Valeriu Saharneanu

Când ai dubii, spune adevărul. (Mark Twain)

Home » Delir în sursele socialiste pe tema vaccinului rusesc

Delir în sursele socialiste pe tema vaccinului rusesc

Cine a deschis fluxurile de știri în dimineața zilei de 2 aprilie a putut observa un adevărat delir în sursele de propagandă și agitație concrescute din partidul socialiștilor – această organizație politică a FSB-ului rusesc în Republica Moldova.

În Chișinău, surse de propagandă ale lui Dodon sunt peste douăzeci numai în presa on-line. Ele se evidențiază ușor de celelalte. Iată câteva semne distinctive: sunt dirijate de la un centru, ar trebui să arate măcar o câtuși de puțintică armonie, dar emană sunete cu totul disonante, aducând în peisaj un behăit strident de turmă neostoită. Supărător de fals este nu xor conținuttul, dar și tonalitatea mesajelor emise. În special despre conținut am putea spune că e respingător dacă în doza densă de ridicol din care este plămădit am trece cu vederea latura lui distractivă.

Depășind deci cu indulgența necesară neajunsurile acestui tip de anti-presă, haideți să vedem cu ce ne-a distrat ea azi dimineață.

Din câte ne dăm seama analizând tămbălăul ridicat în jurul unui subiect oarecum banal și consumat deja, al avccinului rusesc, azi sursele lui Dodon au avut sarcina de turmă să „restabilească” printr-un behăit accentuat pretinsul drept exclusiv al lui Dodon și Greceanîi asupra laurilor care urmează să revină celor care-l vor aduce în Republica Moldova. Că acest drept exclusiv a aparținut și aparține lui Dodon, presa lui a spus-o încă anul trecut, poate că chiar înainte ca vaccinul să fie declarat descoperit de ruși. Dodon s-a tăvălit în temă un an întreg în așteptarea momentului când gloria aducerii în țară a vaccinului îl va acoperi din cap până-n picioare și poporul se va  prosterna într-un leșin profund de bucuria că divinitatea s-a îndurat să i-l dea de iubit și grijuliu conducător.  

Până pe 25 martie, toate au mers cum nu se poate mai bine. Lucrurile au fost aranjate în conformitate cu planul prestabilit de glorificare a lui Dodon. Insul se vedea deja acoperit de lauri când neastâmpărata Maia Sandu i-a tăiat și aici calea. Sandu a luat-o pe o scurtătură: a pus la cale o întâlnire cu ambasadorul rus la Chișinău, Vasnețov, preț de câteva minute a discutat cu acesta pe tema vaccinului rusesc și a solicitat „accesul” la ser pentru cetățenii Republicii Moldova. Mai mult, Sandu s-a vârât în sfânta-sfintelor lui Dodon – în relația lui super-exclusivă cu Putin. Cu riscul de a-l supăra de moarte pe Dodon și de a stârni ocara analiștilor europeniști, Maia Sandu a trimis prin Vasnețov această solicitare direct lui Putin, într-o scrisoare formulată ca de la președinte la președinte.

Toată presa a duduit câteva zile pe această temă dureroasă pentru Dodon. Laurii lui se vedeau luați de vânt. Pentru că toată lumea va crede după asta că aducerea Sputnik-ului la Chișinău este meritul Maiei Sandu. Gloria toată va trece la ea. Nu se poate! și-a zis Dodon și a schițat pe dată planul de restabilire a sa în drepturile lui exclusive. Chiar a doua zi, pe 26 martie, Dodon a solicitat el însuși o întâlnire cu Vasnețov, după care au curs noi promisiuni că „în curând Sputnik va veni în Chișinău și că „NOI ne ocupăm de acest lucru”. Sursele lui de propagandă au preluat mesajul și l-au vânturat neostenit timp de câteva zile. Apoi, Dodon a urcat în avion și s-a dus la Moscova, chipurile, să aducă virusul în propria-i desagă. De acolo, de la Moscova, a trimis într-una declarații pretențioase și umflături de vorbe din care lumea trebuia să rețină una: că vaccinul Sputnik este cauza lui, și numai a lui. Pe teren, la Chișinău, sarcina surselor din subordine era să bată în capetele publicului local această zdravănă ficțiune. Precum am spus, au făcut-o așa cum au putut – ridicol, dar distractiv. Nu este loc pentru a le invoca pe toate, dar și cele câteva la care voi face referință sunt edificatoare în ridicolul lor.

Vom deschide reprezentația cu numărul de circ oferit de punctul.md care a încearcat să doboare toate țintele indicate de superiorii politici prin o ingenioasă abracadabra a titlului: „Sandu i-a trimis o solicitare lui Putin, în privința vaccinurilor. Dodon: La solicitările mele și ale Z.Greceanîi vaccinul Sputnik V va veni în Moldova”.

Minunat, au strigat fanii. Totul este clar. În zadar toată forfota pentru că, iată, Sandu a trimis solicitarea lui Putin, dar ei nu i s-a dat nimic. Vaccinul, zice Dodon, va veni „la solicitările mele și ale Z. Greceanîi”. Numai că sursa nu se mulțumește cu artificiul din titlu. În corpul textului de mai jos care se vrea știre, ea aduce un citat din mărturisirea prometeică a însuși neînfricatului erou. Iată declarația lui:„Decizia a fost luată de către președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, la solicitările, inclusive ale mele, de anul trecut, în calitate de șef de stat, dar și la solicitarea în scris a doamnei Zinaida Greceanîi, din luna februarie.”, a declarat Dodon.

Ați observat că Dodon se laudă pe sine din toate puterile și cu referire la sine ar avea culori mult mai aprinse, dar acolo, la Moscova, unde statutul doamnei Greceanîi este altul decât cel afișat oficial la Chișinău, Dodon se vede nevoit să împartă cu gloria cu ea. Împărțeala o lămurește pe dată sursa numită tribuna.md care a titrat în felul următor mesajul publicat la temă: 180 de mii de doze de vaccin rusesc vor ajunge în scurt timp în țara noastră, la solicitarea Zinaidei Greceanîi.

Bravo. Scurt și cuprinzător. Nu încape nicio îndoială: rolul doamnei Greceanîi este formidabil de fenomenal. Acest adevăr vine să-l confirme și o altă sursă, numită politics.md care într-un titlu puțin modificat confirmă aserțiunea primei surse: Vasnețov a anunțat-o pe Greceanîi că la solicitarea ei Rusia ne va oferi 180 mii de doze de vaccin.

Cele două surse citate ne explică de unde vine asemănarea textelor. Din faptul că ele relatează despre un eveniment întâmplat întâmplător chiar azi dimineață (2 aprilie). Cică doamna Greceanîi a rupt din timpul ei foarte prețios și s-a întâlnit în sfârșit cu ambasadorul rus. Cele două surse, urmate de altele patru, opt, șaisprezece… ne aduc la cunoștință că Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a avut o întrevedere cu Ambasadorul Federației Ruse Oleg Vasnețov. Diplomatul a informat-o pe Greceanîi despre decizia autorităților ruse de a oferi Republicii Moldova un lot de 180 de mii de doze de vaccin anticoronavirus, cu titlu de asistență umanitară. De asemenea, Vasnețov a comunicat despre examinarea de către partea rusă a deciziei de a rezerva țării noastre o cantitate de 500 de mii de doze pentru achiziționare în cel mai scurt timp. Ambele hotărâri vin ca răspuns la solicitarea oficială adresată pe 26 februarie anul curent de către Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi, Președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin.

Am citat comunicatul în volum mai mare pentru că el complică lucrurile. În prim-planul efortului de dobândire a vaccinului rusesc, din acest context iese campioană deja doamna Greceanîi. Asta ar putea să strice relația ei cu Dodon, pe care l-am văzut că ar accepta să se împartă cu slava rezervată de el în exclusivitate sieși, dar nu în așa măsură. Apoi textul relatării ne dă indici pe cantități de vaccin livrați o parte cu titlu de asistență umanitară și alta cu cel de achiziții contra plată. Încâlceala cu bani grei dați în distribuția socialiștilor într-o afacere cu Rusia cere maximă atenție la buzunarele statului. Amintirea Bahamasului trebuie să rămână veșnic vie.

Ultimul cuvânt peste toată hărmălaia zilei l-am rezervat sursei unimedia.md – una din cele mai scumpe achiziții ale lui Dodon pe domeniul mediatic on-line. Cheltuiala a meritat, pentru că anume acestei surse îi vom acorda astăzi premiul cel mare în disputa de doi bani a lui Dodon pentru laurii deșartei glorii vaccinale. Titlul premiat este distractiv cu adevărat, dar are și cea mai ridicolă formă de exprimare a unui conținut. Unimedia.md: Igor Dodon, răspunde, într-o ediție de la Moscova: „Ce fac eu acum, trebuie să facă Maia Sandu. Să urce în avion, să meargă să ceară vaccinuri, nu să stea mândră în Președinție”.

Distracție? Nu, categoric! Delir.

Valeriu Saharneanu

2 aprilie 2021

Name of author

Name: Valeriu Saharneanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.