Valeriu Saharneanu

Când ai dubii, spune adevărul. (Mark Twain)

Home » …Iohannis pasează lui Cîțu, acesta îl fentează pe Orban, șut! și…. Go-o-o-l! Autogol

…Iohannis pasează lui Cîțu, acesta îl fentează pe Orban, șut! și…. Go-o-o-l! Autogol

Marți, 5 octombrie 2021, dreapta politică în intruchiparea Partidului Național Liberal s-a achitat cu Partidul Social Democrat pe partea rateului ridicol al celui din urmă în precedentul ciclu electoral. Cu de la sine inițiativă, premierul Gîțu, devenit între timp președinte PNL, a provocat o criză în interiorul  propriului Guvern care s-a soldat cu demiterea lui în Parlament printr-o moțiune de cenzură, depusă de PSD.

În urma alegerilor din decembrie 2016, PSD a putut forma un executiv majoritar și a avut posibilitatea să guverneze confortabil în următorii patru ani. Din motive de disconfort intestin, PSD și-a doborât din proprie proastă inițiativă două guverne și odată cu al treilea a pierdut guvernarea în general.

Se credea că atâta timp cât memoria acestei prostii va fi încă proaspătă, nicio altă formațiune politică ajunsă să guverneze de una singură ori în coaliție cu altele, nu va proceda de această manieră egoist-iresponsabilă. Cu atât mai mult, cu cât este vorba de guvernarea unei țări. Apoi, mai e și un val de pandemie fără precedent, mai e și criza prețurilor care se apropie amenințător la braț cu iarna rece.

Noua coaliție care a venit după alegerile din decembrie 2020, din câte se vede, n-a fost să fie norocul României. Iată că la nici un an de la formare, coaliția s-a poticnit pe loc drept și a intrat în prima convulsie, iar astăzi Guvernul ei a și picat. Cauza – același disconfort intestin, același egoism iresponsabil, dar poate și mai grav: aroganța, țâfna. Câtă bucurie a avut PSD să descopere că nu este unicul prost pe lume, că fratele PNL și-a dat și el cu stângul în dreptul și a călcat mândru pe aceeași greblă.

Și totuși, în toată marea vânzoleală de marți din Parlamentul României, unii dintre actorii implicați s-au prefăcut a nu vedea prezența acolo a unui mare elefant, vorba Președintelui Iohannis, care de data aceasta era chiar el însuși, Președintele României. Da-da! Pentru că Președintele Iohannis, care după moțiunea votată în Parlament și demiterea Guvernului Cîțu s-a grăbit să se distanțeze de acest mare rateu al coaliției de guvernare, a fost văzut urzind criza politică, în loc să o stopeze în fașă, cum ar fi putut să o facă și cum îi cereau prerogativele.

Scorul în meciul PSD-PNL la proba călcatului pe greblă este în acest moment de 1 : 1. În defavoarea României.  

 Valeriu Saharneanu

5 octombrie 2021

Name of author

Name: Valeriu Saharneanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.