Valeriu Saharneanu

Când ai dubii, spune adevărul. (Mark Twain)

Home » Dodon kaput? Adevărat. Dodon kaput!

Dodon kaput? Adevărat. Dodon kaput!

Dodon zice că pleacă din fruntea PSRM, dar și din cea de deputat. Dodon zice că pleacă nu de frică, ci pentru a se întoarce mai puternic. Nu precizează când are în plan să se întoarcă, dar săgețile verbale abundent înveninate și aruncate în direcția actualei guvernări, având-o ca exponent generic pe Maia Sandu, nu lasă nicio îndoială: a doua venire a sa, Dodon o vede ca pe o năprasnică revanșa gândită să se producă foarte curând, în limita de timp a mandatului groparilor lui.

Dodon, desigur, minte. Plecarea lui arată leit cu legendara fugă a șobolanului de pe corabia naufragiată.

A stat pe ea ca pe ace în lunile care au trecut de la 11 iulie încoace. După lovitura fatală din acea zi, devenise clar că a pierdut toate pârghiile pe care le avea în stat. Ambarcațiunea lui politică a fost invalidată și trimisă la fund. Cel mai probabil, definitiv și pentru totdeauna. Adevărat, că pe o pantă domoală, amortizată de calitatea partidului în opoziție de care beneficiază o vreme. Dar, nu trecerea în opoziție, urmată de dispariția partidului său este buba. Disoluția PSRM se va produce oricum: s-ar putea dureroasă, s-ar putea și scandaloasă, în situația în care finanțarea din surse tradițional ilegale va înceta, dacă nu a încetat deja. Marea neliniște a lui Dodon sunt urmele lăsate adânc pe plaja largă și lungă a corupției. Sunt urme ușor de identificat pe întinderea a aproape două decenii de activitate. Ele încep în statul mafiot al lui Voronin, continuă în statul capturat împreună cu Plahotniuc și abundă în statul controlat, călcat în picioare și prădat de unul singur. Sunt urme care vădesc suspiciuni de numeroase delpidări mici și mari, dar și de înaltă trădare (cazul înregistrat video de punere la cale, din postura de șef de stat(!), a unui atentat la integritatea teritorială a Republicii Moldova).

Asta este buba. Un stat de drept pe care îl promite noua guvernare îl va viza în primul rând. Și va fi nu numai cu dreptate, dar și pe merit, pentru că a deținut funcții de prim rang și toate pline de pete pe partea de integritate. Noua guvernare de aia a și fost votată atât de masiv: cu condiția să arunce lumină peste ele și să elucideze toate celelalte situații legate de marile furturi și de marea corupție. La ora când Dodon și-a anunțat plecarea, de altfel, previzibilă, în așteptare sunt dosare mari care îl privesc, pornite pe unele fapte la vedere, pe altele parțial vizibile-parțial ascunse și, cele mai multe, date uitării cu premeditare. Unele din ele au fost puse deja pe rol, altele sunt în proces de a li se îndepărta praful de pe ele, iar societatea va insista ca procesul să aibă finalitate. Cât timp Sașa Stoianoglo a fost la butoanele Procuraturii și măcar pe un timp a reușit să claseze dosarele cele mai expuse publicului, Dodon a sperat într-o ameliorare-minune a situației lui.

A existat probabil și speranța obținerii unei garanții de intangibilitate pe care Putin ar fi putut să i-o ceară Maiei Sandu în cazul unei întrevederi tet-a-tet în marja demersurilor Chișinăului de soluționare a crizei sale energetice. Ar fi putut, dar iată că străduințele lui Dodon s-au dovedit în pustiu: parcă intuind trocul care ar putea să i se ceară, Maia Sandu nu arde de nerăbdare să se vadă cu Putin. Astfel, Putin nu are cum să solicite, între altele, grațierea agentului său. Stranie este și purtarea șefului său direct, a lui Kozak, responsabilul de la Kremlin pentru Republica Moldova. În subordinea acestuia, Dodon a făcut patru ani de slujbă credincioasă Rusiei fiind în funcția Președintelui Republicii Moldova. A executat stăruitor tot ce i-a cerut și niciodată nu i-a ieșit din cuvânt. Dar iată că și acesta a dat de știre că nu vine zilele acestea la Chișinău. Între timp, Guvernul de aici caută să se dezbare de monopolul pe care îl are Moscova în aprovizionarea cu gaze a Republicii Moldova, adulmecând febril, nu fără șanse de a fi găsite, surse alternative. În felul acesta, criza gazelor, la care, precum arată toate datele, Dodon a lucrat și pe care dânsul a mizat atât de mult, iese treptat, dar sigur, de sub controlul lui. Pa! O grațiere condiționată nu mai poate fi subiect de înțelegere.

Și atunci, ce să facă? Să stea cuminte în Parlament și să aștepte demersul Procurorului? S-a gândit că ar fi mai bine să anticipeze. Să plece cu efect, dar și cu gândul că să-l ducă pașii cât mai departe până când își face mapele procurorul. Cu atât mai mult că în panoplia schemelor dubioase girate în chip sfidător, precum Bahamas, Punga neagră (kuliokul), Hotelul „Codru” și altele, este prezentă și implicarea cu subiect și predicat a fostei prime doamne. Este un detaliu care spune multe despre individul care pleacă din politică tot așa precum a venit – mințind și pe ușa din spate – dar promite să se întoarcă.

Ar fi timpul ca cel puțin în cazul lui Dodon, fost președinte al Republicii Moldova și, în această funcție, mare dăunător al cauzei naționale, agent activ și pătimaș promotor al intereselor Kremlinului, deprinderea criminalului de a se întoarce la locul faptei să fie curmată. Dacă e să fie lăsat să se întoarcă, apoi doar în instituția de ispășire a pedepsei binemeritate. Această încheiere, aproape că judecătorească, nu o enunțăm noi, o spun rezultatele extrem de elocvente a două referendumuri populare care au fost ca atare alegerile prezidențiale din 16 noiembrie 2020 și alegerile parlamentare din 11 iulie 2021 ale căror mize a fost reabilitarea actului justițiar. În forma cea mai directă și exhaustivă, votul suveran și consolidat al celor două excepționale scrutine a cerut ca fenomenului Dodon și tot ce ține de manifestarea lui patologică să-i fie pus capăt. Concentrată într-un titlu cinematografic, cererea repetată a poporului ar putea fi redată scurt și la fel de exhaustiv: Dodon kaput!

Valeriu Saharneanu

22 octombrie 2021

Name of author

Name: Valeriu Saharneanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.