Întoarcerea pentru totdeauna acasă a Regelui Mihai a unit cele două state românești

13 decembrie 2017 va intra în istorie ca zi a revenirii pentru totdeauna acasă a Majestății Sale Defuncte Regele Mihai I al României. La ora 11 avionul cu trupul neînsuflețit al Regelui a aterizat pe Aeroportul Otopeni, unde i s-au adus onoruri. Hazardul, sau poate o voință anume, a făcut ca ceremonia să aibă loc chiar în spațiul aeroportuar de unde Regele Mihai a fost izgonit a doua oară în anul 1990, atunci când a venit, după o absență silită de peste 40 de ani, să se închine la osemintelor strămoșilor lui la Curtea de Argeș.

În afară de starea de îndurerarea pricinuită de dispariția fostului suveran, întoarcerea definitivă pe pământ românesc al ultimului Rege al României are efecte revelatoare pentru toți românii. Ea îi face să  privească altfel trecutul, să evalueze altfel oamenii lui, să cântărească altfel faptele avute loc în vremurile când odată cu Regele din țară fusese izgonit Însuși Dumnezeu. Cu siguranță, că după aceasta românii vor avea și o altă viziune asupra viitorului.

Întoarcerea Regelui simbolizează un act de unire eternă a lui cu familia și cu înaintașii lui, Regii Carol I și Ferdinand I, cei care au pus temelia României Independente și apoi a României Mari și moderne. Trebuie să credem că aura unității de neam care de acum înainte va lumina cu mai multă putere la Curtea de Argeș, va suda și mai mult unitatea națiunii române, o va face mai solidară și mult mai determinată să repare fisurile impuse de vicisitudinile unei istorii vitregi.

Ultimul drum al Regelui Mihai este un drum unificator pentru români. Iată că la ceremonia de despărțire de la Castelul Peleș, unde a fost instalat catafalcul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai, instituții ale celor două state românești au venit să se reculeagă și să aducă omagii împreună. Începând cu ora 14.00, oficialitățile ambelor state românești, România și Republica Moldova au venit  să depună coroane și să transmită condoleanțe reprezentanții Președinției României și ai Președinției Republicii Moldova; ai Guvernului României și ai Republicii Moldova; ai Parlamentului României și ai Parlamentului Republicii Moldova; ai Academiei Române și ai Academiei Republicii Moldova.

Iată cum întoarcerea pentru totdeauna acasă a Regelui Mihai a unit instituțiile cele mai reprezentative ale celor două state românești.

Dumnezeu să-l odihnească în pace.

Lasă un răspuns