Esențial. Kroll și Steptoe & Johnson: „Împrumuturile acordate de cele trei bănci din R. Moldova societăților din „grupul Șor” au totalizat 2,9 miliarde de dolari între 2012 și 2014”

SINTEZA celui de-al doilea raport de investigație al companiilor Kroll și Steptoe & Johnson: „Împrumuturile acordate de cele trei bănci din R. Moldova societăților din „grupul Șor” au totalizat 2,9 miliarde de dolari între 2012 și 2014”

21.12.2017  Ziarul National

Banca Națională a Moldovei (BNM) a publicat în această seară o sinteză a investigației fraudei bancare, pe care a primit-o împreună cu cel de-al doilea raport de la companiile Kroll și Steptoe & Johnson. 

Sinteza conține 57 de pagini și dezvăluie cum au fost furați banii, precum și țările prin care aceștia au circulat sau în care au ajuns. Documentul are opt capitole care descriu, printre altele, metodologia investigației internaționale, analiza expunerilor băncilor fraudate in perioada 2012-2014, legătura grupului Shor cu acționariatul băncilor fraudate, mecanismele de spălare a banilor și destinația fondurilor frauduloase. 

Potrivit sintezei publicate de BNM, frauda bancară a presupus emiterea a sute de împrumuturi către societățile afiliate „grupului Șor”, apoi banii au fost spălați prin Lituania și s-au întors în R. Moldova pentru a rambursa împrumuturile existente și pentru a permite continuarea împrumuturilor. „Cel puțin 600 de milioane de dolari au fost disipate către alte destinații”, notează raportul.

Culmea este că, deși în R. Moldova se vorbește despre furtul unui miliard de dolari, Kroll a constatat că împrumuturile acordate de cele trei bănci din R. Moldova societăților din „grupul Șor” au totalizat 2,9 miliarde de dolari între 2012 și 2014.

„Din cele 2,9 miliarde de dolari, aproximativ 220 de milioane au rămas în Moldova și au fost folosite pentru rambursarea împrumuturilor la cele trei bănci, precum și la alte bănci din Moldova. Aproximativ 110 milioane de dolari din împrumuturi au fost transferate direct în alte jurisdicții, inclusiv în conturile unor bănci rusești, fără a trece prin mecanismul de spălare a banilor. (…) Aproximativ 2,6 miliarde de dolari au trecut prin mecanismul de spălare a banilor, iar aproximativ 2 miliarde au fost returnate în conturi la cele trei bănci din Moldova. 600 de milioane de dolari par să fi fost furate în urma mecanismului de spălare a banilor”, constată investigațiile celor de la Kroll. Totuși, experții de aici admit că suma furată s-ar putea ridica la 900 de milioane de dolari.

„Dintre cele 2,6 miliarde de dolari care au fost trecute prin sistemul de spălare a banilor, 2 miliarde de euro au fost restituite Moldovei după spălarea fondurilor prin intermediul mai multor companii asociate. Kroll a urmărit restul de 600 de milioane din mecanismul de spălare a banilor. De asemenea, a fost urmărit mecanismul de spălare a aproximativ 300 de milioane de dolari. Aceste fonduri au fost utilizate preponderent pentru a rambursa alte împrumuturi, dar există o proporție din acestea ce ar fi putut duce la pierderi suplimentare. Prin urmare, pierderea totală identificată a fost de cel puțin 600 de milioane de dolari și poate fi până la 900 de milioane de dolari”. 

http://www.ziarulnational.md/ultuma-ora-bnm-a-publicat-o-sinteza-detaliata-a-celui-de-al-doilea-raport-de-investigatie-al-companiilor-kroll-si-steptoe-johnson/

Lasă un răspuns