Gazele „ieftine” ale lui Putin ies pe gura lui Dodon, dar în realitate sunt mai scumpe

Agenția „Infotag” a răspândit azi, foarte la țanc, un comentariu al Companiei „Naftogaz Ucraina” pe marginea gălăgioasei înțelegeri de mai ieri dintre Putin și Dodon pe tema livrării către Republica Moldova a gazelor rusești, chipurile mai ieftine.

Agenția scrie că în comentariul publicat pe rețelele  de socializare, compania ucraineană face trimitere la „un drum lung” pe care l-a parcurs atunci „când interesele statului au fost înlocuite cu reduceri și promisiuni stranii”.

„Acum cinci ani, noi ne-am demonstrat nouă, Europei și Rusiei că putem să asigurăm țara cu gaze fără „Gazprom”, fără politică și chiar să economisim. Astăzi, Moldova poate profita de oportunitățile pentru care noi am luptat atât de mult în 2014-2015”.

Adevărat, R. Moldova ar putea să profite, dacă ar vrea, de experiența ucraineană. Ucrainenii au purtat un adevărat război cu Gazprom și statul rus pe tema livrărilor de gaze. Ne amintim că în vara-toamna anului 2014 și în 2015, litigiul a declanșat o criză economico-politică la scara întregului continent. Consecința acelui conflict a fost că multe țări din Europa care depindeau de importurile masive de gaze din Rusia și-au văzut serios afectată securitatea națională. S-a descoperit vulnerabilă în fața Rusiei și întreaga comunitate europeană. Rusia, ca niciodată, a încercat să folosească monopolul în livrarea gazelor în scopul atingerii unor obiective geopolitice. Urmare a litigiului ruso-ucrainean, Uniunea Europeană și multe țări în parte și-au revizuit strategiile de asigurare energetică, orientându-se către alte piețe ori diversificându-le. Și Republica Moldova se afla în Europa la acea vreme. De ochii lumii, Guvernul Plahotniuc- Leancă-Filip a mimat și el o procedură de securizare energetică, trâmbițând electoral construcția falnicului gazoduct Iași-Ungheni-Chișinău. Nu aveau de gând să-l ducă până la capăt, pentru că interesele clanului Plahotniuc au fost întotdeauna mai presus ca cele naționale.

Azi, situația, adică nezdruncinata de niciun alt proiect, dependență a Republicii Moldova de gazele rusești, prinde bine lui Dodon. Jocul de-a alba-neagra cu Putin pe tema scumpirii/ieftinirii gazelor rusești pentru a-i sminti de cap pe moldoveni se face ca la circ, în lumina reflectoarelor și copios comentat de încârligata propagandă dodonistă. Guvernul nostru știe că Dodon speculează, că nerodul leagă ceva pe la spatele interesului național, dar tace. Nu vine cu o analiză a sa, autorizată și autoritară, potrivită pentru atare situație. E copleșit probabil de faptul că în propozițiile încârligatei propagande a lui Dodon se aude magicul și chiar amnezicul cuvânt „ieftinire”. Guvernul nu vrea să știe care este prețul adevărat al acestei mincinoase „ieftiniri”. Noroc de compania ucraineană și comentariul ei laconic și extrem de concludent scos la lumină de agenția „Infotag”.

Naftogaz zice că „Rusia, ca un marcketolog politic experimentat a oferit din nou o reducere, care însă nu este  reducere”. Și detaliază: „Matematica simplă spune că, dacă Moldova acum ar cumpăra gaze din Slovacia și l-ar transporta prin Ucraina, prețul la intrare ar fi de aproximativ $190 (pentru o mie de metri cubi). În timp ce „prețul frăţesc, oferit cu reducere” de la „Gazprom”, este de $237, care este cu 20% mai mare decât prețul de piață disponibil pentru Moldova”. 

Agenția de presă precizează că „De aceeași opinie este și șeful companiei „Operatorul sistemului de transport al gazelor din Ucraina”, Serghei Makogon, care a explicat că, „dacă din preţul oferit de „Gazprom” este scos transportul până în Slovacia și înapoi, atunci prețul gazelor rusești în Moldova ar trebui să fie acum de aproximativ $110-120, adică de două ori mai puţin decât preţul actual”.

Invocând tertipurile experimentatei marketologii politice a Rusiei, „Naftogaz” dovedește în textul difuzat că are din oficiu o părere bună despre reprezentantul Republicii Moldova implicat în discuțiile cu Moscova pe tema livrării gazelor. Deși au toată informația, ucrainenii nu au cum înțelege că reprezentantul moldovenilor, oficialul înzestrat de Constituția țării sale cu cea mai înaltă demnitate în stat, cea a Președintelui, este cap-coadă omul Moscovei și apără interesele acesteia. În Republica Moldova, Dodon se află în misiune. O vrea cu finalitatea celei avute cândva de Kutuzov. Atunci s-a numit anexare; azi – federalizare. La Kiev misiunea s-ar fi terminat demult într-un tomberon de gunoi, locul unde își termină cariera politică trădătorii de Neam și corupții.

Valeriu Saharneanu

10 septembrie 2019

Lasă un răspuns