Declarații tari la start de campanie: Filip a cerut să fie judecat; Plahotniuc, că statul la răcoare îi face rău

Adunați ceva mai mulți de o duzină în curtea propriei cetăți, PD a improvizat în dimineața zilei de 25 ianuarie un miting de lansare în campania electorală-2019.

Primul a cuvântat Candu. Teza principală: nu există partid ca PD care să merite mai mult Puterea absolută – azi, mâine și pe viitor. Argumentul? „Pentru că noi deja ne pricepem…”

***

Al doilea a vorbit Pavel Filip. Desigur – despre măriri, ajutorări, asfaltări. Sprijinit pe aceste „atuuri”, primul-ministru a dojenit subtil Uniunea Europeană pentru faptul că respectivii parteneri au stopat în 2018 finanțarea bugetară și macrofinanciară a Republicii Moldova. Filip zice: „am cerut partenerilor de dezvoltare să ne judece după fapte, să ne judece după rezultate…”

P.F. sugerează că Uniunea Europeană ar trebui să plesnească de rușine, de păreri de rău, să fie măcinată de profunde și sadice remușcări pentru gestul ei necuviincios de astă vară. „Subtil”, cum numai un prim-ministru nelegat de nimeni o poate face, Filip cheamă UE să judece acum guvernarea pedistă, după ce aceasta a reușit atâtea mărețe realizări. Adică în baza „performanțelor” de „mărire, ajutorare, asfaltare”, punctate, vedeți bine, fără banii lor, a europenilor mofturoși. Să o judece cu judecata judecătorilor judecătoriilor de pe Bâc. Numaidecât cu ea, altfel e moft și deșertăciune.

De acord, dle Filip, e moft. Căci în capul europenilor „măririle, ajutorările, asfaltările” și alte astfel de acțiuni de „performanță”, săvârșite cu duiumul în an electoral ori direct în pre-campanie, se califică drept mită electorală, se consideră o încălcare crasă a Codului Electoral. Ele, acțiunile și autorii lor, sunt aduse în fața Codului Penal, iar Comisia Electorală este obligată să elimine un asemenea concurent din cursă. Cu atât mai mult, cu cât „performanțele” se fac cu banii din bugetul de stat, adică al tuturor contribuabililor. Apoi, tocmai intuind că asemenea încălcări vor avea loc, dar și consternată de faptele anterioare legate de furtul miliardului și de anularea rezultatelor alegerilor din Municipiul Chișinău, Uniunea Europeană a emis anul trecut în două rânduri răsunătoare judecăți de valoare, vizavi de „performanțele” guvernării PD.

Vă mai amintiți de Rezoluția privind R. Moldova, adoptată de Parlamentul European pe 5 iulie 2018? (vezi:http://valeriusaharneanu.com/pd-contra-rm-rezolutia-privind-r-moldova-adoptata-in-parlamentul-european-pe-5-iulie-2018/). Dar de Raportul Comisiei UE pentru afaceri externe referitor la punerea în aplicare a Acordului de asociere UE-R. Moldova din 15 octombrie 2018? (vezi: http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+REPORT+A8-2018-0322+0+DOC+XML+V0//RO)

Amintim succint de conținutul primelor trei mari preocupări (judecăți) cuprinse în raportul din 15 octombrie:
  1. Alegeri: reforma electorală care nu este conformă cu recomandările OSCE/ODIHR și ale Comisiei de la Veneția, anularea recentelor alegeri locale pentru Primăria municipiului Chișinău pe motive îndoielnice…
  2. Statul de drept: lipsa independenței sistemului judiciar, influența exercitată de interesele de afaceri și de unii lideri politici, progresul limitat în ceea ce privește combaterea corupției – inclusiv prin recentele reforme fiscale care ar putea crește riscul spălării banilor – și urmărirea penală a tuturor celor responsabili de frauda bancară în valoare de 1 miliard USD sau de cazurile de spălare de bani pe scară largă, acțiunile penale disproporționate împotriva opozanților politici, a avocaților și/sau a familiilor acestora, precum și împotriva apărătorilor drepturilor omului, a judecătorilor independenți, a jurnaliștilor și a persoanelor care critică autoritățile din Republica Moldova;
  3. Mijloacele de informare și societatea civilă: monopolizarea pieței mass-media și a publicității, slăbirea organelor de presă independente, implementarea încă nefinalizată a noului cod audio-vizual, încercările de a limita libertatea de acțiune a reprezentanților societății civile și de a-i discredita.

Din Rezoluția din 5 iulie e suficient să apelăm la judecata de la punctul 10 în care Parlamentul European: „își reiterează îngrijorarea cu privire la concentrarea puterii politice și economice în mâinile unui grup restrâns de persoane, deteriorarea statului de drept, a standardelor democratice și a respectării drepturilor omului, politizarea excesivă a instituțiilor statului, corupția sistemică, anchetarea insuficientă a fraudei bancare din 2014, și pluralismul limitat al mijloacelor de informare în masă; își exprimă îngrijorarea cu privire la lipsa de independență a sistemului judiciar, și în special față de cazurile de justiție selectivă folosite ca instrument pentru a exercita presiune asupra opozanților politici.

Dl Filip poate își dă seama că asta, cu „concentrarea puterii politice și economice în mâinile unui grup restrâns de persoane” și cu „deteriorarea statului de drept” e o judecată aspră, e aproape o sentință. Filip și patronul lui știu însă că ocările UE sunt sterile, nu au repercusiuni juridice. Așa e în relația cu cei de la Uniunea Europeană: îi poți chema de câte ori vrei să te judece, bătându-ți joc de neputința lor instituțională. Ăștia judecă prin rapoarte și pedepsesc cu rezoluții. Ca și cum a-i da cu bățul în baltă. Cel mai strașnic mijloc de sancționare pe care îl pot aplica este să oprească o finanțare de țară. Asta au și făcut europenii vara trecută. Ei și ce? A pierit de foame ori de rușine Guvernarea? Nu. Pentru că ea „deja se pricepe”, vorba lui Candu, să ia atâția bani de câți are nevoie de la cel mai sigur și fără mofturi finanțator – populația jupuită de șapte piei. Altceva ar fi să te pui cu un Tribunal Internațional pentru investigarea crimelor de tot felul… Dar până acolo mai este.

***

Al treilea și ultimul la solemnitate a vorbit primul om al PD-ului, Vlad Plahotniuc. Liderul a ieșit la tribună ca și cum „din popor”. Frecându-și mâinile de răceala care l-a cuprins în timp ce antevorbitorii și-au revărsat lungile și plicticoasele lor panegirice, a încercat să încălzească atmosfera cu o glumiță. Așa cum nu este nici orator bun și nici îndemânare nu are să improvizeze ceva mai cu poantă, Plahotniuc a zis-o într-o șagă: „eu sunt rău la frig”. Audiența a izbucnit lingușitor în aplauze, dar specialiștii în PR politic ar putea să considere că „șaga” a picat total nepotrivită. Mai ales în start de campanie electorală. Fiindcă oponenții, răi și cârcotași precum știm că și-i are, ar putea să interpreteze că lui Plahotniuc nu-i priește statul la răcoare. El fiind bine-mersi la libertate. Ce să zicem de cei băgați la răcoarea prinsorii, de Filat, de exemplu?  Să faci aluzii la întemnițatul concurent nu e semn bun la un început de drum atât de vajnic, ar zice cârcotașii.

Valeriu Saharneanu

25 ianuarie 2019

Lasă un răspuns