Fenomen ciudat în parlamentul Republicii Moldova: titanii marii corupții vorbind despre morală

În fața unei linii roșii care înaintează nemilos și amenință să despartă fatidic coaliția PD-PSRM de frâiele vitale ale guvernării, deputații acestei frății ai necinstei, au pus ieri la cale o dezbatere pe cât de ciudată, pe atât de neașteptată pentru chipul ei. Pusă în fața pericolului gata-gata să se producă în orice moment, aflată într-o gravă criză de idei, fragila deja majoritate s-a gândit să ridice împotriva dezastrului ce o pândește scutul apărător al moralei, al cinstei, al onoarei. A fost distractivă în sine, dar și tragică pentru societate priveliștea angajării titanilor corupției moldovenești cu mandat în legislativ, a reprezentanților celor mai active grupări politice devenite entități ale crimei organizate în vajnici promotori ai corectitudinii și bunului simț parlamentar.

Incredibil, dar dezbaterea în jurul unei hotărâri neaoșe de condamnare a traseismului parlamentar a fost provocată chiar de deputații Partidului Democrat. De ce tocmai ei, democrații, campioni recunoscuți în scheme hidoase de traseism și în treburi imorale de furt și necinstire a statului? Plăcerea a fost a colegilor de naufragiu din Partidul Socialiștilor. S-au gândit că ar putea să profite de moment și măcar pe ultima sută de metri a concubinajului lor politic să-și bată joc de partenerii lor de azi – idioții de ieri ai lui Plahotniuc – așa cum aceștia își băteau joc de Dodon, adineaori suspendându-l când le venea pofta. Azi, când PD este la cheremul lui Dodon și arată ca o dihanie cu două capete care se scuipă între ele, el este parcă făcut pentru asemenea misiuni dezgustătoare. Așa că socialiștii, copiii din flori ai schemelor de tip Bahamas, i-au îmbrâncit cu multă plăcere în arena rușinii pe cei plini de bubele marii corupții. Și-au zis să lase pe democrați să atace problema imoralității traseismului parlamentar, crezându-i probabil,  mai rasați în ale ipocriziei. Adevărat, socialiștii sunt ipocriți butucănoși, de cele mai multe ori calcă prin gropi de proști ce sunt, dar și democraților tema traseismului le era contraindicată. Implicarea lor în răspândirea fenomenului este covârșitoare. Ei au fost beneficiarii cei mai mari ai imoralului procedeu.

De fapt, istoria traseismului parlamentar moldovenesc este istoria patentată a Partidului Democrat în distribuția duetului-catastrofă Diacov-Plahotniuc. Din acest traseism s-a născut bizareria Dodon și partidul lui, numit al socialiștilor. La rândul său, Dodon a ridicat fenomenul traseismului la alt nivel. Traseismul marca Dodon este altceva decât traseismul tradițional marca duetul-catastrofă Plahotniuc-Diacov. Traseismul marca Dodon nu înseamnă trecerea simplă a unui deputat dintr-un grup parlamentar în altul, dar în cadrul aceluiași Parlament, al aceluiași stat. Traseismul marca Dodon înseamnă trecerea in corpore a grupului de deputați socialiști în serviciul altui stat. Pentru asemenea tip de traseism se impune un termen nou, cel de traseism geopolitic, poate. Dacă vi se pare prea științific, îi puteți zice simplu: înaltă trădare ori trădare de patrie. În aprilie 2019 întreaga componență a grupului de deputați socialiști a plecat la Moscova să facă act de vasalitate politică. Lucru nemaipomenit în practica mondială. Dodon și Greceanîi au explicat atunci că expediția socialistă în Federația Rusă – statul agresor și ocupant al țării lor – a fost una de stabilire a relațiilor trans-parlamentare dintre două state. Minciună grosolană. Gestul de atunci, dar mai cu seamă acțiunile de pe urmă ale socialiștilor au arătat că la Moscova ei au plecat pentru a-și face o operație de trans-sexualitate politică. În condițiile unei anestezii financiare, bineînțeles, socialiștii au acceptat să se transforme într-un organ de violare grosolană a intereselor naționale ale Republicii Moldova.

Azi, sprijiniți de segmentul capturat al Partidului Democrat, socialiștii încearcă să-și ducă misiunea până la capăt. Capătul se vede însă în culori sumbre și din perspectivă cu totul neașteptată în ultima vreme. Plahotniuc urzește răzbunarea. De acolo, de peste ocean, arată că este gata să aplice în privința lui Dodon sancțiunea lui Taras Bulba: „eu te-am născut, eu te voi ucide”. Asta înseamnă că Dodon va fi în curând lipsit de puterea ce o are în Parlament. Metoda de jumulire va fi aceeași, cea prin care Dodon a fost de fapt conceput ca politician – a traseismului. Iar mai bună ocazie decât să-l facă să se arate perdant și neputincios în fața lui Putin la 24 iunie nu există. Așa că până atunci, Dodon va trebui să guste amarul înfrângerii.

La Moscova, la paradă, Dodon ar putea să plece cu coada între vine, de unul singur, fără cei 75 de militari ai Gărzii de Onoare, promiși lui Putin. O majoritate parlamentară de conjunctură nouă ar putea face corecțiile necesare.

Lupta cea mare între cei doi mari corupți, unul alungat și altul încă în funcție, se duce deocamdată în culise. Acolo se licitează nume, sume, funcții și legende. Optimiștii detractori sunt gata să jure că toată vânzoleală este pentru a-i aduce pe cei doi rivali în fața unui armistițiu: nu vedeți că transhumanța deputaților s-a oprit cuminte la cota critică de 51 în favoarea socialiștilor? Pesimiștii realiști afirmă însă că lupta între foștii parteneri de binom este pe bune și că Plahotniuc nu se va zgârci în efortul de a trage de sub Dodon majoritatea parlamentară asigurată inclusiv și de partea neascultătoare a fostului său partid. Dodon simte asta, dar resursa lui de contracarare a procesului s-a cam epuizat. Posibilitatea lui Plahotniuc, din contră, crește, ajutat de mai multe circumstanțe, dar în primul rând de bădărănia și prostiile în serie produse de Dodon.

Așa că dezbaterea nefirească a titanilor marii corupții pe tema imoralității traseismului parlamentar, inițiată de democrați, susținută șmecher de socialiști și aprobată într-o manifestare de frenezie afectivă de majoritatea deputaților din Parlament, a fost cel puțin o ciudățenie. Rar se întâmplă totuși ca o coaliție știută drept întruchiparea desfrâului și a indecenței în politică să decline rosturi care o inculpă și îi divulgă esența. Se zice că într-un avion care se prăbușește nu există atei. Se pare că acest tip de metamorfoză s-a produs ieri în Parlamentul Republicii Moldova. Ajunși în pragul fatalității de a pierde puterea-mamă, titanii democrați și socialiști ai marii corupții moldovenești au prins să bâiguie deodată despre moralitate, responsabilitate, corectitudine. O demonstrație pe cât de cinică, pe atât de ipocrită, deoarece ei știu foarte bine că parlamentul moldovenesc nu e avion: aici întotdeauna poți găsi o parașută salvatoare.

Valeriu Saharneanu

12 iunie 2020   

Lasă un răspuns