În 6 martie 1945, un criminal sovietic impunea instalarea primului guvern comunist al României

În 6 martie 1945, un criminal sovietic, Andrei Vâșinski, impunea instalarea primului guvern comunist al României, condus de Petru Groza. Andrei Vâșinski a fost unul dintre arhitecții marii terori staliniste și are pe conștiință multe mii de oameni care au fost executați fără să fi avut vreo vină. Dacă în URSS, Adrei Vâșinski a dat dovadă de multă cruzime, în România el a dat dovadă de o mitocănie fără precedent în istoria diplomației.

Andrei Vâșinski a fost unul dintre cei mai duri călăi comuniști. La început, el a fost menșevic, nu bolșevic. Însă, după instalarea bolșevicilor la putere în Uniunea Sovietică, el s-a alăturat acestora. A primit însărcinarea să îi prigonească și să îi ucidă pe foștii săi tovarăși de idei. Andrei Vâșinski a îndeplinit aceste însărcinări cu o cruzime deosebită, pentru a demonstra noilor săi stăpâni că merită încrederea lor.

Lipsa sa de scrupule l-a impresionat până și pe Stalin, care l-a promovat drept procuror general al URSS. Astfel, Andrei Vâșinski a ajuns să joace un rol cheie în procesele înscenate în timpul marii terori staliniste. El a contribuit la decapitarea corpului ofițeresc al Armatei Roșii, ceea ce a fost una dintre cauzele înfrângerilor suferite de ruși în faza inițială a Celui de-al Doilea Război Mondial împotriva germanilor. De asemenea, Andrei Vâșinski a participat la lichidarea elitei sovietice cristalizate în timpul lui Lenin. Printre victimele sale s-a numărat, de exemplu, Buharin, care jucase un rol important în preluarea puterii în Rusia, în anul 1917.

În ultima perioadă a Celui de-al Doilea Război Mondial, călăul Vâșinski a fost numit adjunct al ministrului de Externe al Uniunii Sovietice, Veaceslav Molotov. Andrei Vâșinski era recomandat pentru acest post tocmai prin duritatea sa. Stalin l-a folosit pe acesta pentru operațiunile de mână forte care vizau impunerea comunismului în țările ocupate de URSS în Europa Centrală și de Est.

În 27 februarie, Andrei Vâșinski a mers la București pentru a-i impune Regelui Mihai I demiterea generalului Nicolae Rădescu din postul de prim-ministru. Nicolae Rădescu se opunea comunizării României, iar acest lucru îi irita pe ruși. Regele Mihai I i-a replicat că acordurile de la Ialta dintre URSS, SUA și Marea Britanie lăsau țărilor europene dreptul să își păstreze autonomia în chestiuni de politică internă. Andrei Vâșinski a lovit cu pumnul în masă și i-a spus Regelui: ”Ialta sunt eu!”.

Regele Mihai I a cerut ajutorul americanilor și britanicilor pentru a rezista sovieticilor, însă a fost abandonat. Vâșinski a revenit la Palatul Elisabeta. Regele Mihai I a refuzat din nou. Călăul sovietic a ieșit furios și a trântit atât de tare ușa, încât a spart peretele. Regele Mihai I a încercat toate soluțiile pentru a impedica instalarea unui guvern comunist. Însă România era lăsată la cheremul lui Stalin. Astfel că Nicolae Rădescu a demisionat, iar Regele Mihai I a fost nevoit să îl numească prim-ministru pe Petru Groza, unul dintre colaboratorii de nădejde ai comuniștilor.

sursa: rfi.ro

6 martie 1945

Sa nu ne uitam istoria. 6 martie 1945, acum 72 de ani !

Опубликовано Războiul Regelui Понедельник, 6 марта 2017 г.

Lasă un răspuns