Integrarea în UE și NATO: dacă au vrut, ucrainenii au și făcut; majoritatea oligarhică a Parlamentului moldovean a mimat și a rămas proasta Europei

 

Rada Supremă a Ucrainei a votat astăzi, 7 februarie 2019,  proiectul de lege înaintat de Președintele Poroșenko cu privire la modificarea Constituției. Inițiativa prevedea introducerea în corpul Constituției a unui articol care să legifereze cursul strategic al Ucrainei de integrare deplină în Uniunea Europeană și în Alianța Nord-Atlantică (NATO). Pentru aprobarea legii au votat 334 de deputați din totalul de 385 prezenți la ședință.

Ucrainenii au zis și au făcut.

Ce au zis și cum au procedat moldovenii (deputații blocului oligarhic)?

La 12 și 18 octombrie 2018, Parlamentul Republicii Moldova a examinat un proiect de completare a Constituției Republicii Moldova cu o prevedere expresă care să legifereze vectorul de integrare europeană ca obiectiv strategic de dezvoltare. Integrarea în NATO a lipsit din acest proiect moldovenesc: ocupați de ruși, moldovenii cică se tem de occidentali. 

Comunitatea analitică din Republica Moldova a comentat la vremea dezbaterilor că acest proiect nu a fost decât o mimare grosolană pe această temă deosebit de serioasă a majorității parlamentare, controlată de factorul oligarhic al Partidului Democrat. Aparatul de propagandă al Partidului Democrat a vânturat subiectul în ochii publicului de acasă, dar mai cu seamă a unui public țintă din Uniunea Europeană. Partidul Democrat a luat toate măsurile ca inițiativa sa „pro-europeană” să cadă răpusă cu mult efect și spectaculozitate. A lovit în dreapta și în stângă în tot intervalul de timp dintre prima și a doua lectură și s-a asigurat că nu va avea majoritatea constituțională de 67 de voturi, care, Doamne ferește, să voteze „integrarea europeană”. „Factorul geopolitic” aliat a fost și de data aceasta la înălțime. Apoteotic, finalul dramei l-a citit de la microfonul său, finul factorului oligarhic, Candu, președintele parlamentului, responsabilul de întregul spectacol. Dacă vă amintiți, el a comentat rezultatul planificat cu viclenie diavolească: „A avut șansa țara noastră astăzi, dar se pare că e mai nevoie de o generație. Vedem alianța antieuropeană formată în Parlamentul Republicii Moldova”.

Iar Comunicatul oficial publicat pe site-ul Parlamentului la 18 octombrie dă evenimentului descifrarea cuvenită, așa, cu subiect și predicat, ca să fie pe înțelesul și celor mai puțin avizați:  „În ședința plenară de astăzi, 54 de deputați din majoritatea parlamentară au susținut modificările, fiind necesare 67 de voturi pentru aprobarea proiectului. Fracțiunile PL, PLDM și PCRM au anunțat că nu vor susține proiectul și au părăsit sala de ședințe înaintea procedurii de votare, iar Fracțiunea PSRM nu a votat inițiativa.” 

Punct ochit, punct lovit! O unitate antieuropeană de vis! Ura!, geniului drăcesc.

Trebuie să vă mai amintiți că în tot anul 2018 Guvernarea a făcut multă risipă de vorbă goală și a lansat artificii colorate de o ipocrizie sclipitoare că să arate lumii că, chipurile, ea, și numai ea, vrea în UE, dar, iată, „factorul geopolitic” intern care i se opune – nu vrea cu tot dinadinsul. Deși, toată lumea a văzut cât de bine colaborează factorul oligarhic și cu factorul geopolitic pe subiecte ce au ținut de mutilarea statului de drept, pe neglijarea ostentativă a recomandărilor instituțiilor europene și a partenerilor de dezvoltare.

Spectacolul din Parlament de la 12 octombrie a fost, deci, un simulacru, o mare și nerușinată făcătură. Era montat cap-coadă să ascundă faptul că nimeni altul, decât Partidul Democrat – forța politică de bază care formează arcul guvernării – este și prima forță care subminează parcursul european, legiferat deja în 2014 în Acordul de Asociere și în actele juridice aferente. Mimarea a ieșit la suprafață deja la 24 octombrie 2018. Atunci, la doar o săptămână după marea bătălie pro-europeană din Parlament, în cadrul mitingului pre-electoral al PD din Piața Marii Adunări Naționale, factorul oligarhic care este una și aceeași cu liderul partidului, Vlad Plahotniuc, a declinat de fapt integrarea europeană și a „decretat” vectorul „Pro-Moldova” drept noua strategie a politicilor lui de guvernare. Ce a fost asta: un vector niciunde, o prostie, o viclenie!?

Sunt prezente toate trei deodată. Le vedem clar urâțenia pe fundalul votului istoric de astăzi, 7 februarie, din Rada Supremă Ucraineană.

Deputații ucraineni votează, precum vedem, interesul național suprem al țării lor.

Deputații moldoveni nu numai că nu votează interesele naționale ale Republicii Moldova; ei o rătăcesc cu rea-credință pe loc drept, mimând vectorii și croind legi pe sumanul intereselor oligarhice, o transformă în proasta și netoata Europei.

 Valeriu Saharneanu, 7 februarie 2019

Lasă un răspuns