Valeriu Saharneanu

Când ai dubii, spune adevărul. (Mark Twain)

Home » Dodon conspiră cu electoratul rusofon: Вместе мы справимся (с этими олухами молдаванами)!

Dodon conspiră cu electoratul rusofon: Вместе мы справимся (с этими олухами молдаванами)!

Ieri dimineață descopăr în cutia poștală o misivă electorală de-a lui Dodon. Misivă și nu chiar, pentru că este de fapt un cogeamite ziar format A3, tipărit pe hârtie velină – foarte albă, foarte groasă și foarte scumpă. Încă înainte de a-i răscoli conținutul, observ că însuși fizicul ziarului poartă în sine un mesaj: cum altfel, de ce să mă zgârcesc cu banii dacă am de unde.

De conținut nici nu se discută. El este plin de mesaje. Primul și cel mai important se conține în chiar limba tipăriturii. Limba rusă indica foarte precis categoria adresatului – una deosebit de venerată de editor. Al doilea mesaj vine în combinație cu primul și sugerează că miza pe electoratul rusofon și rusofil ține de un calcul strategic al candidatului dolofan pironit cu tot cu pantofi pe întreg spațiul primei pagini. Al treilea, al patrulea și al cincilea mesaje curg gârlă din paginile tematice. Ne reține atenția cea dedicată relațiilor interetnice. Regina ei este limba rusă, văzută de dolofanul Dodon, căci el este editorul misivei, de-asupra limbii oficiale a statului căreia el îi zice moldovenească. Tot acolo Dodon promite solemn că va lupta să rămână așa cum este, strâmb, articolul 13 al Constituției, dar și legea privind funcționarea limbilor. În aceeași pagină el afirmă că limba rusă nu va mai fi considerată limbă străină, pentru că el, pre-z-z-z-identul Moldovei, va impune o lege specială care să-i dea un statut de obiect de studiu obligatoriu în toate școlile și instituțiile de învățământ din țara lui independentă și neutră.

Apropo de această țară care se numește Republica Moldova și peste care Dodon se vrea din nou președinte. Lucrurile nu mai pot continua așa, zice Dodon. În misivă, care se vrea de fapt program electoral bătut în cuie, el transmite electoratului său rusofon select, că Republica Moldova va trebui de urgență să-și ajusteze întreaga legislație la cerințele Legii privind statutul juridic special al Găgăuziei. Insistența cu care promovează de mai multă vreme proiectele unui întreg pachet de legi pe acest subiect, ne duce la gândul că Dodon urmărește să ridice legea găgăuzilor deasupra Constituției Republicii Moldova ori chiar să o înlocuiască. Este convins că astfel ar institui o situație juridică extrem de solidă în favoarea găgăuzilor rusofoni care situație ar corespunde și aspirațiilor lui geopolitice fundamentale. Cât de mult l-ar lăuda Putin și câte pungi pline cu arginți de-ai lui Erdogan i-ar împlini poftele.

Din asta, majoritatea moldoveană nu ar trebui să se supere și nici griji să nu-și facă. Dodon nu-i va da uitării cu totul. Consecvent cum îl știm, el ar putea promite că dacă va ajunge din nou președinte, va insista ca Legii fundamentale a Republicii Moldova să i se rezerve un capitol aparte în legea deosebită a găgăuzilor. Desigur, undeva la fund, deîndată ce se numește fundamentală. Dacă zice cineva că asemenea inepții nu sunt posibile, vă sfătuim să nu vă pripiți. Cu Dodon președinte totul este posibil. Cu atât mai mult că el planifică transformarea republicii noastre într-un stat personal-prezidențial. Electoratul pe care mizează și pe care îl venerează cu дорогие соотечественники îl va susține numaidecât. De ce să nu-și facă asemenea planuri dacă proștii de moldoveni în loc să pună mâna pe furci și să facă ordine în grajdurile lor, își iau picioarele în mâini și pleacă buluc peste hotare. Zice rusul: свято место пусто не бывает (locul sfânt nu rămâne pustiu). Ajutat de al lui соотечественник Dodon, el an de an, metru cu metru, se face tot mai stăpân peste acest spațiu. Nu o face brutal, cu tancurile, ca în secolul trecut. În modernitate de bun folos sunt dodonii, progenituri de-ale localnicilor atrofiate moral și gata la orice. Iar acest orice nu este nicidecum ceva abstract. Îl putem găsi încărcat doldora de sensuri în capitolele și rubricile concrete ale programului electoral al lui Dodon. Definit într-o frază concisă, îi putem zice fără greș drept program al trădării naționale. Da, exact așa. Nu este făcut în 1940, ci în anul 2020 și reiese punctual din situația politică inedită la care se lucrează de mulți ani și care în prezent trebuie definitivată – cea a consolidării unei majorități electorale non-moldovenești stabile. Agentul Moscovei, Dodon, are misiunea specială să o formalizeze în rezultatele alegerilor din 1 noiembrie.

În programul său electoral Dodon nu se mai sinchisește de moldoveni, nu se teme de orgoliul și nici de mânia lor. Dodon le arată tot disprețul și îi tratează ca pe niște veșnici sărăntoci; inerți, inepți, iremediabil de proști și deznădăjduiți. Ei pot fi cumpărați cu nimicuri, promițându-li-se pomeni, ajutoare, subvenții umilitoare; orice. În program, visul lor de integrare europeană este făcut ferfeniță. Dodon consideră că acest vis al moldovenilor supără contingentul electoral pe care mizează și fără sinchiseală îl bagă disprețuitor într-o sintagmă confuză. Acordul de Asociere este dat și el naibii – nici măcar nu este pomenit -, relația cu România o arată ca pe o bagatelă agasantă de care am putea și ar trebui să ne lipsim, iar colaborarea cu Statele Unite o diluează în alchimia parteneriatelor personal-clientelare cu China și Turcia.

În schimb, în program, alegătorul rusofon este alintat cu tot felul de proiecte luminoase menite să-i insufle acestuia credința că Republica Moldova este creată special pentru confortul lui. Colorându-i viitorul, Dodon parcă s-ar scuza în fața acestui electorat că mofturile pro-occidentale ale moldovenilor încă se mai fac auzite, mai deranjează și mai tulbură liniștea. De atâta, întregul lui program electoral militează întru a arăta că acest disconfort este foarte vremelnic. Dodon promite că în timpul cel mai apropiat, moldovenilor li se va pune botniță, iar în următorii patru ani de domnie îi va face să uite că au fost cândva majoritari pe acest pământ. De rând cu garanțiile date în privința eforturilor pe care le va depune pentru ca limba rusă să revină la statutul ei din perioada sovietică de ocupație, Dodon nu se sfiește să arunce viitorul Republicii Moldova în brațele Federației Ruse. Acesteia i se atribuie rolul de основной стратегический партнер (partener strategic principal). În același context, Dodon se obligă să fixeze Republica Moldova pe orbitele cele mai apropiate ale structurilor controlate de Rusia din fantomaticele CSI și Uniunea Eurasiatică.

Fantomatic sau real, dar vânturarea acestor deziderate presupune ruperea de spațiul geostrategic european și occidental spre care Republica Moldova a mers cu atâta greutate timp de aproape 30 de ani. Pe Dodon nu-l interesează ce se va întâmpla cu Republica Moldova dacă va fi dusă în hăul celei mai instabile zone a lumii. Nu-l deranjează că neghiobia lui pecuniară ar putea prejudicia destine. El are interesul lui mic, dar și o mare datorie în fața lui Putin.

Înfipt ca o carie lacomă în tulpina neamului său, Dodon face urzeli cu lavrele rozătoare aduse de vânturi de pe aiurea, îndemnându-se cu ele: Вместе мы справимся! Este chemarea-slogan de campanie a lui Dodon, fraza de deschidere a programului său electoral. Scris cu majuscule în fruntea primei pagini a misivei lui propagandistice și adresat cu exactitate electoratului rusofon, sloganul s-ar traduce cu sens complet astfel: Mergem împreună și îi vom răpune pe proștii ăștia de moldoveni. Parșiv slogan de mârlan, trebuie să recunoaștem. Vom vedea la 1 noiembrie dacă moldovenii au înțeles sau nu cu cine conjură și ce viitor le pregătește Dodon.

Valeriu Saharneanu

17 octombrie 2020

Name of author

Name: Valeriu Saharneanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.