Valeriu Saharneanu

Când ai dubii, spune adevărul. (Mark Twain)

Home » În Rusia se anunță un regim de ocupație internă

În Rusia se anunță un regim de ocupație internă

Momentul arestării celor 150 de participanți la Forumul „Democrații Rusiei”, Moscova, Izmailovo, 13 martie 2021

Autor: Gennady Gudkov

În Rusia, regimul a pus începutul unei noi faze a evoluției sale. Are loc transformarea regimului totalitar (dur autoritar) într-o adevărată dictatură polițienească. Kremlinul a decis să nu mai țină seama de fel de fel de himere, cum ar fi Legile, Constituția, moralitatea, bunul simț. De acum înainte, tovarășul maior, principalul protagonist al actualului regim, a căpătat împuterniciri să stabilească în mod independent gradul de periculozitate al ORICĂRUI fenomen social-politic și să decidă de unul singur dacă e cazul să permită ori să oprească desfășurarea acestora.  

Este noua lege a statului polițienesc, unde jandarmii și călăii sunt înzestrați cu puteri absolute pentru a suprima tot ceea ce autoritățile consideră periculos sau pur și simplu enervant pentru ea. Puterea reală din țară a trecut (bineînțeles, cu acordul lui Putin) complet și cu desăvârșire în gestionarea forțelor de securitate, conduse de secretarul Consiliului de Securitate al RF, Nikolai Patrushev. În legătură cu cele mai recente evenimente, devine destul de evident că Kremlinul a adoptat aproximativ următoarea agendă politică:

1) Să distrugă completamente toate centrele de protest și de opoziție. Pentru aceasta e nevoie să fie suprimați toți susținătorii activi ai lui Alexei Navalny, acesta personal fiind izolat de spațiul public în așa fel, încât treptat să fie dat uitării;

2) Să distrugă orice prezență și influența în țara lui Mihail Hodorkovsky. Pentru a face acest lucru, poliția și structurile de forță trebuie să supună unui puternic atac toate structurile politice ale acestuia. Evenimentul fără precedent de astăzi (13 martie 2021) – arestarea publică deliberată a 150 de participanți ai Forumului „Democrații Uniți” din toată Rusia de la Izmailovo sub pretextul „participării la activitățile unei organizații indezirabile” este cel mai izbitor exemplu de tranziție a regimului la represiuni în masă fără careva motive.

3) Să efectueze curățarea definitivă a sferei social-politice de orice prezență a politicienilor independenți, personalităților publice proeminente și jurnaliștilor liberi. 

Semnalul de la Kremlin nu este ambiguu. El este univoc și spune: vom dezrădăcina tot ceea ce nu ne convine fără să ținem cont de Occident și de instituțiile lui, de opinia publică, de legalitate și de principiile universale.

De fapt, în Rusia, pentru o perioadă nedefinită de timp, se anunță un regim de ocupație internă.

Cum se va contura și care vor fi consecințele unei astfel de politici obscurantiste?

Pentru un anumit număr de ani, Rusia se va cufunda complet în întunericul nelegiuirii, al arbitrariului și al jafului total al elitei care a preluat puterea. Toate drepturile și libertățile declarate de Constituția Federației Ruse vor fi complet eliminate. Eliminarea și selectarea negativă a personalului instanțelor, a parchetului și a întregului sistem de putere vor continua. Sistemul trebuie să fie gata să tragă asupra oamenilor fără greș la momentul necesar, adică să se comportă diferit de KGB-ul și de Ministerul de Interne din august 1991, care spre deosebire de șefii lor au refuzat să sprijine putch-ul.

În viitorul foarte apropiat pericolul real de represiune, persecuție și băgare la închisoare amenință mulți activiști civili și politicieni, bloggeri. Procesul acesta se va intensifica odată cu închiderea ULTIMELOR mass-media independente. Cenzura politică va deveni totală. Regimul va continua cu siguranță cursul către restricții dure și chiar blocarea completă a rețelelor și platformelor sociale (Twitter, Facebook, Clubhouse etc.).

Nelegalitatea și arbitrariul se vor răspândi treptat în toate sferele vieții ale Rusiei. În ceea ce privește economia, relațiile sociale vor intra în conflict la nivelul vieții de zi cu zi. Arestările în masă vor începe „pentru orice”: pentru protecția locurilor de joacă, proteste împotriva gunoiștilor, pentru cereri de salarii mai mari etc. „Oamenii Rusiei profunde” vor simți consecințele zilei de astăzi în multe luni, când se vor confrunta personal nu doar cu un portofel gol și cu inaccesibilitatea bunurilor esențiale, ci și cu abuzurilor crescânde banditești ale poliției. Adevărat, atunci va fi prea târziu să te plângi de viață (da, deja este prea târziu!).  

Economia va continua să stagneze și să scadă: numai idioții clinici sau instanțele corupte, funcționarii și oamenii de afaceri care „stăpânesc” fluxurile bugetare sunt capabili să investească în economia rusească în prăbușire. A face afaceri fără a te împărți generos cu oficialii și alți birocrați va deveni complet imposibil. Rubla va începe în curând să scadă din nou, întreprinderile mici și mijlocii, care asigură lucrul cel mai important, OCUPAREA populației, vor începe să se ofilească către o rată fără precedent.  

Izolarea internațională și regimul de sancțiuni vor crește treptat, amplificate de efectul neîncrederii în Rusia din partea elitelor politice și financiare ale țărilor occidentale cheie. Deconectarea Rusiei de la finanțele mondiale, de tehnologia și cercetarea științifică va duce țara la un decalaj economic, științific, tehnic și tehnologic total în toate domeniile și va intensifica efectul recesiunii economice generale.

Exportul de capital (de fapt, fuga lui din Rusia) va căpăta caracterul unei epidemii în expansiune: în curând toți oamenii mai mult sau mai puțin bogați (și, în primul rând, birocrații din verticala lui Putin) vor simți că prăbușirea regimului va fi mortală.  

Un declin general al infrastructurii se va manifesta clar în țară, accidentele provocate de om și dezastrele vor începe să crească peste tot, mediul ambiant va fi serios distrus, situația demografică se va deteriora constant și prăbușirea sferei sociale va continua la un ritm accelerat. Propaganda non-stop și un flux continuu, diverse spectacole și parade vor deveni singura alternativă la evenimentele reale din țară și vor înlocui întreaga agendă informațională.

Tentația emigrîrii va crește brusc. Plecarea inevitabilă din Rusia a sutelor de mii pe an va duce foarte curând țara la o lipsă de personal, deoarece, în primul rând, specialiști valoroși și tineri vor părăsi Federația Rusă: studenți, absolvenți ai instituțiilor superioare, ingineri și designeri talentați, oameni de știință , oameni de creație, antreprenori. Aceștia sunt exact oamenii fără de care existența țării se transformă într-o stagnare fără sens undeva la periferia progresului mondial.

Desigur, regimul se va înarma în grabă și se va pregăti pentru război, în primul rând cu vecinii săi, precum și va interveni activ în punctele fierbinți de pe planetă. În contextul unei crize sistemice totale în Rusia, un conflict armat rămâne pentru Kremlin, poate singurul mijloc de „consolidare a națiunii” în jurul regimului putred, precum și un instrument de șantaj internațional, jucând pe contradicțiile lumii moderne. Războiul se va întâmpla oricum, deoarece foarte curând autoritățile nu vor mai avea alt motiv de a pune toate ororile vieții din Rusia pe seama altor circumstanțe.

Există alt scenariu de evoluare a situației politice din Rusia? Ar putea fi una: plecarea rapidă și definitivă a lui Putin din viața politică a țării pe motivul, să zicem, al imposibilității fizice de a continua exercitarea funcției de președinte al țării… În  orice caz, după Putin, o schimbare în SISTEMUL puterii este inevitabilă.

În definitiv, câtă vreme va mai dura putinismul militant? Nimeni nu știe răspunsul exact la această întrebare. După evaluările mele nu mai mult de 3-5 ani. Pentru că pur și simplu nu înțeleg cum „ramolitul” lider care a transferat deja puterea în mâinile organelor de forță (siloviki) va reuși să țină o țara de 145 de milioane de oameni în lesa poliției, fără a le da nimic în schimb.

Gennady Gudkov

Sursa: ehorussia.com

Name of author

Name: Valeriu Saharneanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.