La aniversarea unei revoluții pângărite și furate: 7 aprilie 2009

Partidul Liberal Reformator

Comunicat de presă

Astăzi se împlinesc șapte ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009. Este aniversarea unei erupții sociale, în special a tinerilor, împotriva statului mafiot comunist condus de Vladimir Voronin care prin falsificarea metodică și masivă a alegerilor din 5 aprilie 2009 a încercat să-și asigure fraudulos un al treilea mandat de aflare la putere.

Protestele începute la 6 aprilie și care au culminat cu ziua de 7 aprilie 2009 au avut un caracter sincer și spontan. Ele veneau să exprime ruptura categorică dintre năzuințele tinerilor care își doreau un viitor asigurat într-un stat democratic de esență europeană și clasa politică reprezentată atunci de Partidul Comuniștilor care urmărea consolidarea dictaturii acestui partid, bazat pe ideologia comunistă a minciunii – antiromânească, antieuropeană și antidemocratică.

Numeroase investigații jurnalistice și studii de caz, inclusiv ancheta unei Comisii Speciale a Parlamentului Republicii Moldova care au avut ca subiect de cercetare evenimentele din 7 aprilie 2009 și cele ulterioare au stabilit că protestele pașnice ale tinerilor au fost folosite și deviate de forțe oculte cu participarea directă a structurilor politice și coercitive ale statului. Devastarea și vandalizarea Președinției și Parlamentului, arderea originalului Declarației de Independență ține în totalitate de responsabilitatea factorilor de decizie din conducerea politică a statului, în special a lui Vladimir Voronin, care, în postura lui de Șef al statului la acea vreme, întruchipa vârful dur al unei verticale de putere de necontestat.

Consternarea a cuprins întreaga comunitate europeană atunci când regimul a încercat să pună evenimentele din 7 aprilie pe seama României și Uniunii Europene, învinuindu-le de tentativă de lovitură de stat și urmată de expulzarea demonstrativă a ambasadorului României în Republica Moldova.

Deși, în lunile care au urmat până la alegerile anticipate de la 29 iulie ale aceluiași an, regimul comunist a șters multe urme ale crimelor lui, cetățenii au votat schimbarea și au cerut de la forțele politice, declarate pro-europene, să stabilească adevărul asupra celor întâmplate și să tragă la răspundere politică și penală persoanele vinovate de multitudinea de crime care au îngrozit o lume întreagă.

Noua putere politică, constituită într-o Alianță, nu numai că nu a făcut dreptate și nu a scos la iveală  adevărul și responsabilii de crimele din 7 aprilie 2009. Cele trei Alianțe, formate din  Partidul Democrat, Partidul Liberal Democrat și Partidul Liberal care au guvernat în cea mai mare parte a acestor ultimi șapte ani, au trădat nu doar tinerii care au suferit la 7 aprilie 2009.

Aceste partide, prin compromiterea catastrofală a vectorului european, au trădat interesele naționale ale Republicii Moldova. Ele nu au devenit partide politice de tip european. Ele au ales modelul Partidului Comuniștilor din 7 aprilie 2009, devenind partide stăpânite de oligarhi, cu toate caracteristicele devastatoare pentru societate – duplicitare în reforme, egoiste în interese, nestăpânite în jafuri publice.

Partidul Liberal Reformator constată că la aniversarea a 7 a evenimentelor din 7 aprilie 2009  Republica Moldova a ajuns să fie condusă de o clonă a Partidului Comunist. Aceasta este Partidului Democrat, bântuit de aceleași reflexe de monopolizare a puterii în stat. Clona aliatului de atunci al Partidului Comuniștilor care era Partidul Popular Creștin Democrat – este astăzi Partidul Liberal, principalul aliat și complice al Partidului Democrat.

Altă constatare este că statul mafiot al comuniștilor din anii 2000, cel care poartă vina principală pentru crimele săvârșite în aprilie 2009, a fost înlocuit cu statul oligarhic condus de o singură persoană, acoperită politic de Partidul Democrat, care în 2016 a capturat toate instituțiile publice și înaintează ostentativ în demolarea a ceea ce au râvnit tinerii în aprilie 2009 – a statului european democratic.

Partidul Liberal Reformator mai constată că astăzi ca niciodată este batjocorită ideea populară a mișcării din anul 2009, cea a Schimbării.

Să arătăm că adevăratele forțe reformatoare în Republica Moldova sunt puternice, unite și pregătite să realizeze acest deziderat!

Partidul Liberal Reformator face apel către membrii și simpatizanții săi să ia parte astăzi, 7  aprilie 2016, la Marșul Tăcerii organizat cu începere de la ora 16.00 în PMAN de Platforma DA cu prilejul aniversării evenimentului, să organizeze în localitățile lor de baștină acțiuni de comemorare a victimelor Revoluției din 7 aprilie 2009.

Chișinău, 7 aprilie 2016