Filat, torpila lui Dodon pe dreapta, a fost lansată

Iată că începe să se lămurească pe viu scopul presupus al eliberării înainte de termen a lui Filat din închisoare. Duminică, 16 august 2020, Vlad Filat a fost ales din nou președinte ale PLDM. Filat iar și-a încălcat cuvântul. A declarat că după eliberare se va deda exclusiv activității private, dar s-a re-înrolat în politică. Probabil a uitat ceva acolo ori poate procedează ca în manualele de criminalistică în care revenirea făptașului la locul faptei este o legitate.

Anul trecut, pe 3 decembrie, Filat a ieșit incognito din penitenciarul nr. 13 și vestea eliberării lui a răzbătut în presă târziu de tot, pe când acesta pupa deja poala popii. Nu folosesc aici gratuit ori de dragul unei simple figuri de stil o parte din cunoscuta în popor frântură de limbă – eu pup poala popii, popa pupă poala mea. În acea zi exact asta s-a întâmplat: prima adresă frecventată de Filat imediat după eliberare a fost nu casa părintească, cum mărturisea că o va face sleit de dor, ci casa ÎPS Vladimir, șeful bisericii ruse în R. Moldova, omul Moscovei și confidentul lui Dodon în activități mult prea extra bisericești. Ce i-o fi transmis Filat omului de legătură al lui Dodon, rămâne de presupus. Cu siguranță, nu numai pupici de mulțumire, dar și asigurări liberal-democrate de supunere și slujire.

În spațiul public au fost lansate cu acea deosebită ocazie artificii și fumigene de felurite culori. Ba se spunea că eliberarea lui Filat este opera Guvernului Maia Sandu, demis pe 12 noiembrie, ba că eliberarea lui Filat este un act justițiar, el fiind victima unor abuzuri juridice. Figuri vajnice, ca Dodon și pusul lui la Justiție, ministrul Nagacevschi, figuri exotice, ca șeful Penitenciarului nr. 13 care a depus demersul de eliberare a lui Filat, figuri justițiabile, ca acel fantastic complet de la Judecătoria Chișinău, cu sediul la Ciocana, care a validat cererea șefului închisorii de eliberare a lui Filat, au trudit fiecare pe postata lui de dragul facerii unui mit. De împachetarea lui juridico-publicistică au avut grijă deja cei cinci avocați ai lui Filat. Mitul răspândit de ei în opinia publică a fost că la 3 decembrie 2019 din pușcărie a ieșit nu coruptul Filat, organizatorul multor mari și obraznice scheme de delapidare a bunurilor statului, ci sfântul închisorii nr. 13, Vlad Filat, victima unor răfuieli nemeritate și aproape că deținut politic. Despre aspectele conjuncturale cu care a fost pardosită scandaloasa eliberare și, mai ales, despre scopurile acelei afaceri cu mai multe dedesubturi, am scris atunci, pe urme fierbinți, două articole, pe care le puteți găsi pe aceste adrese:

Era clar că în decembrie 2019 organizatorii evenimentului au pus la cale nu doar eliberarea, ci, odată cu asta, și spălarea imaginii lui Filat. Misiunea pe care o avea de făcut îi cerea un cazier cât mai curat. Ar fi avut nevoie de mai multă vreme pentru primenire, dar termenii presează. Alegerile prezidențiale sunt fixate pentru 1 noiembrie și numărătoarea inversă a și pornit. Dodon se simte amenințat. În conjunctura care se creează el nu este sigur pe forțele proprii. Nu poate conta integral nici pe bani mulți, nici pe falsificarea voturilor de către cârtițele infiltrate în comisiile de numărare a voturilor și nici pe electoratul de peste Nistru, cumpărat de la Putin și Krasnoselski. Dodon știe că o mobilizare exemplară a votului pro-european și unionist, chiar și cel frustrant anti-dodon, îi poate aduce sfârșitul. Ar fi bine să existe cineva din interiorul acestor forțe care să se mențină pe o poziție care să le dezbine coeziunea, dar miza pe cadouri ușoare este prea neserioasă. Iată, lansarea programată a lui Filat din fieful de centru-dreapta ar fi o torpilă îndreptată cu mare exactitate înspre ambarcațiunea rivală. Misiunea lui Filat de la Dodon este fărâmițarea votului pro-european. Revenirea lui Filat duminică în fruntea fostului său partid este, după eliberarea sa din închisoare, o a doua etapă în desfășurarea ei. A treia etapă va fi lansarea unui candidat PLDM în cursa prezidențială. Oricine va fi el, candidatul-torpilă va încerca să lovească și să scufunde vasul rivalilor lui Dodon, pentru a-i ușura câștigul acestuia.

Nu este prima oară când Dodon ar beneficia de sprijinul oligarhilor. În 2016, ajutorul l-a avut de la Plahotniuc. Acesta a folosit de proptea pentru Dodon o droaie de idioți utili de tot soiul și de toate culorile, inclusiv pe Marian Lupu. În 2020, aportul lui Filat nu va fi al unui idiot util care nu știe ce face. Filat știe ce face. Nu suntem siguri că sunt conștienți de asta și toți cei din PLDM, care l-au vrut pe Filat din nou președinte. Foarte curând însă ar putea să-și dea seama că de fapt ei, membrii PLDM, sunt adevărații idioți utili în jocul lui Filat cu Dodon. Alinarea ar veni de la faptul că nu sunt primii în acest rol. Din 2007 și până în 2015 Filat a cultivat mai multe generații.

…Necăjit de ceea ce s-a întâmplat în ultimii zece ani cu Republica Moldova din cauza fenomenului idioților utili, practicat din belșug în jocul oligarhilor patentați cu maximă putere în stat, am încercat să aflu de la mai mulți dintre ei dacă nu au putut observa și opri la timp derapajele liderului, pe care ei le acopereau. Greu de a recunoscut careva. Cei mai mulți au formulat bâiguieli nestructurate: nici tu abur, nici tu gheață, nici tu apă. Înțeleg că asta e esența politicii de interese a respectivilor partinici, dar nici chiar așa – să nu ai nicio lămurire cu sens despre cine și cum a prăvălit carul. Abia în comedia Cuiul lui Pepelea a lui Victor Ion Popa, am descoperit, întâmplător, un text care ar putea servi drept expresie de generic a tot ce înseamnă comportament și discurs de idiot util. Iat-o: Păi, eu aşa chibzuiesc. Dacă s-o întâmpla să se întâmple întâmplător vreo întâmplare şi ne-am întâmpla de faţă la întâmplarea care s-o întâmpla să se întâmple, o să zicem că s-a întâmplat o întâmplare întâmplătoare şi din întâmplare nu s-a întâmplat să oprim ce era să se întâmple…

Frați PLDM-iști, v-o spunem în limbajul vostru de casă: până nu s-a întâmplat altă întâmplare răsunătoare în șirul altor întâmplări întâmplate, opriți, vă rugăm, ceea ce este urât măsluit să se întâmple deloc întâmplător.

Valeriu Saharneanu,

18 august 2020

Lasă un răspuns