După ce a dezonorat Sadova, Dodon vrea să umilească Chișinăul

Ziceam de primul tur al „minunatelor noastre alegeri locale” că pot fi considerate drept începutul erei Cetățeanului turmentat. Cetățeanul turmentat este inconștientul care pentru o mică pricopseală de moment își votează nenorocirea cea mare de mâine. Cetățeanul turmentat este invenția literară, comică, luată desigur din viață, a lui I.L. Caragiale. În timpurile noastre el este corpul real, tragic, însăși viața unei societății fără repere morale care se auto-devorează. Republica Moldova este statul-mascotă al unei asemenea societăți. Este unicul în Europa în materie de dezastru. Corupția și impostura politică au atins în el cote inimaginabile. Cetățeanul turmentat al erei Caragiale s-a înmulțit aici întru-atât de mult, încât a devenit fenomen de masă, forța motrice a sistemului impostor și corupt, baza, fundamentul pe care se ține și din care își soarbe viața. Astfel, precum am putut constata în consecința primului tur de scrutin din 20 octombrie, Cetățeanul turmentat a devenit el însuși făuritor de eră. Se credea că mediul care îl stimulează este statul mafiot comunist ori urmașul acestuia, statul oligarhic, cel care a anulat și înlocuit statul de drept. Dar iată că nu este chiar așa. Fenomenul continuă să se extindă ca o molimă și după căderea oficială a statului oligarhic. La 20 octombrie molima nu numai că și-a reconfirmat pozițiile la Orhei, Nisporeni ori Bălți. Am spus: a căzut Colonița, a fost doborâtă Sadova, legendara Sadovă a perioadei de dezrobire sovietică.

Sadova este localitatea de baștină a lui Dodon. Până mai anul trecut satul – elita lui de conștiință – s-a disociat categoric de antiromânismul lui de grotă și de servilismul lui pro-rus, frate cu trădarea de neam. În ciuda presiunilor făcute de „șeful statului”, primarul și consilierii satului au semnat anul trecut, de Centenarul Marii Uniri de la 1918, o Declarație de Unire a Republicii Moldova cu România. Anul acesta, în rezultatul alegerilor din 20 octombrie 2019, primar al Sadovei a devenit din primul tur un personaj sub acoperire al partidului lui Dodon. Brusc, Sadova cea românească a devenit un fief al pro-imperialismului rus, e extensiune a Tiraspolului. Cum a fost posibil?

Întrebarea asta și-a pus-o și un alegoric Comitet de Conștiință format în regim de urgență la Chișinău dintre cei cu rădăcină sadoveană. Investigația făcută la fața locului a arătat că de vină este aceeași molimă care a desfigurat electoral și alte localități considerate până mai ieri stabile din punct de vedere al moralității. La Sadova, agentul patogen a fost însuși Dodon. Cu trei zile înainte de alegeri agentul a fost văzut în localitate stârnind mare hărmălaie. O mărturisește el însuși pe pagina web a Președinției. Nu a venit de flori de cuc și nici cu mâna goală. A venit cu daruri, cu momeli, cu vorbe dulci. A pus în aplicare tot ce a învățat din lucrarea diavolească a Șarpelui, în binecunoscuta aventura a acestuia de corupere a cuplului Adam și Eva. A dat zece mii la dreapta, a dat zece mii la stânga, a dat zece mii în sus, a dat zece mii în jos până a ajuns să dea lucruri și bani de sute de mii. A tot dat, fiindcă Legea încă nu-l întreabă de unde are banii și de ce face ofrande ilegale cu trei zile înainte de alegeri: o lege independentă i-ar fi pus imediat cătușele. Avea de unde, fiindcă Moscova nu doboară azi citadele românești, mândre, ca mai adineaori Sadova, cu tancurile. Ea le desființează cu sume de bani murdari, date cu mâna de golan a unor ticăloși locali vânduți ei. În diabolica lui lucrare, Dodon a preluat metoda vicleană a Șarpelui, dar a modificat șiret „conceptul” vicleniei. Dacă Șarpele, Diavolul biblic alegoric, a reușit inducerea celor doi în păcatul originar prin suscitarea rușinii, Dodon a lucrat la căderea în păcat a consătenilor prin atrofierea rușinii lor. Le-a tot dat bănuți și gogonele până i-a văzut „scăpați” de acest sentiment. Altfel nu se putea ca sadovenii, inclusiv, unii dintre ei semnatari ai Declarației de Unire de acum un an, să-și vândă cu atâta ușurință onoarea lasată moștenire de vitejii și statornicii lor strămoși. Nerușinarea și nesimțirea injectate de Dodon le-a paralizat conștiința și memoria, i-a transformat în masă amorfă și turmentată.

Revenit mâhnit din misiune, Comitetul de Conștiință al sadovenilor domiciliați în Chișinău a putut conchide că Sadova este alta. Baștina lor și-a schimbat nu doar caracterul, dar și culoarea. I-a dispărut ținuta semeață de altădată care o făcea distinctă. Acum pare încovoiată și arată înroșită bolnăvicios. Banul rusesc murdar al lui Dodon și-a făcut efectul: sadovenii turmentați de duhoarea lor au cedat, iar Sadova a căzut. Nu se știe pe câtă vreme.

Încurajat de biruința asupra consătenilor săi în turul întâi al alegerilor, Dodon și-a îndreptat toate puterile asupra Chișinăului, intrat cu un favorit de-al său în turul doi. Fiecare metru pătrat de spațiu terestru și aerian al capitalei, fiecare minut și fiecare secundă de spațiu radio, tv ori internet pare îmbâcsit de propagandă socialistă. Milioane și milioane de bani-gheață dați pe turmentarea alegătorului chișinăuean. Dodon e în treabă. Dodon vrea bani mai mulți de la Moscova, iar capitala Republicii Moldova va putea fi vândută la preț de sute de milioane. Zarurile sunt aruncate și bătălia se va da duminică, 3 noiembrie.

Fiecare om de bună credință chibzuiește ce are de făcut. Cine se gândește să recâștige cât de curând onoarea pătată a Sadovei, a Coloniței, a Orheiului, a orașului Bălți, a altor și altor localități capturate vremelnic de nerozi, va trebui să apere duminică onoarea și demnitatea municipiului de capitală al Chișinăului. Până la punerea lui Dodon în lumina unui binemeritat și mult așteptat proces penal, fiecare ar trebui să-și organizeze câte un tacit proces de conștiință, să uite dezbinarea și să nu lase molima roșie să ne pângărească cetatea.

Valeriu Saharneanu,

1 noiembrie 2019

Lasă un răspuns