Valeriu Saharneanu

Când ai dubii, spune adevărul. (Mark Twain)

Home » Despre „succesul” Șeriff-ului și Riscul căderii în păcat a „îngerilor” luptei contra corupției

Despre „succesul” Șeriff-ului și Riscul căderii în păcat a „îngerilor” luptei contra corupției

 ”Felicit echipa cu acest succes…”

Maia Sandu, președintele R. Moldova

Victoria la scor de marți, 28 septembrie, a echipei Șeriff de la Tiraspol în meciul cu galactica Real Madrid la ea acasă a stârnit furori nu numai în rândul microbiștilor din zona ocupată. La Chișinău și în toată Republica Moldova, fanii fotbalului jubilează, înalță laude și își umflă piepturile de mândrie pentru falnica și temătoarea „campioană a Moldovei”.

Toate acestea ar rămâne în regulă și „succesul” ar fi fost cu adevărat un motiv de firească mândrie, dacă în tevatura lui, briliantă la suprafață, nu ar fi existat o pardoseală cu destule fire mâncate de putregai ale căror valoare unică este cea de probă imbatabilă în corpul unui mare delict. Atât de mare, încât un întâmplător „ briliant succes” orbește, face, iată, nevăzută, enorma pânză de fire „mici” din care se constituie o mare crimă. Iar ea, pânza crimelor există.

Dacă ar fi să facem apel la treaza noastră conștiință, am putea vedea în fața ochilor memoriei și uciderea de după colț a unui jurnalist, și aruncarea în fântână a unui primar, și tabloul răvășitor al polițistului bătut în cuie și răstignit în batjocură, și ținerea în detenție a patrioților condamnați la moarte, și torturarea în parte a mii de suflete nevinovate, și provocarea rebeliunii armate cu mii de jertfe, și instituirea ilegală cu asistarea pătimașă a regimului de ocupație străină, și hăituirea barbară a copiilor pentru dorința de a învăța în limba lor maternă, și ridicarea pe fundamentul acestor crime a unui cnezat al corupției, contrabandei și banditismului. Sunt fapte întâmplate și documentate. De la ele pornind s-a răspândit în timp și în spațiu această formațiune para-statală cancerigenă care, sub acoperirea unei puteri străine, continuă decenii să se hrănească și să prospere din ceea ce produce mai abitir: dezastrul corupției.

Nucleul formațiunii statale canceroase este filiala fostului KGB sovietic și a actualului FSB rusesc – așa zisa companie Șeriff. Șeriff, este numele de cod al agentului KGB, unui oarecare Gușan. Lui Gușan și acestei structuri, supervizată de un grup operațional special de la Moscova, îi aparține așa zisa republica transnistreană cu toți banii și bunurile din ea. Neoficial, regiunii ocupate de ruși i se mai spune și pe nume: „republica „Șeriff”.

Clubul „Șerif” Tiraspol aparține la fel acestui grup. Este o afacere de bani, pe partea de sport, dar, preponderent de imagine, pe partea de regim sub acoperire politică. Spunem „afacere de bani”, dar mai exact ar fi să-i zicem „afacere de spălare de bani”, pentru că nimeni, în afară de Gușan și superiorii lui din grupul special de la Kremlin nu cunoaște sursele adevărate ale banilor din care sunt cumpărați jucătorii pe piața mondială a fotbalului. Iar sumele sunt enorme și proveniența lor este obscură. Unii spun că echipa ar fi întreținută din banii obținuți din contrabanda cu țigări (vă amintiți de interesul lui Filat de a negocia direct și discret cu prezidentul oficial al „republicii Șeriff”, un biet asistent al prezidentului real, Gușan?). Ceea ce nu este exclus, având în vedere anvergura „afacerii” „cu priză” pe toată întinderea Europei. Una este clar – banii Tiraspolului sunt bani proveniți în cea mai mare parte din scheme de corupție și banditism economic, iar de aici pornind, „briliantul succes” al echipei Șeriff, are pe reversul lui o imensă pată neagră. De „succes” ar putea să se bucure fanii inocenți ai fotbalului ca atare, nu și oamenii politici știutori și cu discernământ. Aceștia sunt obligați să dea nota cuvenită dedesubturilor lucrurilor pe care fanii orbiți de „succes” nu le văd.  Altfel ei riscă nu doar să semene confuzie, dar și să cadă în păcat în calitatea lor de îngeri ai luptei împotriva corupției în care s-au angajat.

Valeriu Saharneanu

2 octombrie 2021

Name of author

Name: Valeriu Saharneanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.