Declarația Mișcării Politice UNIREA la afirmația președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, conform căreia „România a ocupat nordul Bucovinei în 1918”

„România a ocupat nordul Bucovinei în 1918” a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un discurs oficial cu ocazia Zilei Unității și Libertății Ucrainei, marcată anual pe data de 22 ianuarie.

Mișcarea Politică UNIREA consideră această declarație a președintele ucrainean Volodimir Zelenski, drept un accident, o greșeală, ce nu trebuie să devină politică de stat în Ucraina.

În ultimii ani, Federația Rusă dezvoltă foarte agresiv un proiect de reinterpretare a istoriei, iar acest lucru se dovedește a fi o comandă de stat, realizată de la Kremlin, responsabil pentru acest proces fiind chiar șeful administrației prezidențiale, fostul șef al serviciilor de informații externe, Serghiei Narîșchin.

Cel mai recent „produs” al Kremlinului la acest subiect este efortul internațional al Federației Ruse de a demonstra vinovăția Poloniei pentru declanșarea celui de-al doilea război mondial, declinând astfel responsabilitatea pe care o poartă URSS în acest sens.

Din păcate, Ucraina, care este profund afectată în ultimii ani de anexarea Crimeii de către Federația Rusă și de războiul ruso-ucrainean din Lugansk și Dombas, a intrat în jocul Rusiei pentru revizuirea istoriei.

Să nu uităm că Stalin, a argumentat anexarea Bucovinei în 1940, ca „despăgubire” pentru „folosirea” Basarabiei timp de 22 de ani de către România, ceea reprezintă un act de barbarism politic.

Declarațiile domnului Zelenski contravin Rezoluției nr. 148 a Senatului SUA, din 28 iunie 1991, cu privire la dreptul la autodeterminare al Moldovei și Bucovinei de Nord, Declarației Parlamentului României, din 27 martie 2018, intitulată: “Declarația pentru celebrarea Unirii Basarabiei cu Țara Mamă, România” și Rezoluției Parlamentului European nr. P9_TA(2019)0021, din 19 septembrie 2019, intitulată „Importanța memoriei istorice europene pentru viitorul Europei”.

Dorim Ucrainei să reziste în războiul hibrid și de ocupație care îl are cu Federația Rusă.

Considerăm că Ucraina trebuie să păstreze bunele relații cu vecinii săi, care sunt solidari cu Ucraina în această luptă.

Amintim, că în conformitate cu standardele europene, Ucraina este obligată să asigure comunităților românești din Bucovina și sudul Basarabiei, toate drepturile ce țin de păstrarea și afirmarea identității lor naționale și culturale.

În aceste condiții, solicităm președintelui Ucrainei, domnului Volodimir Zelelnski să retracteze declarațiile dumnealui din data de 22 ianuarie, despre „ocupația nordului Bucovinei de către România, în 1918”, în acord cu realitatea istorică.

Chișinău, 23 ianuarie 2020

Lasă un răspuns