Valeriu Saharneanu

Când ai dubii, spune adevărul. (Mark Twain)

Home » Geopolitică pandemică ori schemă de „otkat”: ce ascunde preocuparea febrilă a dnei Greceanîi de procurarea „prin derogare” a vaccinului rusesc Sputnik V?

Geopolitică pandemică ori schemă de „otkat”: ce ascunde preocuparea febrilă a dnei Greceanîi de procurarea „prin derogare” a vaccinului rusesc Sputnik V?

Imediat după revenirea de la Moscova unde s-a aflat la sfârșit de februarie într-o vizită ascunsă, (vezi: http://valeriusaharneanu.com/plecata-incognito-la-moscova-z-greceanii-a-adus-in-poseta-numele-unui-prim-ministru-novice-ori-noviciok-ul-este-ea-insasi/ ) președinta Parlamentului Republicii Moldova, socialista Zinaida Greceanîi, a intrat într-o febrilă activitate antipandemică. Un an de zile n-a ajuns-o vânt rece în această problemă. De rând cu Dodon a păstrat calmul pervers, frizând deseori indiferența criminală față de această problemă de viață și de moarte a concetățenilor. Din pozițiile cheie pe care le-au avut și le mai au în Republica Moldova, socialiștii au transformat anul luptei cu pandemia în anul luptei pentru reînscăunarea lui Dodon la Președinție. Totul a fost pus pe acest tapet: sănătatea oamenilor și a economiei, siguranța statului.

Sub ochii înduioșați ai dnei Greceanîi, Dodon a fost lăsat să zburde în voie pe tot întinsul contaminat al Patriei, iar acesta a ignorat tot ce a decretat autoritatea sanitară. A avut o campanie nebună, iresponsabilă din toate punctele de vedere, a sărit peste toate regulilor impuse celorlalți de rigorile unui regim al urgenței sanitare. Prin comportamentul său, Dodon a călcat obraznic peste toate, a dat un exemplu prost cetățenilor, a alimentat ignorarea, ne-respectul normelor sanitare obligatorii. Nimic de pandemie; scopul lui era să se facă iar președinte. A demonstrat însă electoratului contrariul – lipsa totală a acestor calități. Dar și dovada că în această postură a ajuns prima dată din greșeală, mai bine zis, din voia expresă a oligarhului Plahotniuc și în condițiile statului capturat de acesta. Așa că nici aroganța trecută peste limita tupeului, nici mituirea masivă a popilor și nici siluirea mediatică a poporului nu l-a ajutat. Totul s-a terminat cu un fâs. Exact ceea ce este în esență Dodon. În consecință, sarcina de partid grijită mamar de dna Greceanîi a plodit până la urmă un avorton. Dodon s-a autodizolvat politic în zeama propriei tâmpenii. Nu a făcut-o însă pe cont propriu, ci, din câte se vede astăzi, pe seama sănătății și vieții multor cetățeni, semănând haos politic, indisciplină sanitară, dezastru economic.

După pierderea alegerilor a continuat în aceeași manieră infractoare. Activitatea Parlamentului, prezidat de Greceanîi și a Guvernului interimar, mutilat și apoi părăsit de Chicu, coordonate de Dodon, a avut un scop nu mai puțin sinistru: pârjolirea statului sub toate aspectele. Un fundal al dezastrului trebuia să vestească catastrofa venirii la Președinție a altei persoane, decât cea a infamului Dodon. Frustrat, avortonul nu înceta să vocifereze insolent că „Responsabilitatea pentru dezastrul ce va urma va fi pus pe sama noului Președinte”. Sabotorul știa ce spune. Sloganul lui și a complicilor din Parlament și Guvern pentru această perioadă poate fi definit lapidar – pârjol înapoi; pârjol înainte. Înapoi știm ce a fost. Efectul care se vede azi este locul ultim în Europa în ceea ce privește administrarea pandemiei, este golul lăsat în planificarea achiziționării unor seruri anticovid, este totala neglijare a logisticii de pregătire pentru vaccinarea populației, este avalanșa de bolnavi care nu mai au loc în spitale. Situația de azi este consecința directă a sabotajului organizat de trioul socialist Dodon, Greceanîi, Chicu timp de un an, dar mai ales în ultima lună și jumătate a anului trecut. Ce va fi înainte? Planurile cuplului Dodon-Greceanîi este să păstreze cât se poate de mult frâiele guvernării în mâinile proprii și, Doamne ferește, să piardă careva din ele în folosul Maiei Sandu. Alegeri anticipate în luna Iunie sună pentru ei ca un dangăt funebru. Prea e aproape pierderea din Noiembrie, prea uniți se arată moldovenii împotriva lor. Tendințele dispoziției lor electorale se văd în toate sondajele: și în cele credibile și în cele trucate. Pentru a îndrepta cumva acest vector este nevoie de bani, de mulți bani. Pungile lui Plahotniuc au devenit amintiri plăcute. Șor are grija propriului partid, iar fostul partener Usatîi, cu misiunea lui paralelă, se alimentează de la alt ghișeu rusesc la care Dodon nu are acces. Nici Putin nu mai poate oferi bani pe degeaba. I-a dat cât a trebuit să capete în mâini puterea. Îndrumarea rușilor a fost ca Dodon să activeze de aici încolo autonom, pe seama statului Republica Moldova, câștigat de Dodon pe banii Rusiei. Să folosească pârghiile puterii lui atât în serviciul Rusiei, dar și la dobândirea banilor „pentru băieți” și acoperirea necesităților electorale. Exploatarea acestei surse s-a devalizat catastrofal odată cu pierderea din mâini a Președinției, dar iată că urgențele pandemiei vin în ajutorul socialiștilor. Pandemia scăpată de sub control în Republica Moldova poate căpăta în gestionarea lor atât forma armei (geo)politice a Rusiei pe teren moldovenesc prin promovarea și achiziționarea vaccinului rusesc Sputnik V , cât și menirea de fumigenă speculativă după care să se ascunsă o schemă de dobândire frauduloasă a unor frumoase sume de bani.

Trebuie de presupus că exact cu acest scop a plecat dna Greceanîi la instructajul secret de la Moscova – să fixeze pașii și condițiile achiziționării vaccinul rusesc Sputnik V cu bani de la bugetul Republicii Moldova din care cumpărătorul rus să gireze așa numitul „otkat” târgoveților politici moldoveni. Este o afacere ideală între aceasta categorie de merceologi: cu banii moldovenilor câștigă statul rus, vânzându-și produsul atât de controversat; câștigă și „băieții”, vânzând interesele statului lor. Și iată că, de cum a revenit de la Moscova, tovarășa Greceanîi parcă este pusă pe jăratec. O frige pandemia de nu mai poate. În decurs de numai zece zile a convocat la ea, contrar uzanțelor constituționale, Guvernul interimar. Asemenea ședințe au avut loc pe 1 martie, 5 martie și 9 martie. Problema a fost pusă la modul imperativ: Republica Moldova trebuie să cumpere cât mai grabnic serul rusesc. Prim-ministrul interimar a reacționat cum i se cuvine unui serv și a raportat la rândul său că această solicitare va fi examinată de urgență, urmând să fie inițiată procedura de achiziție publică pentru procurarea vaccinelor din sursele Fondurilor de asigurare obligatorie de asistență medicală, precum și din Fondul de rezervă al Guvernului. La întâlnirea următoare lucrurile s-au lămurit și mai tare, pentru că participanții la ședință au examinat posibilitatea procurării vaccinului cu derogare de la Legea privind achizițiile publice, fapt care se impune ca urmare a creșterii alarmante a numărului de noi cazuri de infectare cu COVID-19 și, mai ales, a cazurilor de deces.

Vedeți cât de bine prinde administrarea defectuoasă a pandemiei? Nu altceva, dar creșterea alarmantă a numărului de noi cazuri… și mai ales, a cazurilor de deces impune derogarea de la Lege și achiziționarea în pripă, dar și în volum mare, a vaccinului (rusesc!). Nici o vorbă de la decidenții socialiști despre vaccinurile oferite pe gratis de România și de alte state ale Uniunii Europene. În logica lor, acest tip de ajutor este mai puțin interesant, dăunător chiar intereselor socialiste, pentru că nu se pretează bine-cunoscutelor de ei scheme. Așa că dna Greceanîi a prins a bate ferul cât e cald: în contextul situației alarmante, ea a convocat zilele trecute Biroul Permanent al Parlamentului, a pus pe masă un proiect de lege privind derogarea și a cerut, ultimativ și speculativ, semnarea lui de către toți membrii. Iar astăzi, 12 martie, legea a și fost prezentată în plenul Parlamentului. Dacă ați urmărit dezbaterea pe textul proiectului, ați putut să observați insistența speculativă a dnei Greceanîi pe motivul urgenței. Deși unii deputați au încercat să aducă discuția în albia transparenței acestei afaceri, speculația extremei urgențe a prevalat și proiectul a fost aprobat. Eveniment care trebuia să se întâmple cu titlu preventiv exact cu un an în urmă, dacă preocuparea era cumva atinsă de responsabilitatea și onestitatea promotorilor. Astfel operațiunea socialistă pe linia covidului rusesc a reușit. Este primul mare succes al lor de după alegerile pierdute în noiembrie 2020. Acum urmează legiferarea pe aceeași cale și din aceleași motive, al extremei urgențe, a unui Guvern „al stabilității” dodonist-șoriste care să elimine pericolul unor alegeri anticipate și să dureze până în 2023. La construcția lui deja lucrează majoritatea „formalizată”, dar și sumedenie de idioți utili, loviți de apoplexia propriei înălțări.

De ce am abordat această temă extrem de durută sub acest unghi al neîncrederii în intențiile aparent umane ale socialiștilor? Pentru că există o suspiciune rezonabilă și îndelung alimentată de fapte că în socialiști și sateliții lor politici cu antecedente penale nu trebuie de avut niciun dram de încredere, asemenea atitudine este chiar contraindicată, deoarece:

1. Atâta timp cât schema „Bahamas” de finanțare ilegală a partidului socialiștilor cu bani scurși din Rusia rămâne neelucidată;

2. Atâta vreme cât dovada video cu punga (kuliokul) bucșită de euro dată de fugarul Plahotniuc partenerului său, Dodon, „pentru salarii la băieți”, însoțită de spusele acestuia că a primit de la ruși „câte 600-700, până la 1 000 000 USD pe lună pentru partid” nu este încadrată într-un dosar penal pus pe rol;

nimeni în Republica Moldova nu trebuie să uite că acest partid și capii lui sunt în continuare înfipți în structurile gestionare de bani ale statului.

Iar structurile pe care le învârt acești capi nu sunt deloc neglijabile: Guvernul Dodon este în continuare în exercițiul funcțiunii, chiar dacă Dodon a fost scos pe tușe; Parlamentul pro-Dodon este prezidat în continuare de madam-tovarășa Greceanîi, având oamenii lui Dodon la șefia principalelor comisii.

De acolo, de pe tușe, dar cu aceste pârghii la îndemână, Dodon încearcă azi disperat să repete „performanța” lui Plahotniuc din 2016 și să devină „coordonator-șef” în persoană al Republicii Moldova. Ca să-și aducă la aducă la împlinire acest plan, Dodon are nevie de bani pe care este gata să-și scoată atât din trădarea propriului popor, dar și din viața pusă în pericol a oamenilor.. Iar suspiciunea rezonabilă a necinstei lui Dodon nu mai are nevoie de alte argumente, decât cele pe care le-a demonstrat cu vârf și îndesat în cei patru ani de practică prezidențială catastrofală.

Valeriu Saharneanu

12 martie 2021  

Name of author

Name: Valeriu Saharneanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.