării naționale”. Din această postură va promite o vreme să provoace și să organizeze, așa precum a vrut și opoziția, alegeri parlamentare anticipate. Le va face dacă circumstanțele îi vor fi favorabile sută la sută. Dacă nu -le va amâna pentru la alt paște. Văzându-se cu sacii în căruță, având Guvernul și Parlamentul ca arme extrem de eficiente în lupta pentru dărâmarea Președinției pierdute, Dodon ar putea să nu mai dorească alegeri anticipate, cu atât mai mult, cu cât deputații grupării Șor și resturilor PD, cuprinși în alianță, vor evita din răsputeri punerea pe risc, înainte de vreme, a mandatului lor.

Infatuat și orgolios, Dodon nu se va lăsa înlocuit de careva dintre ai săi în bătălia, care o vede restartată, pentru îngenuncherea în fața Rusiei lui Putin a Republicii Moldova. El se va angaja într-un război politic de uzură al cărui final victorios să-i aducă din nou colierul Președintelui Republicii, pierdut astă toamnă.

Din păcate, situațiile speculate în acest articol au foarte multe șanse să se întâmple aievea. Raportul de forțe este în defavoarea partidei pro-europene și a Maiei Sandu, care se poate bizui instituțional doar pe sine și pe Curtea Constituțională. Dodon, în schimb, are de partea sa și Guvernul, și Parlamentul, și sistemul de drept profund corupt, și Kremlinul, turbat și agresiv.

Este drept, că la nevoie mare și în clipa grea în sprijinul forțelor anti-corupție și pro-europene va veni, ca întotdeauna, populația de bună credință care a dat dovadă în repetate rânduri de o extraordinară capacitate de a se mobiliza în situații de forță majoră. De bun ajutor poate fi, din câte s-a demonstrat, atât prostia monumentală, cât și fudulia care dă peste margini a lui Dodon, îndârjirea lui necontrolată și neexplicată de nimic de a se căpătui din trădare de neam și de țară. Urâțenia acestor zvârcoliri este atât de impresionantă, încât stârnește o indignare cvasi generală, chiar și a celor mai puțin implicați politic

Întrucât mintea astupată a infatuatului de putere nu controlează decât acțiunea de moment și deloc efectele mari și mici pe care le poate declanșa această acțiune, Dodon va da joi semnalul următoarei lui nesăbuințe. Ca să zădărnicească tentativa scoaterii statului din captivitatea marii corupții, el va mobiliza blocul format din socialiștii lui, din deputații grupului Șor și a resturilor PD, la un nou război împotriva Republicii Moldova.

.Valeriu Saharneanu

10 februarie 2021

Name of author

Name: Valeriu Saharneanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.