Mai 1945 nu a adus libertatea în toată Europa – declarație comună a SUA și țărilor Europei Centrale și de Est

 Secretarul de stat al SUA și miniștrii de externe din Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România și Slovacia au făcut o declarație comună cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

„Celebrând 75 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în 2020, aducem un omagiu victimelor și tuturor militarilor care au luptat pentru a învinge Germania nazistă și a pus capăt Holocaustului”, se arată în declarație.

„Cu toate acestea”, subliniază în continuare documentul, „punând capăt celui de-al Doilea Război Mondial, anul 1945 nu a adus libertatea în toată Europa. Părțile centrale și de est ale continentului au rămas sub stăpânirea regimurilor comuniste timp de aproape 50 de ani. Țările baltice au fost ocupate și anexate ilegal, în timp ce Uniunea Sovietică deținea alte țări ferecate cu ajutorul forței militare copleșitoare, a represiunii și a controlului ideologic. „

„Pe parcursul mai multor decenii, numeroși europeni din partea centrală și de est a continentului și-au sacrificat viața în căutarea libertății”, amintesc autorii declarației. – În același timp, milioane de persoane au fost private de drepturile și libertățile lor fundamentale, au fost supuse torturii și relocării forțate. Societățile din spatele Cortinei de Fier erau în căutări disperate a căilor către democrație și independență. ”

„Evenimentele din 1956, crearea și activitatea Cartei 77, mișcarea „Solidaritatea”, Calea Baltică, Toamna Națiunilor din 1989 și apoi prăbușirea Zidului Berlinului, au fost repere importante care au contribuit decisiv la restabilirea libertății și democrației în Europa”, se spune în document.

„Astăzi lucrăm împreună pentru a ne asigura că Europa este puternică și liberă și că drepturile omului, democrația și statul de drept triumfă în ea. Viitorul ar trebui să se bazeze pe fapte de istorie și justiție în raport cu victimele regimurilor totalitare. Suntem gata pentru dialog cu toată lumea pentru care aceste principii sunt importante. Manipularea evenimentelor istorice care au dus la al doilea război mondial și la împărțirea Europei după război este o încercare regretabilă de falsificare a istoriei ”, subliniază autorii declarației.

„Am dori să reamintim tuturor membrilor comunității mondiale”, spune documentul, „că pentru a asigura securitatea, stabilitatea și pacea internațională pe termen lung, este necesar să respectăm sincer și constant legile și normele internaționale, inclusiv în ceea ce privește suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor. După ce am învățat lecțiile brutale ale celui de-al Doilea Război Mondial, îndemnăm comunitatea mondială să respingă cu hotărâre conceptul de sfere de influență și să insistăm asupra egalității tuturor statelor suverane. „

8 mai 2020

Lasă un răspuns