Valeriu Saharneanu

Când ai dubii, spune adevărul. (Mark Twain)

Home » Exclusiv, despre soarta lui Medvedev

Exclusiv, despre soarta lui Medvedev

Poate fără să vrea, portalul de știri rus, Gazetî.ru, a reușit să tulbure liniștea Internetului. Nitam-nisam, el pune problema viitorului predestinat primului-ministru al Guvernului Federației Ruse, Dmitri Medvedev, prietenul, partenerul și omul de schimb cu funcțiile al Președintelui Putin.  

Fără să facă referire la careva eveniment,  dar având desigur în vedere alegerile prezidențiale din 18 martie 2018, portalul titrează impasibil și rece: „Mass-media a fost informată despre soarta lui Medvedev”. Adică, mass-media deja știe ce va fi cu Medvedev după realegerea indiscutabilă a lui Putin în funcția de președinte al Federației Ruse.

Hopa, mi-am zis. Portalul o face pe modestul, dar înăuntrul comunicatului ar putea fi ascunsă o cogeamite senzație de presă. Am făcut imediat clic pe respectivul titlu și… plecat -am cu viteza gigabitului în spațiul informațional rus. Cel independent și imparțial, desigur.

Recunosc: în fracțiunile de secundă cât a durat călătoria am păcătuit cu gândul. Mi-am închipuit situația că luându-și un nou mandat de președinte, Putin ar putea să aibă în vedere inițierea unui vast proiect de reconstrucție a Rusiei. Esența proiectului ar putea fi renunțarea la politica expansionistă de călcare în picioare a statelor din „vecinătatea apropiată”, dar și din cea mai depărtată. Trebuie să fiți de acord: este o plăcere prea costisitoare. Noua politică, vitală pentru Rusia, ar fi concentrarea guvernării pe programe de modernizare a propriului stat; o expansiune, dacă e să vorbim în termeni rusești, asupra sărăciei, corupției, lipsei de infrastructură, delăsării economice, traiului plin de lipsuri îndurat de majoritatea covârșitoare a populației.

Pornind de aici, mi-am zis, împotmolindu-mă tot mai mult în păcat, Putin s-o fi gândit să se doteze cu o echipă de guvernare nouă, poate școlită în Occident, după exemplul mult prea cântatului Petru cel Mare.

Lupta cu corupția – cancerul mortal al Rusiei – ar putea fi un punct de pornire excelent pentru Putin, mi-am zis, păcătuind și mai mult. Ca să dea un semnal pozitiv societății, iar corupților un avertisment dur, ar putea începe procesul de eradicare, de ce nu?, cu prietenul și partenerul său, decăzut în rele, primul ministru al Rusiei, Dmitri Medvedev.

Un personaj mai elocvent al tagmei funcționarului de cea mai înaltă demnitate, devenit putred de bogat în timpul mandatului, cu latifundii, palate și domenii stăpânite în țară și peste hotare și transformate în raiul pe pământ pe banii contribuabilului rus, nici că se poate găsi mai bun. Investigația Fondului de Luptă contra Corupției a lui Navalnâi despre afacerile tenebroase ale lui Medvedev este un material compromițător numai bun de luat în serios de Comitetul de Urmărire Penala al Federației Ruse. La momentul apariției filmului, parte a lumii păcătoase ca și mine a crezut chiar că soarta lui „Dimon” este pecetluită. Ar fi fost, dar în altă țară.  

Investigația este construită și expusă în imagini/probe și acte/probe. Este un documentar. Filmul se numește „On Vam ne Dimon” (trad. „Dânsul nu vă este un Dimon* orarecare)  și a făcut înconjurul lumii. Este un film de senzație, văzut până la ora scrierii acestor rânduri, spre invidia celor de la Holywood, de 26 424 414 de privitori.  Numărul este în creștere.

vezi: https://www.youtube.com/watch?v=qrwlk7_GF9g)  

Dar iată-mă ajuns, în sfârșit, la destinație, pe pajiștea de litere a portalului rus. Dintr-o lectură fugară pe diagonala știrii mi-am dat seama că nimic dintre cele închipuite de mine în lunga călătorie de câteva zeci de fracțiuni de secundă nu se va întâmpla. Soarta lui Medvedev este în mâini sigure, iar viitorul lui va fi luminos și după noua alegere a președintelui Putin.

Dar să citez, în sfârșit, din original (traducerea îmi aparține): „Surse dintre cele mai sus puse ale „gazetî.ru” au declarat că primul-ministru Dmitri Medvedev își va păstra funcția după alegerile prezidențiale din 2018, dar, cabinetul lui va suferi remanieri.

Am rămas contrariat la un asemenea deznodământ și am urmat curios rândurile știrii/comunicat – poate găsesc și un motiv plauzibil al faptului dat ca și împlinit.

Curiozitatea mi-a fost răsplătită chiar imediat, citez: „Una dintre persoanele foarte apropiate cercurilor de la Kremlin, cu care a dialogat gazeta, a explicat, că Medvedev „a aranjat cât se poate de reușit pentru Putin pârgiile de lucru cu guvernul”. Altă sursă competentă în situația la care ne referim a menționat că anunțarea unui prim-ministru nou, ar fi însemnat cu siguranță desemnarea succesorului actualului șef al statului după alegerile din 2024.

Aici lucrurile au devenit clare definitiv și am regretat că m-am lăsat dus de imaginație aruncându-mă într-o goană după senzații tari. A avut dreptate portalul că a pus comunicatului un titlu impasibil și rece. Nu va fi nicio schimbare în Rusia după alegerile din 2018. Medvedev va fi în continuare prim-ministru, pentru că vedeți bine ce afirmă „altă sursă competentă” al gazetî.ru: alt nume ar fi însemnat desemnarea succesorului. Ori, este prea devreme. „Dimon” este un înlocuitor de serviciu, deja testat, al lui Putin. Nicidecum un succesor. Deocamdată.

Valeriu Saharneanu, 1 martie 2018

Name of author

Name: Valeriu Saharneanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.